4D nästa megatrend, menar analysföretag

4d är ett ständigt återkommande begrepp i den additiva världen. Från höljt i mystik, till allt mer konkreta applikationer. Några på ritbordet, andra har testats. Enligt analysföretaget Gartner ser vi nu ytterligare en hajp för begreppet, som blivit en av tre megatrender att se upp för inom 5-10 år.

En fjärde dimension inom ramen för 3d-skrivarteknik brukar betyda att materialet har egenskaper som till exempel kan vara mekaniska. Ett exempel kan vara material med formminne, som efter utskrift ändrar form till önskat läge, till exempel från platt ark till låda. Utlösningsmekanismen är ofta någon form av energikälla som ljus, vätska eller elektricitet.

I årets Gartner Hype Cycle, den hajpkurva där Gartner beskriver tekniker sett till deras mognadsgrad, har man placerat 4d-skrivarteknik precis i början av kurvan, i den så kallade Innovation Trigger-kullen. På Gartner-språk brukar det betyda att tekniken har minst tio år kvar innan den eventuellt blir allmänt utbredd och använd.

Andra megatrender, enligt analysföretaget, är AR, Augmented Reailty, dator-till-hjärna-gränssnitt, det uppkopplade hemmet, nanoelektronik och VR, Virtual Reality.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: