Den svenska servicebyrån Lasertech bad LTH-professorn Olaf Diegel att ta fram ett koncept för att visa prov på metallskrivarteknik. Det skulle dessutom gärna vara något de kunde ge till kunder. Här föddes idén till Diegels iStill Desktop Distillery – ett minidestilleri för hemmet.
Enligt Olaf Diegel är det också ett bra sätt att visa att AM-tekniken kan vara underhållande, och ibland något icke politiskt korrekt. Hembränning är trots allt olagligt.
En av de största utmaningarna för att metallutskrifter ska växa är den tid och de resurser som läggs på efterbehandling, menar Diegel. I synnerhet om komponenten inte är ritad för additiv tillverkning. Det finns företag som uppskattar att 70 procent av produktionskostnaden ligger i för- och efterbehandlingen.
Mer specifikt handlar det främst om att man måste använda stödmaterial för att stödja överhäng eller leda bort värme från delar av komponenten. Detta material måste avlägsnas efter utskrift, något som är resurskrävande.
Just på grund av detta såg Diegel uppdraget som en utmaning att använda så lite eller inget stödmaterial, annat än det som krävdes för att hålla komponenten på plats på byggplattan.
Generellt bör man undvika alla överhäng med en ytareal på mer än ett par kvadratmillimeter, menar Diegel. Vinklar större än 45 grader bör också undvikas, eftersom dessa då kräver stödmaterial.
iStill mäter 117 x 58 x 66 millimeter och är utskriven i aluminium. Inga vinklar överskrider 45 grader. Efter utskrift kunde man därför skära bort komponenterna från byggplattan och kulpena ytan.