Electrolux vill skriva ut reservdelar

Svenska vitvarutillverkaren Electrolux affärsområde i Asien-Stilla havet har inlett ett samarbete med uppstartsföretaget Spare Parts 3D för att undersöka möjligheten att skriva ut reservdelar. Arbetet ska utmynna i en genomförbarhetsstudie med fokus på ondemand-utskrift och distribuerad produktion av reservdelar.

För att stödja eftermarknad lagerhåller de flesta stora tillverkare allsköns reservdelar under lång tid efter det att tillverkning av en viss modell upphört, vilket i många fall innebär stora kostnader år efter år. Dessutom ökar produktionskostnaden för sådana reservdelar som inte kan tillverkas i samma volymer som själva huvudupplagan. Lägg därtill transportkostnader, försäkringskostnader och lönekostnader.

Nu ser vi allt fler tecken på att stora tillverkare riktar blickarna mot 3d-skrivarteknik för att lösa utmaningar med reservdelslogistiken, bland annat i en utmärkt rapport från PriceWaterHouseCooper, PWC, från januari i år.

Målsättningen på sikt för Electrolux är att kunna dra ner på lagerhållning och samtidigt effektivisera eftermarknaden. Genom att tillverka reservdelar ondemand, alltså i takt med beställning, och samtidigt tillverka reservdelarna närmare slutkunden genom ett globalt nätverk av servicebyråer, hoppas man kunna reducera kostnaderna kraftigt.

I det samarbete som nu inletts med Singapore-baserade Spare Parts 3D ska företagen bland annat se närmare på vilka reservdelar som lämpar sig för 3d-utskrift, hur tillverkningen kan industrialiseras med fokus på produktionsparametrar och materialval, samt hur reservdelarna kan digitaliseras och hanteras digitalt.

Enligt ovan nämnda PWC-rapport om reservdelar, så räknar man med att över 85 procent av världens reservdelstillverkare kommer att använda 3d-skrivarteknik inom fem år.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: