Swerea IVF kommer nu att leda fyra nya testbäddsprojekt med målet är att stötta svensk industri att gå mot en mer hållbar produktion genom att införa digitala strategier och tekniker. Bland projekten finns DiSAM, som handlar om digitalisering av den additiva tillverkningskedjan.
De fyra nya testbäddsprojekten ingår i det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. I testbäddarna kommer företag kunna bygga upp virtuella miljöer och fysiska miljöer och testa framtidens digitaliserade produktionsmetoder med utgångspunkt att skapa konkurrenskraft för det enskilda företaget.
– Vi tror att den här satsningen är viktig för att förverkliga målet att vara bäst på att använda digitaliseringens möjligheter i svensk tillverkningsindustri. I testbäddarna kan svensk industri och forskning jobba tillsammans med uppkopplade tillverkningsmetoder och produktionsflöden, säger Elisabeth Sagström-Bäck, avdelningschef.
De fyra testbäddarna är:
HJT – Hybrid Joining Test bed for smart production
Testbädden kommer att fokusera på att stötta svensk industri i att utveckla en flexibel produktion med simulering och programmering i en digital tvilling som kombinerar den senaste tekniken för limning, hybridfogning, montering och mekanisk fogning.
DiSAM – Digitalisering av tillverkningskedjan av Additiv Tillverkning
Projektets mål är att koppla samman de fysiska och digitala plattformarna i tillverkningskedjan av additiv tillverkning. På detta sätt ska företag kunna utvärdera additiv tillverkning som produktionsmetod med potential att kunna minska ledtider, enkelt och snabbt kunna utföra anpassningar, skapa innovativa produkter samt upprätta spårbarhet i tillverkningskedjan.
Robotlyftet – Digi-load
Robotlyftet ska stärka konkurrenskraften hos svensk ytbehandlingsindustri genom att öka användningen av digitala tekniker i produktionen och mer specifikt inom områdena automatiserad hängning och nedplockning i ytbehandlingsprocessen.
Kontakt: cecilia.groth@swerea.se
VIST – Vision Inspection Swedish Testbeds
Projektet syftar till att knyta ihop befintliga testanläggningar inom både optiska mätmetoder och datahantering genom visualisering och på det viset skapar förutsättningar för företag att utveckla industrinära lösningar för inline ytkarakterisering i realtid. Projektet genomförs tillsammans med Linköpings Universitet och Mittuniversitet.
Kontakt: diana.ingvarsson@swerea.se
Testbäddarna är en del i regeringens satsning för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling.
Vill du veta mer om Swerea IVFs testbäddar och forskningsprojekt inom området tillverkning, kontakta avdelningschef Elisabeth Sagström-Bäck.