Danska Teknologiska Institutet startar center för additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 18 januari 2018

Danska_Teknologiska_Institutet
Danska Teknologiska Institutet i Taastrup satsar 116 miljoner kronor på AM-LINE 4.0, ett center för additiv tillverkning. Initiativet syftar till att hjälpa små och mediumstora företag till kostnadseffektiva satsningar inom 3d-utskrift.

Centret kommer vara utrustat med 3d-skrivare för både polymer och metall, utrustning för värme- och ytbehandling, teknik och verktyg för kvalitetssäkring och efterbehandling, rapporterar 3ders.org.

AM-LINE 40 förväntas stå klart under våren 2018, och finansieras kommande fyra år i samarbete mellan bland annat Danfoss, Made, Grundfos, DTU och Scada Minds.

– [Centret] kommer ge små företag en bra och tydlig chans att komma igång med de nya möjligheter som 3d-skrivartekniken erbjuder. Digitalisering är viktig för utvecklingen av företag inom många olika områden. Här kan projektet bli en hävstång, säger Kent Damsgaard, direktör för Danska industriförbundet.

För att ytterligare hjälpa företagen att implementera och använda tekniker för 3d-utskrift kommer AM-LINE 4.0 också bistå med träningsprogram och konsultation.

– Vi kommer erbjuda företag som är nya inom 3d-utskrift ett brett utbud av skräddarsydda uppgraderingskurser. Till exempel korta, inspirerande workshops för långsiktiga framsteg, säger Jeppe Skinnerup Byskov, sektionsledare på Danska Teknologiska Institutet.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1