Förvärv stärker BASF:s materialsatsning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 22 augusti 2017

För ett par veckor sedan gick kemileverantören BASF ut med nyheten om att de bildar ett nytt dotterbolag för sin satsning på 3d-skrivarområdet. Nu tar man nästa steg och förvärvar den nederländska filamenttillverkaren Innofil3D.

Innofil3D grundades 2014 och producerar filament för extruderingsskrivare som bygger på öppna materialsystem, det vill säga, där du inte är låst till en leverantörs materialutbud. I portföljen finns material som PLA, PET, PVA och ABS.

Köpet innebär ett totalt ägarskap på 100 procent. Utöver samarbetet med HP, där BASF utvecklar innovativa material för Multi Jet Fusion-tekniken, får man nu tillgång till hela Innofil3D:s filamentportfölj. Det borgar för att man snabbt kan komma ut på marknaden med försäljning och, på sikt, nya material. Enligt nätverket 3DHUBS senaste rapport för andra kvartalet i år står extruderings-tekniken för 63,9 procent av all produktion i 3DHUBS-nätverket. Lejonparten av de FDM-skrivare som är anslutna till 3DHUBS är just extruderingsmaskiner.

– Med förvärvet rör vi oss uppåt i värdekedjan, säger Volker Hammes, chef för BASF new Business. Nu erbjuder vi inte bara granulat för 3d-skrivare, utan även filament.

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team