Swerea IVF fördjupar samarbete kring additiv tillverkning

Swerea_IVF

Statligt ägda Swerea IVF startar en ny produktionslina för additiv tillverkning av metalliska material med fokus på selektiv lasersmältning.

Samarbetet är unikt i sitt slag genom att parter förs samman längs hela värdekedjan och det hanterar även arbetsmiljö och hälsa, uppger Swerea IVF.

Tillverkningskapaciteten på Swerea IVF kommer att utökas genom ytterligare investeringar, bland annat i en ny pulverbäddbaserad 3d-skrivare för metalliska material från SLM Solutions Group AG, utrustad med bland annat multilasersystem.

Samtidigt meddelar Swerea IVF att de bygger ett helt nytt forskningslaboratorium för additiv tillverkning, i syfte att skapa en bättre helhetssyn och en miljö som hoppas kunna leda till helt nya och innovativa lösningar för ytterligare effektiviseringar av värdekedjan.

– Additiv tillverkning är ett snabbväxande område och vi är glada att tillsammans med en stor industriell grupp kunna sätta upp denna produktionslina och därigenom bidra till industrialiseringen av additiv tillverkning i Sverige. Här kommer våra partners att kunna testa och förverkliga sina idéer och tankar i samarbetet med våra experter inom området, säger Mats Lundin, VD vid Swerea IVF.

Swerea består av fem svenska forskningsinstitut med uppdrag att genom forskning och utveckling stärka konkurrenskraften i svensk industri. Svenska staten äger 43 procent och resterande 57 procent ägs av medlemsföretag.

Parterna representerar materialleverantör, maskinleverantör och slutanvändare samt andra leverantörer av teknologier som används inom additiv tillverkning. Medverkande är Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF och Volvo Lastvagnar.

– Det är helt unikt att kunna samla en sådan stor industriell grupp för att bilda en stark plattform för att utveckla nya produkter, processer och materiallösningar. Att vi har med Högskolan Väst som idag har en stark forskarmiljö inom metallbaserad additiv tillverkning, skapar också goda förutsättningar för ett sömlöst samarbete mellan grund och tillämpad forskning, säger Seyed Hosseini, chef Additiv tillverkning vid Swerea IVF.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: