Electrolux vill skriva ut reservdelar

Svenska vitvarutillverkaren Electrolux affärsområde i Asien-Stilla havet har inlett ett samarbete med uppstartsföretaget Spare Parts 3D för att undersöka möjligheten att skriva ut reservdelar. Arbetet ska utmynna i en genomförbarhetsstudie med fokus på ondemand-utskrift och distribuerad produktion av reservdelar.

För att stödja eftermarknad lagerhåller de flesta stora tillverkare allsköns reservdelar under lång tid efter det att tillverkning av en viss modell upphört, vilket i många fall innebär stora kostnader år efter år. Dessutom ökar produktionskostnaden för sådana reservdelar som inte kan tillverkas i samma volymer som själva huvudupplagan. Lägg därtill transportkostnader, försäkringskostnader och lönekostnader.

Nu ser vi allt fler tecken på att stora tillverkare riktar blickarna mot 3d-skrivarteknik för att lösa utmaningar med reservdelslogistiken, bland annat i en utmärkt rapport från PriceWaterHouseCooper, PWC, från januari i år.

Målsättningen på sikt för Electrolux är att kunna dra ner på lagerhållning och samtidigt effektivisera eftermarknaden. Genom att tillverka reservdelar ondemand, alltså i takt med beställning, och samtidigt tillverka reservdelarna närmare slutkunden genom ett globalt nätverk av servicebyråer, hoppas man kunna reducera kostnaderna kraftigt.

I det samarbete som nu inletts med Singapore-baserade Spare Parts 3D ska företagen bland annat se närmare på vilka reservdelar som lämpar sig för 3d-utskrift, hur tillverkningen kan industrialiseras med fokus på produktionsparametrar och materialval, samt hur reservdelarna kan digitaliseras och hanteras digitalt.

Enligt ovan nämnda PWC-rapport om reservdelar, så räknar man med att över 85 procent av världens reservdelstillverkare kommer att använda 3d-skrivarteknik inom fem år.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: