3d eller fräs i munnen?

3dp.se_tandimplantat

På modellerna ser man hur tandläkaren skurit upp bitarna som brukligt är.

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna.

Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs köper tandläkaren i första hand för att tillverka kronor och broar, i andra hand modeller och bettskenor. En 3d-skrivare kan bara göra modeller och bettskenor.

3dp.se_fräs_närbild

Närbild av fräs. Ett implantat tar typiskt tre timmar att fräsa.

– 3d är snabbt och billigt – tror man. En 3d-skrivare för tänder kostar kanske femtiotusen kronor medan en fräs kostar det fyrdubbla. Med fräs kan du ha produktionen inhouse och själv kontrollera slutprodukten. Kostnaden för att fräsa är låg, och slutprodukten uppfattas av många som bättre, säger han och fortsätter:

– Trycker du hos en 3d-utskriftsleverantör – som är det företag som många tandläkare utnyttjar, så har du nästan 0,3 mm i tolerans på tvärs vid kindtänderna, medan en av våra Roland DG-skrivare ger en tolerans på 0,03 mm i förhållande till den scanning som du har på skärmen.

Båda lösningarna, baserade på scanning av munnen, är bättre än vaxavgjutningar, där du redan deformerar en aning när du tar loss vaxet. Både vax och fräs arbetar med gips, så fräsen innebär att tandläkaren arbetar med ett material som hen är van vid. 3d-skrivaren arbetar med plast, som i gengäld är mycket instabil.

Claus tar fram och visar en modell där tandköttet är 3d-skrivet, medan tänderna är frästa.

3dp-se_Claus_Laursen

Claus Larsen visar exempel där man blandat fräst och 3d-utskrivet material i munnen.

– Tandteknikerna är vana att kunna skära mellan tänderna vid större ingrepp. Det går inte att genomföra i 3d-skrivarens resin på samma sätt. Även för de mest digitala tandtekniker som vi arbetar med är två tredjedelar av produktionen analog. Bara en tredjedel är ett digitalt avtryck som scannats på något sätt.

Så det verkar på kort sikt vara klokare att investera i scanningsutrustning än i 3d-skrivare, om man förstår Claus resonemang rätt. I munnen är det ju enorm precision som gäller och redan 0,6 mm avvikelse i ett implantat går att känna i munnen.

Enligt Claus går det inte att välja mellan 3d och fräs eftersom produkternas egenskaper är så olika: 3d lider fortfarande av en begränsning vad gäller material. Detta medför att tandläkare och tandtekniker har ett begränsat användningsområde. Fräsen kan arbeta med material som klarar de påfrestningar och den precisa passform som professionell tandvård kräver, menar han.

Titanskruvar

Här har tanden med titanskruvarna lossats.

– Så valet av 3d eller fräs kan diskuteras, men det är helt klart att man ska scanna digitalt för att undvika felkällorna som följer av att gjuta i vax, avslutar Claus.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: