söndag 26 mars – vecka 12
Med start nu i december drar servicebyrån Acron igång sin tjänst för metallutskrifter. Därmed sällar man sig till aktörer som AIM Sweden, 3D MetPrint och Lasertech.
Att den svenska marknaden för metallutskrifter nu växer ser ut att följa en internationell trend. Den existerande installationsbasen för metallmaskiner i Sverige är förhållandevis blygsam, men allt fler tunga aktörer ger sig på allvar in på denna marknad, något som Acrons vd, Kenny Johansson, bekräftar.
– Vi har sedan tre år tillbaka haft ett antal kunder som köpt metallutskrifter av oss, jobb som vi lejt ut. Dessa kunder har ökat kontinuerligt, men det senaste halvåret har det fullkomligt exploderat, vilket gör att vi ser stor potential i detta.
I ett första skede kommer av produktionen att ligga på prototyp- och verktygssidan. Här kommer Acron att kombinera traditionell teknik med metallutskrift för optimal produktionsekonomi. Vissa komponenter i ett verktyg tillverkas traditionellt, medan delar av insatser 3d-skrivs.
– Som vi ser det nu så finns det större potential i att bygga komponenter i verktyget än hela verktyget, säger Kenny Johansson.
– På prototypsidan har vi till exempel redan skrivit ut en del i metall. Som störst en prototyp på 1,5 meter, utskriven i delar och sedan laser-svetsad.
Förutsättningarna för att köra igång nya skrivaren är optimala. Lokalen är färdig och anpassad och sedan tidigare har man en bra infrastruktur och utrustning för efterbehandling – kostsamma bitar som alla leverantörer inte talar högt om.
– När vi byggde om svetsning för reparation av formsprutningsverktyg satte vi in batterier med gasflaskor. Likaså köpte vi i våras en Form30, en sänkgnist, så här har vi också tagit höjd.
– Vad jag vet finns det bara tre andra svenska servicebyråer som erbjuder metallutskrifter. Vi är de enda som har en komplett infrastruktur, med gnistmaskin, fräs, laser och TIG-svets, med mera. Det enda vi behöver komplettera med är en härdugn för avspänning, vilket är en mindre investering för oss.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige