Stratasys-bolag på gång med supersnabb xerografisk teknik

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 5 oktober 2017

De senaste åren har vi sett allt fler tecken på innovativa additiva tekniker – från Multi Jet Fusion, till CLIP. Nu börjar det komma allt mer information om Stratasys dotterbolag Evolve Additive Solutions. Företaget utvecklar en teknik som i det närmaste påminner om en xerografisk process, samma teknik som finns i våra kopieringsapparater. Företaget hävdar att tekniken ska vara upp till 50 gånger snabbare än dagens 3d-skrivare för polymera material.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på att en cylinder laddas med negativ elektricitet och därefter belyses med den bild som ska kopieras/skrivas ut. Därefter fästs färgtonerpartiklar på de uppladdade områdena. Slutligen överförs färgen på papper och härdas med en mottrycksvals och värme.

Evolves teknik, elektrofotografisk additiv tillverkning, förkortat EPSD, utgår från den elektrofotografiska metoden. Men istället för att lägga på färgtoner, lägger man på polymerpulver, lager för lager. Det är inte känt vilket maxformat det är på själva byggytan. Men om man utgår från den grafiska världen så är några av de största formaten på 360 x 660 millimeter.

Enligt ett av patenten ligger produktionskapaciteten på minst 40 lager per minut. Lagerhöjden är dock okänd. En första härdning sker på transferbältet innan materialet överförs till byggytan, där värme och tryck sluthärdar lagret.

De över hundra olika patenten finns också information om att det handlar om minst en ”motor” per 3d-skrivare.

 

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design