3d-utskriven kopia av njure hjälpte kirurger att rädda liv

3d_utskriven_njureKirurger i Belfast har tagit hjälp av 3d-skrivare under förberedelserna inför en njurtransplantation. För första gången har läkare genomfört en fullständig bortskärning av en cysta av typen Bosniak 2F Renal från en donator – utan krav på revisionskirurgi. Det uppger brittiska bolaget Axial 3D.

Pauline Fenton, en 22-årig mamma från Belfast, var svårt sjuk i leversjukdom och beroende av dialys för att överleva. Hennes 45-årige pappa, William, hade anmält sig som donator, trots att han tillhörde fel blodgrupp.

Situationen komplicerade ytterligare av att en cysta upptäcktes på Williams ena njure, och den befarades vara elakartad. Läkarna tog därför beslutet att med hjälp av en 3d-skrivare skriva ut en kopia av njuren, baserade på skiktröntgenbilder.

Utskriften gjorde det lättare för kirurgerna att uppskatta tumörens storlek och placering. Därmed underlättades avsevärt förberedelserna inför ingreppet.

– Donatorns njure var det bästa alternativet för att genomföra den livräddande transplantationen. För att få loss maximalt med frisk vävnad måste ingreppet vara så precist och komplett som möjligt. Operationen planerades och repeterades med hjälp av en exakt kopia av donatorns njure, som innehöll cystans storlek och position. Teamet visste sedan vad som skulle göras under själva operationen. Den kunskapsnivån når man inte genom vanlig preoperativ bildbehandling. Pappans gåva till sin dotter visar vikten av organdonation. Men i det här fallet är var det också 3D-tekniken som bidrog, säger kirurgen Tim Brown.

Enligt Axial 3D erbjuder en njurtransplantation inte bara en mycket förbättrad kvalitet och livslängd för patienten. Ingreppet ger också lindring till de höga sjukvårdskostnaderna. Kostnaderna för behandling med dialys kostar över 300 000 kr om året. En summa som nu kan reduceras till en mindre kostnad för eftervård i samband med transplantation: under 60 000kr om året.

Genom att öka användningen av 3d-utskrifter hoppas bolaget att fler njurpatienter ska få tillgång till de komplicerade men livräddande ingreppen.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: