Svenska studenter bygger egen racingbil

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 10 augusti 2017

Vid Linköpings universitet finns en motorintresserad studentorganisation som heter LiU Student Formula. De cirka 50 medlemmarna bygger varje år en bil som de sedan tävlar med i internationella Formula SAE-lopp, för studenter världen över. Nu har Linköpingsstudenterna för första gången skrivit ut en komponent som sitter i årets tävlingsbil.

Med hjälp av en FDM-skrivare i form av Fortus 450mc, kunde studenterna i år både snabba upp utvecklingsprocessen avsevärt för bilens grenrör. Tidsbesparingen låg på upp emot 90 procent.

– Det var avgörande att vi hade möjlighet att arbeta kreativt med geometrin, samtidigt som vi kunde fokusera på detaljerna, säger Niclas Lindström, en av medlemmarna i LiU Student Formula och ingenjörsstuderande. Vi hade också möjligheten att göra små, men kritiska förändringar som hade varit avsevärt mer komplicerade om vi varit tvungna att ta fram gjutformar.

Utöver tidsbesparingen ökade man också prestandan i grenröret. Det väger mindre och är mer hållbart än tidigare. Materialet som användes var ULTEM 9085

Erfarenheterna från arbetet med årets upplaga har gett mersmak. Man har redan planer på att använda Stratasys ASA-material för att skriva ut stötdämpare. Kanske blir det en helt 3d-utskriven bil i framtiden?

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team