tisdag 28 mars – vecka 13
Svenska Perstorp har i ett samarbete med den nederländska materialutvecklaren 3D4Makers gett sig in på filamentmarknaden med en första serie material som heter Facilan. Vi har intervjuat David James, chef för affärsområdet Innovation på Perstorp, och Ardy Struijk, marknadschef på 3D4Makers, om materialutvecklingen.
Hur ser materialsamarbetet ut mellan Perstorp och 3D4Makers och vad har ni för gemensam målsättning?
– Vi började arbeta tillsammans för tre år sedan, säger David James. Initialt var vi bara en leverantör av termoplast, något som 3D4Makers hade behov av i starten av deras filamenttillverkning.
– På Perstorp har vi varit aktiva i materialutveckling för 3d-skrivare sedan länge och gett stöd åt kunder som velat utveckla egna material under många år. Våra kemikalier finns bland annat med i det första SLA-materialet, SLA-1, från 1987.
– För vår del såg vi snabbt att polykaprolakton, PCL, var ett unikt material som i allt högre utsträckning användes för sådant som medicinteknik och forskning, säger Ardy Struijk. Med Perstorps hjälp kunde vi ta vår produktion till nästa nivå och tillverka filament för forskning inom bioutskrifter.
– Vi såg också att våra kunskaper kompletterade varandra. Idag är 3d-skrivarmaterial ofta inte mer än olika resin för speciella applikationer eller bulkmaterial med alldeles för många additiver. Vi ser sällan exempel på material som är till gagn för slutanvändaren. Vi var båda på jakt efter nästa stora sak inom material och för oss var det funktionella material framtagna för industriell användning.
Hur ser ert gemensamma produktionsflöde ut?
– På Perstorp utvecklar och tillverkar vi råmaterialet, medan 3D4Makers förädlar detta och tillverkar själva filamenten, säger David James. I slutändan är det ett samarbete som fungerar för att ge bästa resultat. Med kontinuerlig förbättring hos båda parter kan vi ta gemensamma steg framåt.
Det finns redan ett stort utbud av materialtillverkare och inom vissa segment är konkurrensen hög. Hur ser ert erbjudande ut med de tre nya materialen i Facilan-serien?
– Vår målsättning med Facilan bygger på tre pelare – tillförlitlighet i fråga om utskriftskvalitet samt egenskaper hos den utskrivna komponenten, ett område som fortfarande kräver stort arbete för att verkligen nå fram till äkta additiv tillverkning, säger David James. Säkerhet i handhavande och användning är det tredje området.
Vilka industrier ser ni som de mest intressanta tillväxtområdena för era material?
– Egentligen all lågvolymsproduktion som idag görs med formsprutning, säger David James. Här är additiv teknik redan en mycket mer kostnadseffektiv lösning. Det kan vara allt från reservdelar för vitvaror, till individanpassade lösningar inom medicin, mode eller sport.
– Jag kan bara hålla med. De snabbast växande områdena för vår del är rymd & flyg, maskintillverkning, fordonsindustri och tillverkningsindustri, avslutar Ardy Struijk.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige