Höganäs AB köper ytbeläggningsdivision av H.C. Starck

Fredrik_Emilsson_Höganäs

Idag tar Höganäs AB över en del av det internationella metallpulverföretaget H.C. Starck, närmare bestämt divisionen för ytbeläggning: Surface Technology & Ceramic Powders (STC). Detta är Höganäs största förvärv hittills och ett av tre på kort tid.

Förvärvet av STC är det tredje i raden för Höganäs på kort tid. I november förra året förvärvade Höganäs Metasphere Technology, ett utvecklingsbolag i Luleå, som tagit fram en ny atomiseringsteknik baserad på plasma för högvärdiga material inom ytbeläggning och additiv tillverkning. I februari i år köpte Höganäs Alvier PM-Technology, en schweizisk världsledande tillverkare av verktyg för pressning av metallpulverkomponenter, ett förvärv som syftar till att stärka den globala PM-industrins utveckling och tillväxt.

Höganäs_HC_Starck_2

Förvärvet av STC är det tredje i raden för Höganäs på kort tid.

– Med STC får Höganäs tillgång till nya marknader och produktgrupper inom premiumsegmentet för ytbeläggning och additiv tillverkning. Förvärvet innebär att vi startar uppbyggnaden av ett andra starkt ben i Höganäs verksamhet, vid sidan av metallpulver för pressade komponenter, säger Fredrik Emilson, vd för Höganäskoncernen.

STC sysselsätter närmare 400 personer, främst i Tyskland där företaget har två produktionsenheter, vilka kompletterar Höganäs egen produktion. STC har sin största andel försäljning i Europa, vilket också kompletterar Höganäs, som har starkare positioner i Amerika och i Asien.

Höganäs_HC_Starck

– STC har djup kompetens inom applikationer för exempelvis flygindustrin och olja/gas, säger Emil Fredriksson, vd för Höganäskoncernen.

– Tillsammans blir vi en stor spelare inom ytbeläggning och additiv tillverkning. STC har djup kompetens inom applikationer för exempelvis flygindustrin och olja/gas. Detta är områden där vi ser en stor utvecklingspotential och där vi kan erbjuda våra kunder lösningar som bidrar till en mer hållbar industri, säger Fredrik Emilson.

Avtalet för förvärvet av STC skrevs på innan jul 2017 och i slutet av februari gav tyska och österrikiska konkurrensmyndigheter affären sitt godkännande.

– Nu startar samarbetet med våra nya kollegor på allvar och tillsammans ska vi planera för vår gemensamma framtid som världsledande inom ytbeläggning, additiv tillverkning och PM, säger Fredrik Emilson.

 

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: