Australisk metallforskning lovar hisnande hastigheter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 9 november 2017

Australiska uppstartsföretaget SPEE3D arbetar precis som de heter, med en ny form av höghastighetsteknik för metallproduktion. Enligt företaget ska tekniken ge bygghastigheter på 100-1000 gånger mer än motsvarande metallprocesser.

Det nystartade företaget har utvecklat en variant av tekniken direkt energideponering, DED, Directed Energy Deposition. Tekniken heter Supersonic 3D Deposition (SP3D). Den bygger på en sexaxlig robotarm med ett munstycke som i extrema hastigheter i upp till 1000 meter per sekund skjuter ut metallpulver mot en byggplatta.

Den kinetiska energin får metallpartiklarna att fastna på byggplattan och därefter på varje uppbyggt lager. En av fördelarna med den rörliga robotarmen är att det går att bygga 45-gradiga överhäng utan stödstruktur.

Det där med produktionshastigheten får man dock ta med en nypa salt. Utskrivna detaljer ska jämföras med metallgjutna diton och kräver rätt mycket maskinbearbetning för att få en god slutfinish. Men för ”snabba” iterationer, eller som underlag för vidare bearbetning med fräsning med mera, är det ett intressant alternativ. En annan fördel är att detaljen kan avlägsnas från byggkammaren direkt efter utskrift för efterbehandling eller sintring, vilket förbättrar densiteten.

SPEE3D ser i första hand tillverkare som arbetar med aluminium- och koppargjutning som huvudsaklig målgrupp. En ny undersökning visar att den globala marknaden för gjutning är värd 200 miljarder dollar. Bara metallgjutning är värd 56 miljarder dollar.

Vill du se SPEE3D:s maskin in action, ska du bege dig till Formnext i Frankfurt nästa vecka, där företaget ställer ut.

 

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1