Svenska studenter bygger egen racingbil

Vid Linköpings universitet finns en motorintresserad studentorganisation som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmarna bygger varje år en bil som de sedan tävlar med i internationella Formula SAE-lopp, för studenter världen över. Nu har Linköpingsstudenterna för första gången skrivit ut en komponent som sitter i årets tävlingsbil.

Med hjälp av en FDM-skrivare i form av Fortus 450mc, kunde studenterna i år både snabba upp utvecklingsprocessen avsevärt för bilens grenrör. Tidsbesparingen låg på upp emot 90 procent.

– Det var avgörande att vi hade möjlighet att arbeta kreativt med geometrin, samtidigt som vi kunde fokusera på detaljerna, säger Niclas Lindström, en av medlemmarna i LiU Student Formula och ingenjörsstuderande. Vi hade också möjligheten att göra små, men kritiska förändringar som hade varit avsevärt mer komplicerade om vi varit tvungna att ta fram gjutformar.

Utöver tidsbesparingen ökade man också prestandan i grenröret. Det väger mindre och är mer hållbart än tidigare. Materialet som användes var ULTEM 9085

Erfarenheterna från arbetet med årets upplaga har gett mersmak. Man har redan planer på att använda Stratasys ASA-material för att skriva ut stötdämpare. Kanske blir det en helt 3d-utskriven bil i framtiden?

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.