NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Dag_Kroslid_NorDan_AB

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas.

Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans av en 3d-skrivare av typen BLB 3D Custom printer.

– Vi planerar att producera 1 000 – 2 000 dörrar om året med den nya 3D skrivaren. Utrustning kommer i första hand användas för kommersiell produktion, men även till produktutveckling och prototyper. Vi vill vara först med 3d-utskrivna dörrar, och hoppas att det kommer att bli en spännande nyhet, säger Dag Kroslid, vd på NorDan AB.

Leveransen äger rum under våren 2018 och produktionen är avsedd för kommersiella produkter och prototyper i olika polymerer och biokompositer. Biokompositer består till stor andel av ej fossilbaserade naturliga råvaror och restprodukter från skogsbruk alternativt biprodukter från lantbruk, till exempel polymerer blandat med trä, kork, halm och hampa.

Utvecklingen inom additiv produktion och tillämpning av biobaserade material har kommit mycket långt och NorDan AB anser tekniken mogen för industriell produktion. Den nya 3d-skrivaren installeras vid företagets fabrik i Bor och testproduktion av dörrar har genomförts med goda resultat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– I testproduktionen har vi använt en specifik typ av polymer, med gott resultat. Vi tittar nu på olika typer av material, säger Dag Kroslid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: