USA:s rodellandslag tog hjälp av 3d-teknik inför OS 2018

Olympiska_spelen_additiv

I söndags vann Chris Mazdzer OS-silver i herrarnas singelklass. USA:s första OS-medalj i rodel för herrar någonsin. Än mer unikt var dock att kälken designats och utvecklats med hjälp av 3d-utskriven kolfiberkomposit, tack vare ett samarbete med Stratasys.

Rodel är en materialsport med små marginaler och höga säkerhetskrav – där de tävlande inte sällan kommer upp i hastigheter på över 100 km i timmen. För att vinna ytterligare fördelar inför de olympiska spelen valde USA:s landslag att ta hjälp av Stratasys egenutvecklade metod Fused Deposition Modeling (FDM). En 3d-skrivarteknik där de olika delarna skrivs ut i termoplast, med hög hållbarhet och styrka.

– Rodel är en extremt krävande sport där det skiljer sekunddelar mellan vinst och förlust. Våra åkare behöver en rodeldesign som är både bekväm och aerodynamisk. Tack vare samarbetet med Stratasys har vi kunnat stärka vår konkurrenskraft – eftersom vi kunnat anpassa och testköra designen snabbare än vid traditionella processer. Vi har också kunnat väga in komfort och prestanda genom att skräddarsy släden efter varje förares kropp, och samtidigt minimera tillverkningskostnaden och produktiontiden, säger Jonas Owen, teknisk chef för USA:s rodellag.

3d-skrivartekniken gjorde det möjligt att ta fram konstruktionen för den så kallade Double Tower, en komplex och svårtillverkad kompositstruktur på kälkens framsida som gör det lättare att placera benen korrekt under loppet. Kälken har också en avtagbar mellansektion, som gör det möjligt att justera vagnen efter föraren längd.

– Stratasys kunder testar hela tiden gränserna för prestanda, effektivitet och tillförlitlighet för 3d-utskrivna verktyg, prototyper och produktionsdelar. Samarbetet med USA:s rodellag är ett perfekt exempel på när vår additivtillverkningsteknik ger våra kunder möjlighet att möta specifika behov inom olika användningsområden, säger Scott Sevcik, vicepresident för Stratasys tillverkningslösningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: