Protech Nordic säljer Desktop Metal

Nu i dagarna blev det klart att Protech blir exklusiv nordisk återförsäljare av amerikanska Desktop Metals kommande metallskrivare Studio och Production. Därmed kompletteras företagets redan breda utbud på plast-sidan med två oprövade, men kraftigt uppmärksammade, lösningar för metall, både för prototyper och produktion.

Att det blir Protech är ett logiskt steg, företaget har under många år sålt Stratasys lösningar här uppe i norr och i våras ingick Desktop Metal och Stratasys ett globalt samarbete om försäljning. Vi fick en pratstund med Evald Ottosson, en av som rott det nordiska avtalet i hamn.

Hej Evald! Hur känns det att arbeta med metallskrivare efter alla år med plast?
– Det är förstås jättekul att metallskrivarna kommer allt mer och i synnerhet nu dessa två från Desktop Metal. Samtidigt har vi fokus på att skapa nytta för våra användare, inte på enskilda maskiner. Det kommer att bli precis likadant som med plastbaserad produktion, där man som användare måste ställa sig frågan om hur tekniken kan användas.

Vilka utmaningar ser du i svensk industri på metallsidan?
– Vi är i ett liknande läge inom metall idag som när vi började med plast. Det handlar om att använda rätt teknik vid rätt tillfälle. Tittar man på komponenter som inte 3d-skrivs, så är det givet vad som ska vara i plast och vad som ska vara i metall. Men gränserna suddas ut med 3d-skrivartekniken. Idag kan komponenter i metall tillverkas i plast och tvärtom. För vår del handlar det om att få kunderna att förstå när de båda teknikerna kan användas och varför.

Vad har ni för erfarenheter av Desktop Metals teknik?
– För det första så är inköpspriset avsevärt lägre jämfört med konkurrenter på metallsidan. Men det är långt ifrån allt. Nu ser vi till exempel att miljöfrågorna – både arbetsmiljö och avfall – får allt mer utrymme i frågeställningarna från företag som redan använder 3d-skrivare eller som är nyfikna på att börja. Här skiljer sig till exempel Studio-modellen med sin FDM-liknande teknik. För användarna innebär det att man inte behöver ställa samma krav på lokal, ventilation och materialhantering som pulverbaserade system.

– Sen tycker jag också att Studio-skrivaren är lätt att arbeta med. Som efterbehandlingen. Desktop Metal har en teknik där de lägger in en bit keram mellan stöd- och byggmaterial, vilket gör det mycket lätt att avlägsna stödmaterialet. Dessutom slipper du extrautrustning för att få bort stödmaterial i metall.

– En tredje fördel med Studio är de extremt korta omställningstiderna mellan jobb där man vill använda olika material. Det är bara att byta filament och skrivhuvud och köra på med nästa jobb.

Vad är Desktop Metal-maskinerna lämpade för?
– Studio är mer av en kontorsmaskin för avancerade prototyper, men även kortare serier. Även debindern, som avlägsnar bindern i filamentet, kan stå på ett kontor. Sintringsugnen behöver stå i ett välventilerat rum, eftersom den blir 1400 grader varm.

– Production är helt framtagen för volymproduktion. Och här händer det fortfarande mycket på utvecklingssidan. Bland annat kommer vi att få se en än mer avancerade version nästa månad på Formnext i Frankfurt.

– De förfrågningar som vi redan fått här i Norden är på Production-systemet. Det tror jag beror på att marknaden redan sett sig mätt på befintliga produktionsmaskiner och dragit slutsatsen att en Production-lösning är billigare.

Hur ser materialutbudet ut?
– Det utvecklas kontinuerligt proprietära material där processparametrarna tas fram av Desktop Metal. När jag senast kollade fanns det sex färdiga material till Studio, men 200 på kandidatlistan, som alltså är under utveckling. Vi kan förvänta oss ännu fler färdiga material på Formnext.

När börjar ni sälja lösningarna?
– Vi börjar rulla nu och det går att mot en kostnad att reservera system på webbplatsen. Direkta beställningar görs först efter våra benchmarks, som vi hoppas kunna börja med inom kort. Studio börjar skeppas i USA under slutet av året i Europa från mitten på nästa år och Production under 2019, avslutar Evald Ottosson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: