GE Healthcare öppnar stort 3d-center i Uppsala

GE Healthcare har öppnat sitt första europeiska 3d-skrivarlabb, beläget i Uppsala. Innovative Design and Advanced Manufacturing Technology Center for Europe, som centrat heter, ska använda innovativ teknik för att korta tiderna för produktutveckling inom hälso- och sjukvård.

I centrat återfinns 3d-skrivartekniker både för metall och polymerer och robotteknik. FoU-personal kommer att arbeta tillsammans med ingenjörer specialiserad på tillverkning, men även i samarbete med kunder. Målet är att kunna producera och testa 3d-utskrivna komponenter inför serietillverkning och kommersialisering av nya produkter.

– Vi utforskar möjligheter där additiv teknik kan innebära kostnadsbesparingar och tekniska förbättringar för våra produkter och vår logistikkedna, säger Andreas Marcström, chef för Additive Engineering hos GE Healthcare i Uppsala. Att bara skriva ut en del innebär inga förbättringar för produkten eller processen. Vi måste tänka om i utformningen. För att göra detta måste vi ha  med våra FoU-team och ingenjörer från den initiala utvecklingsprocessen. Med vårt nya center i Uppsala ser vi till att det blir så.

GE samarbetar redan med bioteknikföretaget Amgen för att testa en lösning för kolonnkromatografi. Denna används i utvecklingen av nya bioläkemedel. Lösningen har skräddarsytts och 3d-skrivits. Nu testas den för att utröna om den kan bidra till att förbättra Amgens forskning.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.