3DBenchy – en svensk båt som blivit världskänd

3DBenchy är en svenskutvecklad 3d-modell av en liten båt som seglat långt ut i världen. Till synes en oansenlig geometri, men modellen är faktiskt väl genomtänkt och till stor nytta för alla som vill testa vad en extruderingsskrivare går för.

Båtmodellen är utvecklad av återförsäljaren Creative Tools. Företaget gör omfattande tester av varje 3d-skrivarmodell de tar in i huset, med utskrifter, inställningar och material. Utvärderingen ger företaget en bättre förståelse för prestandan i varje skrivarmodell. All data från utvärderingarna kan sedan användas på Creative Tools supportsajt.

Med åren har det blivit en del utskrifter, alla fyller sitt syfte i ett skrivartest. Men 2014 inledde företaget en process med att ta fram en enda modell som kunde hantera alla de testmoment som man ville utvärdera. Det innefattade geometriska och organiska former som kunder mätas upp, men också se vilka begränsningar en skrivarmodell har.

Ytterligare en fördel med en enda testmodell är att Creative Tools kan använda utskriften som referens i ett supportärende. Kunden skriver ut en 3DBenchy och skickar in en eller flera bilder på utskriften till Creative Tools supportteam. Det ger ett bättre underlag när man ska hjälpa till att lösa problem, som dessutom går att avhjälpa mycket snabbare än tidigare.

Men det som började som ett sätt för Creative Tools att effektivisera sin support och sina tester, har idag växt till ett globalt fenomen. 3DBenchy har spritt sig långt utanför Sveriges domäner och är idag en av de mest nedladdade filerna på Thingiverse, världens största sajt för 3d-modeller och med 1,5 miljoner medlemmar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: