Svenskutvecklat metallpulver för formsprutningsverktyg

Kenneth Åsvik, chef för Uddeholms additiva satsning.

Den svenska industristålstillverkaren Uddeholm har utvecklat sitt första metallpulver för additivt tillverkade formsprutningsverktyg – AM Corrax. Materialet är det första i en serie där företaget fokuserar på plastindustrins behov.

– Målet är att lansera ett nytt material en gång per år, säger Kenneth Åsvik, ansvarig för affärsområdet AM hos Uddeholm. Vi har valt att lansera vår första produkt för plastindustrin, där det finns stora besparingar i ledtider.

Tillverkning av pulvermaterial för additiv tillverkning ser helt annorlunda ut jämfört med andra tillverkningsmetoder. Arbetet med AM Corrax har pågått i runt ett år och i dagsläget har man kapacitet att produera runt 10 ton material om året. Nu utökar man produktionskapaciteten. Det innebär att man nästa år ska kunna producera 100 ton årligen.

AM Corrax har en hårdhet på upp till 50 Rockwell C (50 HRC). Materialet ska även ha goda korrosionsegenskaper och motsvara traditionellt tillverkat verktygsstål. Partikelstorleken ligger på 20-50 mikrometer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: