Arcam och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 december 2017

Mittuniversitetet har tecknat ett kompetenskontrakt med Arcam som ger Arcam tillgång till framtidens kompetens av maskiningenjörer. För studenter på Mittuniversitetet öppnas nya jobbmöjligheter.

− Det här är ett kvitto på att vi bedriver både undervisning och forskning som är relevant för samhället och för industrin. Additiv tillverkning, eller 3D-printing, har stort fokus internationellt och samarbetet ger nu studenterna stora möjligheter till vidareutbildning eller arbete utomlands, säger Lars-Erik Rännar, universitetslektor och forskningsledare inom additiv tillverkning.

Avtalet med Arcam omfattar utbildningarna Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling och Maskiningenjör – produktutveckling. Mittuniversitetets kompetenskontrakt är en avsiktsförklaring som ger arbetsgivare möjlighet att erbjuda studenterna konkreta samarbeten, bland annat praktikplatser, examensarbeten, traineeplatser, mentorskap eller rentav anställning.

− Att kunna erbjuda studenter goda möjligheter till förkovran inom additiv tillverkning är betydelsefullt för oss. Vi är glada över att ta nästa steg i ett redan bra samarbete med Mittuniversitetet, säger Karl Lindblom, General Manager på Arcam EBM.

Arcam grundades 1997 och säljer idag metallpulver och utrustning för industriell 3D-tillverkning av metallkomponenter inom främst implantat- och flygindustrin på flera kontinenter. Företaget är listat på NASDAQ Stockholm och har sitt huvudkontor i Mölndal. Under 2016 hade företaget en nettoomsättning på knappt 650 miljoner kr.

− För Mittuniversitetet är den här typen av samarbeten väldigt viktiga och när det gäller just additiv tillverkning så behövs verkligen ”AM”-utbildade ingenjörer för att industrialiseringen ska skjuta fart på allvar. Produktionstekniken i sig är relativt ny och nu får studenterna möjlighet att arbeta med industrinära projekt inom ett område som kommer att bli allt viktigare för svensk industri, säger David Sundström, programansvarig.

Mittuniversitetet har sedan starten 2013 tecknat avtal om Kompetenskontrakt med ett 60-tal företag, myndigheter och organisationer.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3