USA:s rodellandslag tog hjälp av 3d-teknik inför OS 2018

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 15 februari 2018

Olympiska_spelen_additiv

I söndags vann Chris Mazdzer OS-silver i herrarnas singelklass. USA:s första OS-medalj i rodel för herrar någonsin. Än mer unikt var dock att kälken designats och utvecklats med hjälp av 3d-utskriven kolfiberkomposit, tack vare ett samarbete med Stratasys.

Rodel är en materialsport med små marginaler och höga säkerhetskrav – där de tävlande inte sällan kommer upp i hastigheter på över 100 km i timmen. För att vinna ytterligare fördelar inför de olympiska spelen valde USA:s landslag att ta hjälp av Stratasys egenutvecklade metod Fused Deposition Modeling (FDM). En 3d-skrivarteknik där de olika delarna skrivs ut i termoplast, med hög hållbarhet och styrka.

– Rodel är en extremt krävande sport där det skiljer sekunddelar mellan vinst och förlust. Våra åkare behöver en rodeldesign som är både bekväm och aerodynamisk. Tack vare samarbetet med Stratasys har vi kunnat stärka vår konkurrenskraft – eftersom vi kunnat anpassa och testköra designen snabbare än vid traditionella processer. Vi har också kunnat väga in komfort och prestanda genom att skräddarsy släden efter varje förares kropp, och samtidigt minimera tillverkningskostnaden och produktiontiden, säger Jonas Owen, teknisk chef för USA:s rodellag.

3d-skrivartekniken gjorde det möjligt att ta fram konstruktionen för den så kallade Double Tower, en komplex och svårtillverkad kompositstruktur på kälkens framsida som gör det lättare att placera benen korrekt under loppet. Kälken har också en avtagbar mellansektion, som gör det möjligt att justera vagnen efter föraren längd.

– Stratasys kunder testar hela tiden gränserna för prestanda, effektivitet och tillförlitlighet för 3d-utskrivna verktyg, prototyper och produktionsdelar. Samarbetet med USA:s rodellag är ett perfekt exempel på när vår additivtillverkningsteknik ger våra kunder möjlighet att möta specifika behov inom olika användningsområden, säger Scott Sevcik, vicepresident för Stratasys tillverkningslösningar.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1