Stål som varken kräver smide eller skärande bearbetning för att bli en färdig produkt. En metall som är den hårdaste och mest nötningståliga på marknaden. De former man önskar går att tillverka. Dessutom går det åt betydligt mindre material. Företaget VBN Components fortsätter skriva svensk stålhistoria med nya materialet Vibenite 290.
Företagets teknik gör det möjligt att tillverka industriella verktyg och komponenter, till exempel borrar och fräsar, i de former man önskar och i metaller av extremt hög kvalitet. Företagets nya stål har en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkter, vilket också innebär minskat materialbehov. Genom traditionell ståltillverkning är det inte möjligt att tillverka ett verktyg med det nya stålets kvaliteter. Det vore för hårt att processa, för svårt att skära i eller att forma.
– Begränsningarna hos traditionellt tillverkade produkter resulterar i en kompromiss. Istället för att välja det material som bäst passar slutprodukten, måste man välja det material som kan tillverkas. Vi vänder på det och arbetar med fokus på materialprestanda, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.
Det nya stålet är unikt. Konkurrenter på marknaden ligger långt efter i nötningstålighet. Verkstadsindustrin har ständigt behov av att hitta material som har bättre nötnings- och värmetålighet för specifika syften. Tidigare har man ofta stött på otaliga begränsningar i sina ansträngningar att hitta det bästa materialet för verktyg och komponenter. Det nya stålet har en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkterna. Dessutom minskar ledtiden avsevärt tack vare färre processteg. De företag som använder produkterna kommer att öka sin produktivitet, dvs spara pengar, och minska miljöbelastningen.
VBN Components har tillverkat stålprodukter med denna teknik i flera år; extremt hårt och nötningståligt stål. Steg för steg har företaget tagit sig till det som idag är världens hårdaste stål, en milstolpe inom materialutveckling.
Behovet av mindre material vid slutanvändningen och vid själva tillverkningen är ett av skälen till att miljöpåverkan reduceras med ungefär 90 procent jämfört med traditionell industri (visat hos svenskt verkstadsföretag).
– Många vi pratat med inom branschen har tvivlat på att vi skulle lyckas med det omöjliga. Idag är vi väldigt stolta över att introducera denna unika metall med allt vad den innebär för en miljövänligare tillverkningsprocess och för kunders konkurrenskraft, säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.