Nytt starkare kompositmaterial genom att efterlikna naturens egna metoder

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 18 januari 2018

Snäckskal_riologi

Ett forskarlag vid Lewis Lab vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS) har lyckats utveckla en metod för att styra fiberorienteringen i nya typer av kompositmaterial. Genombrottet antas få betydelse för utvecklandet av material som ska efterlikna de som återfinns i naturen eller i kroppen – till exempel i snäckskal och i tänder, rapporterar 3dprintingindustry.com.

Samma typ av kompositmaterial återfinns också i syntetiska produkter som förstärkt betong, bildäck och plywood, och kännetecknas av sin slittålighet. För att fibrerna ska få denna egenskap krävs dock att de arrangeras i rätt formation, vilket har varit svårt, fram tills nu:

– Vi har lyckats formera materialen i en hierarkisk ordning som påminner om naturens egna tillvägagångssätt, säger Jennifer A. Lewis, en av studiens författare.

Tidigare försök att uppnå liknande resultat – med tekniker som använder sig av elektro- eller magnetfält – har varit komplexa. Istället har forskarlaget vid Harvard arbetat med reologi – läran om materiens flytegenskaper – för att arrangera fibrerna i 3d-bläcket. Det epoxibaserade materialet deponeras via ett snabbroterande munstycke, och genom att styra dess hastighet och rotation kan forskarna programmera fibrernas arrangemang, vilket ger materialet dess styvhet.

– En spännande sak med arbetet är att det erbjuder nya möjligheter att skapa komplexa mikrostrukturer, och att på ett kontrollerat sätt variera dessa efter behov, säger rapportens medförfattare Jordan Raney.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype