VBN lanserar världens hårdaste stål

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 28 november 2017
Martin NIlsson, vd, VBN Components.

Stål som varken kräver smide eller skärande bearbetning för att bli en färdig produkt. En metall som är den hårdaste och mest nötningståliga på marknaden. De former man önskar går att tillverka. Dessutom går det åt betydligt mindre material. Företaget VBN Components fortsätter skriva svensk stålhistoria med nya materialet Vibenite 290.

Företagets teknik gör det möjligt att tillverka industriella verktyg och komponenter, till exempel borrar och fräsar, i de former man önskar och i metaller av extremt hög kvalitet. Företagets nya stål har en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkter, vilket också innebär minskat materialbehov. Genom traditionell ståltillverkning är det inte möjligt att tillverka ett verktyg med det nya stålets kvaliteter. Det vore för hårt att processa, för svårt att skära i eller att forma.

– Begränsningarna hos traditionellt tillverkade produkter resulterar i en kompromiss. Istället för att välja det material som bäst passar slutprodukten, måste man välja det material som kan tillverkas. Vi vänder på det och arbetar med fokus på materialprestanda, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Det nya stålet är unikt. Konkurrenter på marknaden ligger långt efter i nötningstålighet. Verkstadsindustrin har ständigt behov av att hitta material som har bättre nötnings- och värmetålighet för specifika syften. Tidigare har man ofta stött på otaliga begränsningar i sina ansträngningar att hitta det bästa materialet för verktyg och komponenter. Det nya stålet har en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkterna. Dessutom minskar ledtiden avsevärt tack vare färre processteg. De företag som använder produkterna kommer att öka sin produktivitet, dvs spara pengar, och minska miljöbelastningen.

VBN Components har tillverkat stålprodukter med denna teknik i flera år; extremt hårt och nötningståligt stål. Steg för steg har företaget tagit sig till det som idag är världens hårdaste stål, en milstolpe inom materialutveckling.

Behovet av mindre material vid slutanvändningen och vid själva tillverkningen är ett av skälen till att miljöpåverkan reduceras med ungefär 90 procent jämfört med traditionell industri (visat hos svenskt verkstadsföretag).

– Många vi pratat med inom branschen har tvivlat på att vi skulle lyckas med det omöjliga. Idag är vi väldigt stolta över att introducera denna unika metall med allt vad den innebär för en miljövänligare tillverkningsprocess och för kunders konkurrenskraft, säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

 

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3