Xaar bygger skrivare med öppen plattform

Xaars-Little Blue

Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som  3dp.se tidigare berättat om har Xaar, en av de stora aktörerna i den grafiska branschen, tagit steget in i 3d-världen. Satsningen inleddes för två år sedan när Xaar anställde professor Neil Hopkinson, upphovsmannen bakom tekniken HSS, High Speed Sintering. Till sin hjälp har Xaar även haft ett team med ingenjörer i Köpenhamn.

HHS är en tillverkningsmetod där pulvermaterial sprayas med en härdande vätska som sedan värms med infravärme, lager för lager. Dessa lager bildar en tredimensionell komponent i plastmaterial. I HSS-processen används Xaars skrivhuvuden.

2016 startade Xaar en 3d-divison som ett sätt att omfamna den snabbt växande 3d-marknaden, där inkjet-tekniken visade sig vara en fungerande lösning. Enligt en undersökning av Yale Developement såldes mer än 37 000 3d-skrivare baserat på bläckstråleteknik, och prognosen förutsäger en tiodubbling av den siffran fram till 2021.

Då Xaars redan hade kapaciteten att skriva ut material i många olika viskositeter och temperaturer, i hög upplösning och med stor precision, strävar de nu efter att utöka sin portfölj av OEM-produkter med teknik även för 3d-utskrift.

Nu har samarbetet med danskarna fördjupats, när kunskap och personal hämtats in från det Köpenhamnsbaserade Blueprint. Bolaget hade tillbringat flera år med att utveckla och bygga ett företag kring en pulverprinter – en teknik som uppvisade likheter med HSS, men strandade på vägen.

Neil_Hopkinson_Xaar

Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference och uppfinnare av HSS-teknik.

– Det var naturligtvis synd för dem att de inte lyckades med det projektet, men det blev vår lycka. De ligger till grund för vår danska utvecklingsavdelning, som ligger i Köpenhamn. De är fantastiskt skickliga och bidrar bland annat till att hålla en konstant temperatur över byggytan, vilket annars är en av utmaningarna hos HSS-tekniken. De har även bidragit till en effektiv och flitig startkultur, som alltid är ett nöje att vara en del av. De har varit sensationella, berättar Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference.

Även om Xaar ännu inte är redo att avslöja alla detaljer om sin kommande produkt, tillstår Neil Hopkinson att målet är industriell massproduktion. Som ett konkret exempel nämner han att Xaar i dag producerar tiotusentals formsprutade bläckstrålehuvuden om året. Enligt egna beräkningar kommer kostnaderna sjunka betydligt genom att skriva ut dessa på egna skrivare. Även om antalet enheter skulle överstiga 100 000 per år.

Enligt Xaar är det den främst den öppna plattformen som kommer att göra skillnad. Tack vare HSS-maskinens robusta skrivhuvuden och den öppna tillgången till industrimarknaderna kommer Xaars kunna skriva ut i de material som kunderna efterfrågar.

Neil Hopkinson meddelar att de första testmaskinerna kommer att levereras till utvalda partners under andra halvan av 2018. Målet är att få ut skrivare till företag med olika behov, och därigenom inhämta största möjliga kunskap under inledningsfasen.

 

Torben Lange, tidigare CTO hos Blueprinter

Torben Lange, tidigare CTO på Blueprinter, leder utvecklingen av HSS-skrivaren själv i Köpenhamn.

 
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: