Nytt starkare kompositmaterial genom att efterlikna naturens egna metoder

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 18 januari 2018

Snäckskal_riologi

Ett forskarlag vid Lewis Lab vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS) har lyckats utveckla en metod för att styra fiberorienteringen i nya typer av kompositmaterial. Genombrottet antas få betydelse för utvecklandet av material som ska efterlikna de som återfinns i naturen eller i kroppen – till exempel i snäckskal och i tänder, rapporterar 3dprintingindustry.com.

Samma typ av kompositmaterial återfinns också i syntetiska produkter som förstärkt betong, bildäck och plywood, och kännetecknas av sin slittålighet. För att fibrerna ska få denna egenskap krävs dock att de arrangeras i rätt formation, vilket har varit svårt, fram tills nu:

– Vi har lyckats formera materialen i en hierarkisk ordning som påminner om naturens egna tillvägagångssätt, säger Jennifer A. Lewis, en av studiens författare.

Tidigare försök att uppnå liknande resultat – med tekniker som använder sig av elektro- eller magnetfält – har varit komplexa. Istället har forskarlaget vid Harvard arbetat med reologi – läran om materiens flytegenskaper – för att arrangera fibrerna i 3d-bläcket. Det epoxibaserade materialet deponeras via ett snabbroterande munstycke, och genom att styra dess hastighet och rotation kan forskarna programmera fibrernas arrangemang, vilket ger materialet dess styvhet.

– En spännande sak med arbetet är att det erbjuder nya möjligheter att skapa komplexa mikrostrukturer, och att på ett kontrollerat sätt variera dessa efter behov, säger rapportens medförfattare Jordan Raney.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage