GKN Driveline mer flexibla med produktion i huset

Exempel på ett av de produktionsverktyg som GKN Driveline producerar i huset med 3d-skrivare.

GKN:s produktionsenhet GKN Driveline i italienska Florens utökar sin produktion med 3d-skrivare i ett led att ersätta flera traditionella tillverkningsflöden. Målet är förbättrad prestanda och sänkta kostnader.

Affärsområdet har redan sett förbättringar i ledtider på nära 70 procent sedan man började skriva ut produktionsverktyg. Utöver produktionsverktyg har man även skrivit ut reservdelar ondemand, vilket gjort området mindre beroende av externa leverantörer.

GKN Driveline levererar till majoriteten av världens biltillverkare. Företaget är specialiserat på drivlinor och servar bland annat Fiat Chrysler Group samt Maserati och Ferrari.

Ett exempel på de monteringsverktyg som man nu skriver ut i 3d är en redesign av ett verktyg för att undvika oljespill. Med det 3d-utskrivna verktyget kan de förbättra oljedistributionen samtidigt som man undviker spill och efterföljande rengöring.

När det gäller reservdelar, så är det fortfarande rätt enkla komponenter som produceras, och främst då för internt bruk i tillverkningsutrustningen. Men nyttan är att man slipper vänta på reservdelar, vilket, om man har otur, kan resultera i upp emot en veckas nedtid för en maskin.

De långsiktiga målen med 3d-skrivartekniken är att få ner storleken på logistikkedjan och samtidigt öka flexibiliteten och upptiden i huset.

– Med tanke på att vi producerar tusentals komponenter i veckan, så är vår förmåga att tillverka on demand avgörande för att garantera att vår produktionslina alltid är uppe och kör, säger Carlo Cavallini, processingenjör och teamchef på GKN Driveline.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: