Additiv tillverkning för alla på AM-Dagen

Årets AM-Dagen-konferens i Stockholm den 7 december befäste tron på att additiv tillverkning kommer alla företag till godo och att tekniken också används för serieproduktion.

Över 60 deltagare fick i år valuta för pengarna i form av tio intressanta presentationer från olika delar av den additiva världen. Dessutom fanns gott om tillfällen att diskutera teknik, material och lösningar med några av branschens ledande aktörer.

Årets AM-Dagen hölls på Kistamässan utanför Stockholm och det var ett imponerande gäng talare från företag som Xaar, BASF, Digital Metal, Autodesk och svenska servicebyrån Digital Mechanics.

Om vi ska försöka oss på en summering av dagen, så visade talarna att det finns allt fler material att välja mellan, tekniken håller på att bli tillgänglig för alla, och serieproduktion ångar på för fullt. Additiv tillverkning är idag ett område där starka aktörer investerar stora pengar och resurser i FoU. Det gör att denna industri håller högt tempo, både i fråga om teknikutveckling och praktisk användning.

Vilka drivkrafter är det då som gör att 3d-skrivartekniken blir tillgänglig för allt fler, även i vanliga kontorsmiljöer? Här är det spännande att se närmare på amerikanska Desktop Metals strategi. I dagsläget har företaget över 200 patentansökningar som väntar på att bli godkända. Företaget har utvecklat två 3d-skrivare för metallproduktion. Den mindre, Studio, är en kontorsanpassad lösning eftersom användare inte kommer i kontakt med något material, som är inneslutet i kassetter. Alla processer är programvarustyrda och sker i en sluten miljö.

– Industriella 3d-skrivare är idag så som hålkortsdatorerna var i datorns barndom. Dessa krävde särskilda lokaler, 3-fas och specialutbildad personal, säger Cory Haas, på Desktop Metal, ett företag som raggat fram ett imponerande aktiekapital på 212 miljoner dollar till sina projekt. Vi utvecklar våra system för att kunna användas i både kontorsmiljö och lokaler för industriell tillverkning.

Medan några aktörer i branschen är nya bolag med färskt kapital, har många kända, etablerade aktörer, som BASF och Xaar, ambitioner på att ligga i framkant. Klassiska BASF-områden som kemi, materialutveckling och ytbehandling, är viktiga kompetenser att ta med in i detta område. Under AM-Dagen visade Alexander Cochrane, marknadschef för företagets 3d-skrivarområde, flera intressanta material, bland annat ett kostnadseffektivt filament för desktop-maskiner som kan användas för att producera komponenter i rostfritt stål. Enligt Cochrane går det att få fram fullgoda metalldelar efter avbindning och sintring.

Cochrane visade också ett antal konkreta applikationer från industrivärlden. Biltillverkaren Ford har till exempel lyckats reducera gasläckage i komponenter genom att ersätta PA12 med PA6. Och från skrivhuvudtillverkaren Xaar fick vi se det senaste från den lovande tekniken HSS, High Speed Sintering. Det är en bläckstråleteknik där polymerpulver selektivt sprayas och härdas med infrarött ljus. Det ska ge avsevärt högre produktivitet, menar Xaar. En demomaskin i Storbritannien har redan tagits i bruk.

Varje investering måste tjänas in. Doktoranden Tawfiq Shams underströk att som användare måste man se på hela kedjan, inte bara på produktionskostnaderna, när man beräknar lönsamheten för additiv produktion.

– Möjligheten att reducera antalet leverantörer och lagerkostnader, samt att få kortare ledtider, påverkar lönsamheten, säger Tawfiq Shams.

Det är viktiga lärdomar, för det är lätt att dras med i ny teknik. Det finns teknik som fortfarande är framtid, men många spännande lösningar kommer att ta steget från forskningsavdelningarna och ut i skarp produktion under nästa år. Det blir fortsatt mycket fokus på prototyper, men serieproduktion är utan tvivel på stark frammarsch. Det har bland annat svenska Digital Metal visat prov på. Företagets teknik är väl anpassad för serieproduktion av små, komplexa detaljer i stål och titan. Typiskt ligger volymerna på 1000 detaljer. Här handlar det om en metallteknik som redan är etablerad, både för supersportbilsmärket Koenigsegg, och för den schweiziska urmakaren Montfort. Båda företagen använder Digital Metals 3d-skrivare för att serietillverka komponenter.

Att utvecklingen dundrar på råder det inget tvivel om. Additiv tillverkning är en del i konceptet Industri 4.0, där många processer kommer att digitaliseras. Fördelarna är flera och ofta annorlunda än det man initialt trodde. Ett bra exempel på detta visade Lieven Grauls från Autodesk. Han visade att flygplanstillverkaren Airbus kan uppnå en viktreduktion på ett ton per flygplan, bara genom att 3d-skriva en komponent som används för att fästa sätena. Det ger både bränsle- och miljövinster i en bransch som är hårt ansatt av olika miljökrav.

Här uppe i norra Europa är vi långt fram när det gäller användningen av digitala industriprocesser. Därför har vi också en bra förutsättningar för att dra nytta av additiv tillverkning. VI ser också att det finns flera samarbeten mellan industriföretag, forskningsinstitut och tillverkare. Ett sådant exempel är den ”road map” som forskningsorganisationen Swerea, med Annika Strondl i täten, håller på att utarbeta i samarbete med svenska tillverkningsföretag. Syftet är bland annat att identifiera vilka mål som är viktigast för industrin.

Missade du AM-Dagen i år? Det kommer fler chanser. Under tiden kan du följa alla nyheter och fördjupningar på vår webbplats och i vårt kostnadsfria nyhetsbrev.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: