Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 25 januari 2018

Digital-Metal-DM-P2500Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent – för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivaren DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, grundat 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling.

– Det stora intresset gör att vi nu kan påbörja seriell produktion av våra maskiner. Den första satsen kommer bestå av sex nya skrivare utrustade med den senaste automationselektroniken. Vi har också reducerat maskinens övergripande dimensioner, vilket gör den lättare att placera ute hos kund. Våra befintliga maskiner kommer samtidigt uppgraderas till den senaste tekniken, säger Ralf Carlström, direktör på Digital Metal.

Digital Metal, som ingår i Höganäs-koncernen, har utvecklat en egen metod för bindemedelsjaktteknik som möjliggör produktion av komplexa föremål. Istället för att smälta ihop komponenterna med laser trycks och sintras de samman.

I och med att produktionsanläggningen utökas kommer ett nytt vakuumuttagssystem att installeras. Den ökade kompressions- och kylkraften gör det möjligt för företaget att fördubbla sin sintringskapacitet, uppger de. Det kommer också att finnas ett separat utrymme för kvalitetskontroll och ett isolerat utrymme för tryckning med material som kräver särskild hantering.

– Genom att utveckla vårt utbud av material kan vi utveckla nya samarbeten med företag inom industrier som flyg, där det finns ett stort behov av komponenter, gjorda med superlegeringar, som tål extremt höga temperaturer, säger Ralf Carlström och tillägger:

– För oss är expansion bara början. Vi tänker inte längre linjärt, istället grundar vi för exponentiell tillväxt.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two