Stratasys-bolag på gång med supersnabb xerografisk teknik

De senaste åren har vi sett allt fler tecken på innovativa additiva tekniker – från Multi Jet Fusion, till CLIP. Nu börjar det komma allt mer information om Stratasys dotterbolag Evolve Additive Solutions. Företaget utvecklar en teknik som i det närmaste påminner om en xerografisk process, samma teknik som finns i våra kopieringsapparater. Företaget hävdar att tekniken ska vara upp till 50 gånger snabbare än dagens 3d-skrivare för polymera material.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på att en cylinder laddas med negativ elektricitet och därefter belyses med den bild som ska kopieras/skrivas ut. Därefter fästs färgtonerpartiklar på de uppladdade områdena. Slutligen överförs färgen på papper och härdas med en mottrycksvals och värme.

Evolves teknik, elektrofotografisk additiv tillverkning, förkortat EPSD, utgår från den elektrofotografiska metoden. Men istället för att lägga på färgtoner, lägger man på polymerpulver, lager för lager. Det är inte känt vilket maxformat det är på själva byggytan. Men om man utgår från den grafiska världen så är några av de största formaten på 360 x 660 millimeter.

Enligt ett av patenten ligger produktionskapaciteten på minst 40 lager per minut. Lagerhöjden är dock okänd. En första härdning sker på transferbältet innan materialet överförs till byggytan, där värme och tryck sluthärdar lagret.

De över hundra olika patenten finns också information om att det handlar om minst en ”motor” per 3d-skrivare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: