Positiva tongångar på Subcontractor

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 november 2017
Subcontractor Pop-up expo – en av nyheterna på Elmia Subcontractor 2017.

Tillverkningsindustrin är brännhet och står inför teknikskiften som kommer förändra hela samhället. Det blev tydligt när Elmia Subcontractor, Sveriges största industrievent, återigen stärkte sin position som den främsta marknadsplatsen för nya affärer och arena för industrins framtidsfrågor.

Flera diskussioner på mässans scen handlade om de möjligheter och utmaningar tillverkningsindustrin står inför genom den uppkopplade tekniken. Mitt i en högkonjunktur pågår ett paradigmskifte där industrin som helhet måste förhålla sig till den höga utvecklingstakten.

– Vår välfärd bygger på industrin och vi måste förbli en industrination. Vi har bra förutsättningar och jag önskar att vi nu tar detta hela vägen och inte bara blir användare av den nya tekniken medan andra bygger upp den industrin. Vi ska ta den och behålla den här, sade Magnus Melander, IoT-expert och grundare av startup-alliansen SMSE, Swedish M2M Services Enablers, i en av de många scendebatterna.

Som reaktion på den exponentiella utvecklingstakten som industrin står inför lanserades en rad nya event på mässgolvet. Den nya inspirationsarenan Subcontractor IoT Arena i kombination med nytt utställarsegment samt onsdagens IoT-tema blev en succé och lockade många att se praktiska exempel där IoT effektiviserat processer, skapat mervärden och nya affärsmodeller samt träffa leverantörer som ska skapa lösningarna.

Nytt för i år på Elmia Subcontractor var också Pop-up Expo, en miniutställning med olika teman varje dag. Första dagen var temat teknikdrivna företag med premiär för Subcontractor Jumpstart i samarbete med Teknikföretagen, där de tävlande startup-företagen fick en minut på sig att pitcha sin affärsmodell inför en jury.

– Det är positiv stämning och puls på mässgolvet. Som utställare märker man att Elmia via sina olika satsningar jobbar för att locka rätt besökare menar Peter Anderson på Eurimex AB som ställde ut på mässan.

Att tillverkningsindustrin är en motor för AB Sveriges ekonomi märktes även när närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Centerns partiledare Annie Lööf frågades ut på scenen Subcontractor Direct.

– Vi har haft väldigt många bra besökare och inför sista dagen hade vi närmare 400 leads, vilket möter våra högt ställda mål, säger Lasse Bengtsson, marknadsansvarig för Sverige, Norge och Danmark, SSAB Europe.

Det gynnsamma klimatet för industrin och alla underleverantörer bekräftades genom positiva siffror som både Teknikföretagen, Fordonskomponentgruppen, FKG och Sinf, Svensk Industriförening presenterade under mässan.

– 2017 kommer bli ett bra år för leverantörerna, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG. Samtidigt gäller det att vara aktiv och lägga grunden för framtida affärer, att hänga med tekniskt och jobba tätt med sina kunder. De frågor som diskuteras och de kontakter som grundläggs här på Elmia Subcontractor är otroligt värdefulla för hela tillverkningsindustrin.

Elmia Subcontractors ledord är ”business unusual” för att understryka att det är en överlevnadsfråga att förhålla sig till megatrender och hålla sig uppdaterad om framtidens teknik på bred front. Samtidigt får man inte glömma att det är hos varje individuellt företag som utvecklingen sker.

– Vi har introducerat en rad nya satsningar i år för att spegla den höga utvecklingstakten och visa på möjligheterna. Sverige har otroligt drivna entreprenörer med vass kunskap. Det har mässan verkligen visat i år genom företagen som ställer ut och som deltagit i våra events, säger Karla Eklund, projektledare för Elmia Subcontractor.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two