USA:s rodellandslag tog hjälp av 3d-teknik inför OS 2018

Olympiska_spelen_additiv

I söndags vann Chris Mazdzer OS-silver i herrarnas singelklass. USA:s första OS-medalj i rodel för herrar någonsin. Än mer unikt var dock att kälken designats och utvecklats med hjälp av 3d-utskriven kolfiberkomposit, tack vare ett samarbete med Stratasys.

Rodel är en materialsport med små marginaler och höga säkerhetskrav – där de tävlande inte sällan kommer upp i hastigheter på över 100 km i timmen. För att vinna ytterligare fördelar inför de olympiska spelen valde USA:s landslag att ta hjälp av Stratasys egenutvecklade metod Fused Deposition Modeling (FDM). En 3d-skrivarteknik där de olika delarna skrivs ut i termoplast, med hög hållbarhet och styrka.

– Rodel är en extremt krävande sport där det skiljer sekunddelar mellan vinst och förlust. Våra åkare behöver en rodeldesign som är både bekväm och aerodynamisk. Tack vare samarbetet med Stratasys har vi kunnat stärka vår konkurrenskraft – eftersom vi kunnat anpassa och testköra designen snabbare än vid traditionella processer. Vi har också kunnat väga in komfort och prestanda genom att skräddarsy släden efter varje förares kropp, och samtidigt minimera tillverkningskostnaden och produktiontiden, säger Jonas Owen, teknisk chef för USA:s rodellag.

3d-skrivartekniken gjorde det möjligt att ta fram konstruktionen för den så kallade Double Tower, en komplex och svårtillverkad kompositstruktur på kälkens framsida som gör det lättare att placera benen korrekt under loppet. Kälken har också en avtagbar mellansektion, som gör det möjligt att justera vagnen efter föraren längd.

– Stratasys kunder testar hela tiden gränserna för prestanda, effektivitet och tillförlitlighet för 3d-utskrivna verktyg, prototyper och produktionsdelar. Samarbetet med USA:s rodellag är ett perfekt exempel på när vår additivtillverkningsteknik ger våra kunder möjlighet att möta specifika behov inom olika användningsområden, säger Scott Sevcik, vicepresident för Stratasys tillverkningslösningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: