Solidworks 2018 – smidigare flöde och topologioptimering

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 oktober 2017

Dassault Systèmes släpper nu årets utgåva av design- och konstruktionsverktyget Solidworks. Den nya utgåvan innehåller bland annat bättre stöd för CAM-arbete, funktioner för smidigare arbete på pekskärmar och ett av de hetaste ämnena i AM-världen – topologioptimering.

En nyckelfunktion i Solidworks 2018 är Solidworks CAM. Det är en ny applikation i samarbete med CAMWorks som ska ge regelbaserad bearbetning med hänsyn till företagets kunskapsförvaltning och högre automatisering av tillverkningsprogrammeringen.

Tanken med nya verktyget Solidworks CAM är att konstruktörer och ingenjörer ska få en bättre förståelse för hur deras arbete påverkar hela tillverkningsprocessen. En ny funktion är att en designförändring som görs nu också automatiskt förändrar CNC-programmeringen och andra processer. Tidigare har detta varit en manuell process som kräver extra tid varje gång en konstruktör gör en designförändring. Applikationen möjliggör även att olika avdelningar kan verkställa ’build to order’-strategier med anpassade delar som kan konstrueras och programmeras automatiskt på sekunder snarare än timmar, menar Solidworks.

Innehavare av någorlunda moderna telefoner eller läsplattor vet att det går att rita och manipulera objekt direkt på skärmen. Nu trycker man in mer funktionalitet för detta i Solidworks 2018. I praktiken innebär det att fler enheter stöds, Windows 10-baserade datorer med pekstöd och ritplattor från Wacom, bland annat. Det går att interagera och förändra design direkt på skärmen. Men det går också att rita former, som Solidworks sedan anpassar och gör helt geometriskt korrekta tolkningar.

Att med datorns hjälp och processorkraft optimera formen på en komponent, oavsett hur den ska tillverkas, är ett starkt växande område, ofta förknippat med additiv tillverkning. Generativ design kallas det, men även topologioptimering. Nu kastar sig Solidworks in i detta område med nya utgåvan. I korthet ska det nu vara avsevärt enklare att optimera en komponent utifrån önskad funktionalitet och egenskaper. Dessutom går det att välja vilken tillverkningsmetod som ska användas, varpå verktyget anpassar förutsättningarna för själva optimeringen.

– Många av de nya verktygen och tilläggen i Solidworks 2018 bygger på den återkoppling vi får från våra användare, på samma sätt som i tidigare versioner. Vi ger dem fler möjligheter att ta innovativ design från ritbordet till tillverkning snabbare, med högre kvalitet och till en lägre kostnad. Under de kommande månaderna kommer vi introducera ett antal nya end-to-end-lösningar som kommer att hjälpa våra användare att förbättra sina affärsresultat, säger Gian Paolo Bassi, vd för Solidworks på Dassault Systèmes.

Alla nyheter i Solidworks 2018 finns här

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi