Flygplanstillverkare minskar kostnaderna genom additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 23 januari 2018

Airbus_A380png

3d-tillverkarna Stratasys meddelar att den franska flygplansdesign- och tillverkningsgruppen Latécoère kommer använda Stratasys FDM-tillsatsproduktion genom hela sin design- och tillverkningsprocess. Bolaget hoppas därigenom accelerera utvecklingsprocessen.

Latécoère, leverantörer till bland andra Airbus, Bombardier och Dassault, har tidigare brottats med långa ledtider och kostsamma designiterationer. Bolaget hoppas nu snabba upp såväl prototyptillverkning som verktygsproduktion med hjälp av Stratasys 3d-skrivare Fortus 450mc.

– Vi har integrerat additiva tillverkning genom hela design- och produktionsprocessen. Därigenom har vi förbättrat ledtider, minskat kostnader och ökat effektiviteten. Kraven inom flygindustrin hårdnar och vi är medvetna om behovet av att behålla vår konkurrenskraft. Stratasys additivtillverkning gör att vi kan möta det målet, säger Simon Rieu, ansvarig för komposit- och additivtillverkning på Latécoère FoU och Innovation Center.

Fram till nu har Latécoère använt sig frästeknik vid prototyptillverkning. En metod med begränsningar, enligt bolaget.

– Nyligen tillverkade vi en 3d-utskriven prototyp för att verifiera passform och funktion hos en del till en flygplansdörr. Tidigare använde vi oss av plåt – en ofta tidskrävande process. Med Fortus 450mc 3d-skrivare kunde vi producera en helt funktionell prototyp på två dagar, vilket minskade ledtiderna med en svindlande 95 procent, berättar Simon Rieu.

Latécoère har även testat att skriva ut prototyper för kamerafodral till flygplansmodellen Airbus A380. Tidigare prototyper tillverkades i aluminium, med kostsamma designiterationer som följd. Tack vare materialet ULTEM 9085 blev den 3d-utskrivna prototypen 50 procent lättare än en motsvarande metallkomponent, uppger bolaget.

Bolaget använder också 3d-skrivaren Fortus 450mc 3D-skrivare för on demand-tillverkade, kundanpassade produktionsverktyg. Med betydande minskningar av tid och kostnad, och en ökad operatörseffektivitet som resultat

– Vid tillverkning i metallplåt kunde det ta upp till sex veckor att skapa ett verktyg. Nu kan vi skriva ut ett verktyg på bara två dagar med ULTEM 9085-material, som är 50 procent lättare. Med vår 3d-skrivare kan vi optimera verktygets geometri så att den passar perfekt, vilket underlättar operatörens arbete. Förutom att produktionsprocessen har accelererat dramatiskt, har vi minskat kostnaderna i verktygsproduktionen med hela 40 procent, säger Simon Rieu.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212