Rize One – smart lösning på stödmaterial

Trots den stora konkurrensen är det ingen hejd på försäljningen av 3d-skrivare med extruderingsteknik (FDM/FFF). Bortåt 50 procent av alla extruderingsskrivare hamnar på företag, där de används i allt högre utsträckning för att korta ledtiderna för produktutveckling och i vissa fall för tillverkning av produktionsverktyg som jiggar och fixturer.

All ny funktionalitet och förädling av extruderingsskrivarna är helt fokuserad på mer industriell användning – enklare handhavande, funktioner för decentraliserad användning, möjlighet att koppla flera skrivare i en svärm, och minimerad efterbehandling. Alla etablerade leverantörer gör detta, från Ultimaker till Stratasys.

Nu sällar sig en ny spelare till denna skara – amerikanska Rize, som släppte sin första ”industriella” lösning, Rize One, i januari i år.

Rize One är i jämförelse med många konkurrenter en stor pjäs på runt en halv kubikmeter. Byggvolymen är på 300 x 200 x 150 millimeter, vilket är avsevärt mindre än till exempel Stratasys flaggskeppsmodell för prototyper och produktutveckling, F370. Den har en byggvolym på 355 x 254 x 355 millimeter, runt 50 procent mer än Rize One, men också med en helt annan prislapp. Dock finns det två mindre F-modeller, F170 och F270, med lägre investeringskostnad, men då krymper byggvolymen något jämfört med F370.

Det unika med Rize One är hur företaget löst det ofrånkomliga stödmaterialet när man producerar med extruderingsteknik. Med andra leverantörer får du antingen knäcka av stöden, eller lägga komponenten i ett vätskebad (kan även vara vatten om du kör med PVA-material). Här har Rize utvecklat en egen teknik, Augmented Polymer Deposition, eller APD. Den bygger på två skrivhuvuden i maskinen; ett för bygg- och stödmaterial och ett skrivhuvud för inkjet. Det senare sprayar kontaktytan mellan bygg- och stödmaterial med en egenutvecklad vätska. Denna vätska ger tillräcklig vidhäftning för att utgöra ett stöd, men är svagt nog för att kunna brytas loss utan synliga märken på komponenten.

Ett plus med att ha ett inkjethuvud i maskinen är att det även går att märka upp utskrifterna med id-nummer som skrivs ut under ett eller flera materiallager (användaren styr hur många) och blir därmed permanent. I dagsläget använder Rize endast ett blått bläck, men man medger att man är i färd med att utveckla en teknik som ger stöd för fyrfärgsutskrift i CMYK (Cyan, Magenta, Gul och Svart). Med ett inkjethuvud finns även potential att förändra egenskaperna i byggmaterialet genom att manipulera det med kemikalier som sprayas på filamentet under produktion.

Rize har i dagsläget ett egenutvecklat byggmaterial, Rizium One. Det är ett nylonförstärkt ABS-liknande material för industriella och medicintekniska applikationer (går att sterilisera). Det har också viss kemisk resistens mot ämnen som alkohol, aceton och vissa syror.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: