3DBenchy – en svensk båt som blivit världskänd

3DBenchy är en svenskutvecklad 3d-modell av en liten båt som seglat långt ut i världen. Till synes en oansenlig geometri, men modellen är faktiskt väl genomtänkt och till stor nytta för alla som vill testa vad en extruderingsskrivare går för.

Båtmodellen är utvecklad av återförsäljaren Creative Tools. Företaget gör omfattande tester av varje 3d-skrivarmodell de tar in i huset, med utskrifter, inställningar och material. Utvärderingen ger företaget en bättre förståelse för prestandan i varje skrivarmodell. All data från utvärderingarna kan sedan användas på Creative Tools supportsajt.

Med åren har det blivit en del utskrifter, alla fyller sitt syfte i ett skrivartest. Men 2014 inledde företaget en process med att ta fram en enda modell som kunde hantera alla de testmoment som man ville utvärdera. Det innefattade geometriska och organiska former som kunder mätas upp, men också se vilka begränsningar en skrivarmodell har.

Ytterligare en fördel med en enda testmodell är att Creative Tools kan använda utskriften som referens i ett supportärende. Kunden skriver ut en 3DBenchy och skickar in en eller flera bilder på utskriften till Creative Tools supportteam. Det ger ett bättre underlag när man ska hjälpa till att lösa problem, som dessutom går att avhjälpa mycket snabbare än tidigare.

Men det som började som ett sätt för Creative Tools att effektivisera sin support och sina tester, har idag växt till ett globalt fenomen. 3DBenchy har spritt sig långt utanför Sveriges domäner och är idag en av de mest nedladdade filerna på Thingiverse, världens största sajt för 3d-modeller och med 1,5 miljoner medlemmar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: