Uppdatering av Archicad ger bättre ritningshantering

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 3 augusti 2017

Nu blir det möjligt att arbeta med ARCHICAD i Sweco:s plattform för ritningshantering. ARCHICAD blir fullt kompatibel med systemet som använder en app, CAD Upload, för att kommunicera med bassystemet. Därmed kan alla de arkitekter som använder ARCHICAD leverera rätt information utan extraåtgärder. Lösningen är framtagen av och i nära samarbete mellan Sweco och Graphisoft Sverige.

Sweco har utvecklat ett system för att stödja informationsflödet i projekt och förvaltning. Det används av flera stora beställare på den svenska marknaden. Systemet innehåller en funktion, CAD Upload, som används för att kontrollera information i CAD-filer. Fram till nu har denna funktion primärt supporterat Autocad och Revit. Arkitekter som använder ARCHICAD har tidigare varit tvungna att använda ”workarounds” för att kunna använda funktionen. Sweco och Graphisofts gemensamma lösning på gör det nu möjligt för arkitekter att använda ARCHICAD tillsammans CAD Upload.

Sweco:s system kan läsa information ur olika CAD- och XML-filer. För att kunna söka och kontrollera information på ritningarna hämtas metadata från ritningens stämpel. Avseende ARCHICAD hanteras denna metadata är i XML-format i samverkan med CAD Upload. Mjukvaran som används för att leverera informationen heter CAD Upload som installeras lokalt på projektörens dator.

Graphisoft Sverige tillhandahåller en uppsättning verktyg för sina ARCHICAD-användare som heter SWE Tools. Med hjälp av SWE Tools kan man nu från ARCHICAD leverera de filer som skall laddas upp med CAD-Upload. Alla arkitekter som använder ARCHICAD och SWE Tools kan leverera via CAD Upload. Eftersom CAD Upload endast fungerar på Windows behöver Mac-användare ha tillgång till en dator med Windows.

 

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1