Swerea IVF fördjupar samarbete kring additiv tillverkning

Swerea_IVF

Statligt ägda Swerea IVF startar en ny produktionslina för additiv tillverkning av metalliska material med fokus på selektiv lasersmältning.

Samarbetet är unikt i sitt slag genom att parter förs samman längs hela värdekedjan och det hanterar även arbetsmiljö och hälsa, uppger Swerea IVF.

Tillverkningskapaciteten på Swerea IVF kommer att utökas genom ytterligare investeringar, bland annat i en ny pulverbäddbaserad 3d-skrivare för metalliska material från SLM Solutions Group AG, utrustad med bland annat multilasersystem.

Samtidigt meddelar Swerea IVF att de bygger ett helt nytt forskningslaboratorium för additiv tillverkning, i syfte att skapa en bättre helhetssyn och en miljö som hoppas kunna leda till helt nya och innovativa lösningar för ytterligare effektiviseringar av värdekedjan.

– Additiv tillverkning är ett snabbväxande område och vi är glada att tillsammans med en stor industriell grupp kunna sätta upp denna produktionslina och därigenom bidra till industrialiseringen av additiv tillverkning i Sverige. Här kommer våra partners att kunna testa och förverkliga sina idéer och tankar i samarbetet med våra experter inom området, säger Mats Lundin, VD vid Swerea IVF.

Swerea består av fem svenska forskningsinstitut med uppdrag att genom forskning och utveckling stärka konkurrenskraften i svensk industri. Svenska staten äger 43 procent och resterande 57 procent ägs av medlemsföretag.

Parterna representerar materialleverantör, maskinleverantör och slutanvändare samt andra leverantörer av teknologier som används inom additiv tillverkning. Medverkande är Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF och Volvo Lastvagnar.

– Det är helt unikt att kunna samla en sådan stor industriell grupp för att bilda en stark plattform för att utveckla nya produkter, processer och materiallösningar. Att vi har med Högskolan Väst som idag har en stark forskarmiljö inom metallbaserad additiv tillverkning, skapar också goda förutsättningar för ett sömlöst samarbete mellan grund och tillämpad forskning, säger Seyed Hosseini, chef Additiv tillverkning vid Swerea IVF.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: