3d eller fräs i munnen?

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 1 februari 2018
3dp.se_tandimplantat
På modellerna ser man hur tandläkaren skurit upp bitarna som brukligt är.

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna.

Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs köper tandläkaren i första hand för att tillverka kronor och broar, i andra hand modeller och bettskenor. En 3d-skrivare kan bara göra modeller och bettskenor.

3dp.se_fräs_närbild
Närbild av fräs. Ett implantat tar typiskt tre timmar att fräsa.

– 3d är snabbt och billigt – tror man. En 3d-skrivare för tänder kostar kanske femtiotusen kronor medan en fräs kostar det fyrdubbla. Med fräs kan du ha produktionen inhouse och själv kontrollera slutprodukten. Kostnaden för att fräsa är låg, och slutprodukten uppfattas av många som bättre, säger han och fortsätter:

– Trycker du hos en 3d-utskriftsleverantör – som är det företag som många tandläkare utnyttjar, så har du nästan 0,3 mm i tolerans på tvärs vid kindtänderna, medan en av våra Roland DG-skrivare ger en tolerans på 0,03 mm i förhållande till den scanning som du har på skärmen.

Båda lösningarna, baserade på scanning av munnen, är bättre än vaxavgjutningar, där du redan deformerar en aning när du tar loss vaxet. Både vax och fräs arbetar med gips, så fräsen innebär att tandläkaren arbetar med ett material som hen är van vid. 3d-skrivaren arbetar med plast, som i gengäld är mycket instabil.

Claus tar fram och visar en modell där tandköttet är 3d-skrivet, medan tänderna är frästa.

3dp-se_Claus_Laursen
Claus Larsen visar exempel där man blandat fräst och 3d-utskrivet material i munnen.

– Tandteknikerna är vana att kunna skära mellan tänderna vid större ingrepp. Det går inte att genomföra i 3d-skrivarens resin på samma sätt. Även för de mest digitala tandtekniker som vi arbetar med är två tredjedelar av produktionen analog. Bara en tredjedel är ett digitalt avtryck som scannats på något sätt.

Så det verkar på kort sikt vara klokare att investera i scanningsutrustning än i 3d-skrivare, om man förstår Claus resonemang rätt. I munnen är det ju enorm precision som gäller och redan 0,6 mm avvikelse i ett implantat går att känna i munnen.

Enligt Claus går det inte att välja mellan 3d och fräs eftersom produkternas egenskaper är så olika: 3d lider fortfarande av en begränsning vad gäller material. Detta medför att tandläkare och tandtekniker har ett begränsat användningsområde. Fräsen kan arbeta med material som klarar de påfrestningar och den precisa passform som professionell tandvård kräver, menar han.

Titanskruvar
Här har tanden med titanskruvarna lossats.

– Så valet av 3d eller fräs kan diskuteras, men det är helt klart att man ska scanna digitalt för att undvika felkällorna som följer av att gjuta i vax, avslutar Claus.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage