USA:s rodellandslag tog hjälp av 3d-teknik inför OS 2018

Olympiska_spelen_additiv

I söndags vann Chris Mazdzer OS-silver i herrarnas singelklass. USA:s första OS-medalj i rodel för herrar någonsin. Än mer unikt var dock att kälken designats och utvecklats med hjälp av 3d-utskriven kolfiberkomposit, tack vare ett samarbete med Stratasys.

Rodel är en materialsport med små marginaler och höga säkerhetskrav – där de tävlande inte sällan kommer upp i hastigheter på över 100 km i timmen. För att vinna ytterligare fördelar inför de olympiska spelen valde USA:s landslag att ta hjälp av Stratasys egenutvecklade metod Fused Deposition Modeling (FDM). En 3d-skrivarteknik där de olika delarna skrivs ut i termoplast, med hög hållbarhet och styrka.

– Rodel är en extremt krävande sport där det skiljer sekunddelar mellan vinst och förlust. Våra åkare behöver en rodeldesign som är både bekväm och aerodynamisk. Tack vare samarbetet med Stratasys har vi kunnat stärka vår konkurrenskraft – eftersom vi kunnat anpassa och testköra designen snabbare än vid traditionella processer. Vi har också kunnat väga in komfort och prestanda genom att skräddarsy släden efter varje förares kropp, och samtidigt minimera tillverkningskostnaden och produktiontiden, säger Jonas Owen, teknisk chef för USA:s rodellag.

3d-skrivartekniken gjorde det möjligt att ta fram konstruktionen för den så kallade Double Tower, en komplex och svårtillverkad kompositstruktur på kälkens framsida som gör det lättare att placera benen korrekt under loppet. Kälken har också en avtagbar mellansektion, som gör det möjligt att justera vagnen efter föraren längd.

– Stratasys kunder testar hela tiden gränserna för prestanda, effektivitet och tillförlitlighet för 3d-utskrivna verktyg, prototyper och produktionsdelar. Samarbetet med USA:s rodellag är ett perfekt exempel på när vår additivtillverkningsteknik ger våra kunder möjlighet att möta specifika behov inom olika användningsområden, säger Scott Sevcik, vicepresident för Stratasys tillverkningslösningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mässa tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: 

Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

Publicerat av: 

Mimaki stärker med ny drivrutin

Mimaki börjar erbjuda sina skrivaranvändare den universala drivrutinen Cuttlefish. – Kombinationen av 3DUJ-553 och Cuttlefish kommer att bredda möjligheterna att 3d-printa i fullfärg, säger Mimakis chef för 3d-projektforskning och utveckling i Masakatsu, Okawa.

Publicerat av: