Rize One – smart lösning på stödmaterial

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 24 oktober 2017

Trots den stora konkurrensen är det ingen hejd på försäljningen av 3d-skrivare med extruderingsteknik (FDM/FFF). Bortåt 50 procent av alla extruderingsskrivare hamnar på företag, där de används i allt högre utsträckning för att korta ledtiderna för produktutveckling och i vissa fall för tillverkning av produktionsverktyg som jiggar och fixturer.

All ny funktionalitet och förädling av extruderingsskrivarna är helt fokuserad på mer industriell användning – enklare handhavande, funktioner för decentraliserad användning, möjlighet att koppla flera skrivare i en svärm, och minimerad efterbehandling. Alla etablerade leverantörer gör detta, från Ultimaker till Stratasys.

Nu sällar sig en ny spelare till denna skara – amerikanska Rize, som släppte sin första ”industriella” lösning, Rize One, i januari i år.

Rize One är i jämförelse med många konkurrenter en stor pjäs på runt en halv kubikmeter. Byggvolymen är på 300 x 200 x 150 millimeter, vilket är avsevärt mindre än till exempel Stratasys flaggskeppsmodell för prototyper och produktutveckling, F370. Den har en byggvolym på 355 x 254 x 355 millimeter, runt 50 procent mer än Rize One, men också med en helt annan prislapp. Dock finns det två mindre F-modeller, F170 och F270, med lägre investeringskostnad, men då krymper byggvolymen något jämfört med F370.

Det unika med Rize One är hur företaget löst det ofrånkomliga stödmaterialet när man producerar med extruderingsteknik. Med andra leverantörer får du antingen knäcka av stöden, eller lägga komponenten i ett vätskebad (kan även vara vatten om du kör med PVA-material). Här har Rize utvecklat en egen teknik, Augmented Polymer Deposition, eller APD. Den bygger på två skrivhuvuden i maskinen; ett för bygg- och stödmaterial och ett skrivhuvud för inkjet. Det senare sprayar kontaktytan mellan bygg- och stödmaterial med en egenutvecklad vätska. Denna vätska ger tillräcklig vidhäftning för att utgöra ett stöd, men är svagt nog för att kunna brytas loss utan synliga märken på komponenten.

Ett plus med att ha ett inkjethuvud i maskinen är att det även går att märka upp utskrifterna med id-nummer som skrivs ut under ett eller flera materiallager (användaren styr hur många) och blir därmed permanent. I dagsläget använder Rize endast ett blått bläck, men man medger att man är i färd med att utveckla en teknik som ger stöd för fyrfärgsutskrift i CMYK (Cyan, Magenta, Gul och Svart). Med ett inkjethuvud finns även potential att förändra egenskaperna i byggmaterialet genom att manipulera det med kemikalier som sprayas på filamentet under produktion.

Rize har i dagsläget ett egenutvecklat byggmaterial, Rizium One. Det är ett nylonförstärkt ABS-liknande material för industriella och medicintekniska applikationer (går att sterilisera). Det har också viss kemisk resistens mot ämnen som alkohol, aceton och vissa syror.

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D