Svenska studenter bygger egen racingbil

Vid Linköpings universitet finns en motorintresserad studentorganisation som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmarna bygger varje år en bil som de sedan tävlar med i internationella Formula SAE-lopp, för studenter världen över. Nu har Linköpingsstudenterna för första gången skrivit ut en komponent som sitter i årets tävlingsbil.

Med hjälp av en FDM-skrivare i form av Fortus 450mc, kunde studenterna i år både snabba upp utvecklingsprocessen avsevärt för bilens grenrör. Tidsbesparingen låg på upp emot 90 procent.

– Det var avgörande att vi hade möjlighet att arbeta kreativt med geometrin, samtidigt som vi kunde fokusera på detaljerna, säger Niclas Lindström, en av medlemmarna i LiU Student Formula och ingenjörsstuderande. Vi hade också möjligheten att göra små, men kritiska förändringar som hade varit avsevärt mer komplicerade om vi varit tvungna att ta fram gjutformar.

Utöver tidsbesparingen ökade man också prestandan i grenröret. Det väger mindre och är mer hållbart än tidigare. Materialet som användes var ULTEM 9085

Erfarenheterna från arbetet med årets upplaga har gett mersmak. Man har redan planer på att använda Stratasys ASA-material för att skriva ut stötdämpare. Kanske blir det en helt 3d-utskriven bil i framtiden?

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: