Svenska studenter bygger egen racingbil

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 10 augusti 2017

Vid Linköpings universitet finns en motorintresserad studentorganisation som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmarna bygger varje år en bil som de sedan tävlar med i internationella Formula SAE-lopp, för studenter världen över. Nu har Linköpingsstudenterna för första gången skrivit ut en komponent som sitter i årets tävlingsbil.

Med hjälp av en FDM-skrivare i form av Fortus 450mc, kunde studenterna i år både snabba upp utvecklingsprocessen avsevärt för bilens grenrör. Tidsbesparingen låg på upp emot 90 procent.

– Det var avgörande att vi hade möjlighet att arbeta kreativt med geometrin, samtidigt som vi kunde fokusera på detaljerna, säger Niclas Lindström, en av medlemmarna i LiU Student Formula och ingenjörsstuderande. Vi hade också möjligheten att göra små, men kritiska förändringar som hade varit avsevärt mer komplicerade om vi varit tvungna att ta fram gjutformar.

Utöver tidsbesparingen ökade man också prestandan i grenröret. Det väger mindre och är mer hållbart än tidigare. Materialet som användes var ULTEM 9085

Erfarenheterna från arbetet med årets upplaga har gett mersmak. Man har redan planer på att använda Stratasys ASA-material för att skriva ut stötdämpare. Kanske blir det en helt 3d-utskriven bil i framtiden?

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage