4D nästa megatrend, menar analysföretag

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 22 augusti 2017

4d är ett ständigt återkommande begrepp i den additiva världen. Från höljt i mystik, till allt mer konkreta applikationer. Några på ritbordet, andra har testats. Enligt analysföretaget Gartner ser vi nu ytterligare en hajp för begreppet, som blivit en av tre megatrender att se upp för inom 5-10 år.

En fjärde dimension inom ramen för 3d-skrivarteknik brukar betyda att materialet har egenskaper som till exempel kan vara mekaniska. Ett exempel kan vara material med formminne, som efter utskrift ändrar form till önskat läge, till exempel från platt ark till låda. Utlösningsmekanismen är ofta någon form av energikälla som ljus, vätska eller elektricitet.

I årets Gartner Hype Cycle, den hajpkurva där Gartner beskriver tekniker sett till deras mognadsgrad, har man placerat 4d-skrivarteknik precis i början av kurvan, i den så kallade Innovation Trigger-kullen. På Gartner-språk brukar det betyda att tekniken har minst tio år kvar innan den eventuellt blir allmänt utbredd och använd.

Andra megatrender, enligt analysföretaget, är AR, Augmented Reailty, dator-till-hjärna-gränssnitt, det uppkopplade hemmet, nanoelektronik och VR, Virtual Reality.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage