GKN Driveline mer flexibla med produktion i huset

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 31 oktober 2017
Exempel på ett av de produktionsverktyg som GKN Driveline producerar i huset med 3d-skrivare.

GKN:s produktionsenhet GKN Driveline i italienska Florens utökar sin produktion med 3d-skrivare i ett led att ersätta flera traditionella tillverkningsflöden. Målet är förbättrad prestanda och sänkta kostnader.

Affärsområdet har redan sett förbättringar i ledtider på nära 70 procent sedan man började skriva ut produktionsverktyg. Utöver produktionsverktyg har man även skrivit ut reservdelar ondemand, vilket gjort området mindre beroende av externa leverantörer.

GKN Driveline levererar till majoriteten av världens biltillverkare. Företaget är specialiserat på drivlinor och servar bland annat Fiat Chrysler Group samt Maserati och Ferrari.

Ett exempel på de monteringsverktyg som man nu skriver ut i 3d är en redesign av ett verktyg för att undvika oljespill. Med det 3d-utskrivna verktyget kan de förbättra oljedistributionen samtidigt som man undviker spill och efterföljande rengöring.

När det gäller reservdelar, så är det fortfarande rätt enkla komponenter som produceras, och främst då för internt bruk i tillverkningsutrustningen. Men nyttan är att man slipper vänta på reservdelar, vilket, om man har otur, kan resultera i upp emot en veckas nedtid för en maskin.

De långsiktiga målen med 3d-skrivartekniken är att få ner storleken på logistikkedjan och samtidigt öka flexibiliteten och upptiden i huset.

– Med tanke på att vi producerar tusentals komponenter i veckan, så är vår förmåga att tillverka on demand avgörande för att garantera att vår produktionslina alltid är uppe och kör, säger Carlo Cavallini, processingenjör och teamchef på GKN Driveline.

 

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage