3D Center expanderar och öppnar nytt kompetenscenter för additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 25 januari 2018

3D_Center3D Center i Västervik tillhandahåller 3d-skrivare för professionell användning, uthyrning, utbildning, utvärdering och service. Kunderna består bland annat av företag inom fordonsindustri, plastindustri och maskintillverkning. Sedan den 22 januari återfinns företaget på ny adress: Kvarngatan 10 i Västervik.

– 3D Center har varit verksamma i sex år och den ursprungliga lokalen på 150 kvadratmeter fungerade bra initialt. Men när marknaden för 3d-tillverkning tog fart, framförallt på produktionssidan, kände vi att tiden var mogen att flytta till större lokaler, och samtidigt ta in ny personal, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

I de nya lokalerna, på 700 kvadratmeter, kommer företaget hjälpa kunder med bland annat utvärderingar och tester kring olika typer av applikationer för additiv tillverkning. I showroomet finns fullt installerad utrustning av olika 3d-tekniker, projektrum, konferens och verkstad. Bland annat en HP Jet Fusion 4200.

– Företag behöver de veta om kvaliteten håller för storskalig produktion, innan de investerar. Då behövs konkreta bevis. Vi kommer därför ge kunderna möjlighet att testköra produkter och prototyper över tid. Den här typen av utvärderingstjänst är ny inte bara för oss, utan för hela branschen. Vi kommer också satsa mer på kunskapsspridning, bland annat genom att arrangera visningar, konferenser, och genom att erbjuda skräddarsydda företagspaket. Intresset för additiv tillverkning ökar, men den generella kunskapen kring vad tekniken kan åstadkomma behöver öka, både i Sverige och i resten av världen, berättar Ulf Qviberg.

Alla nyheter till trots, vissa saker förblir: Fokus kommer även fortsättningsvis ligga på HP Jet Fusion-tekniken.

– Anledningen till expansionen är dels det ökade behovet hos marknaden, men även vårt partnerskap med HP. De är utan tvekan det mest kostnadseffektiva alternativet inom additiv tillverkning. I början av 2018 kommer ytterligare en HP-plattform att lanseras, som kommer ha en stor inverkan på branschen. Utrustningen innebär en betydligt lägre investeringskostnad än tidigare, men även ge möjligheter till ytterligare funktioner. Mer information kring den nya HP-plattformen delges vid vår invigning, 7-8 mars, säger Ulf Qviberg.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1