Xaar bygger skrivare med öppen plattform

Xaars-Little Blue

Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som  3dp.se tidigare berättat om har Xaar, en av de stora aktörerna i den grafiska branschen, tagit steget in i 3d-världen. Satsningen inleddes för två år sedan när Xaar anställde professor Neil Hopkinson, upphovsmannen bakom tekniken HSS, High Speed Sintering. Till sin hjälp har Xaar även haft ett team med ingenjörer i Köpenhamn.

HHS är en tillverkningsmetod där pulvermaterial sprayas med en härdande vätska som sedan värms med infravärme, lager för lager. Dessa lager bildar en tredimensionell komponent i plastmaterial. I HSS-processen används Xaars skrivhuvuden.

2016 startade Xaar en 3d-divison som ett sätt att omfamna den snabbt växande 3d-marknaden, där inkjet-tekniken visade sig vara en fungerande lösning. Enligt en undersökning av Yale Developement såldes mer än 37 000 3d-skrivare baserat på bläckstråleteknik, och prognosen förutsäger en tiodubbling av den siffran fram till 2021.

Då Xaars redan hade kapaciteten att skriva ut material i många olika viskositeter och temperaturer, i hög upplösning och med stor precision, strävar de nu efter att utöka sin portfölj av OEM-produkter med teknik även för 3d-utskrift.

Nu har samarbetet med danskarna fördjupats, när kunskap och personal hämtats in från det Köpenhamnsbaserade Blueprint. Bolaget hade tillbringat flera år med att utveckla och bygga ett företag kring en pulverprinter – en teknik som uppvisade likheter med HSS, men strandade på vägen.

Neil_Hopkinson_Xaar

Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference och uppfinnare av HSS-teknik.

– Det var naturligtvis synd för dem att de inte lyckades med det projektet, men det blev vår lycka. De ligger till grund för vår danska utvecklingsavdelning, som ligger i Köpenhamn. De är fantastiskt skickliga och bidrar bland annat till att hålla en konstant temperatur över byggytan, vilket annars är en av utmaningarna hos HSS-tekniken. De har även bidragit till en effektiv och flitig startkultur, som alltid är ett nöje att vara en del av. De har varit sensationella, berättar Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference.

Även om Xaar ännu inte är redo att avslöja alla detaljer om sin kommande produkt, tillstår Neil Hopkinson att målet är industriell massproduktion. Som ett konkret exempel nämner han att Xaar i dag producerar tiotusentals formsprutade bläckstrålehuvuden om året. Enligt egna beräkningar kommer kostnaderna sjunka betydligt genom att skriva ut dessa på egna skrivare. Även om antalet enheter skulle överstiga 100 000 per år.

Enligt Xaar är det den främst den öppna plattformen som kommer att göra skillnad. Tack vare HSS-maskinens robusta skrivhuvuden och den öppna tillgången till industrimarknaderna kommer Xaars kunna skriva ut i de material som kunderna efterfrågar.

Neil Hopkinson meddelar att de första testmaskinerna kommer att levereras till utvalda partners under andra halvan av 2018. Målet är att få ut skrivare till företag med olika behov, och därigenom inhämta största möjliga kunskap under inledningsfasen.

 

Torben Lange, tidigare CTO hos Blueprinter

Torben Lange, tidigare CTO på Blueprinter, leder utvecklingen av HSS-skrivaren själv i Köpenhamn.

 
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.