Trendspaning på 3D Centers invigning

Ulf Qviberg, vd, och Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Vikten av smart design och trender i branschen stod i fokus under 3D Centers första invigningsdag. I centrum stod även en genomgång av HP Jet Fusion och en sneakpeak av tillverkarens kommande 3d-skrivare i fullfärg.

Den nya lokalen är på 700 kvadratmeter och ligger mitt emot den gamla på 150 kvadratmeter.

Den 7-8 mars bjöd 3D Center in till invigning av deras nya lokal. Som tidigare är de placerade centralt i Västervik, Småland. Här kommer 3D Center ha möjligheten att arbeta på ett helt nytt sätt med företag i branschen, eftersom företagen nu kommer kunna hyra in sig på tid i 3D Centers befintliga 3d-skrivare. Detta är ett sätt som Ulf Qviberg, vd på 3D Center, ser positivt på då kunden kan testa och se om det är en maskin som kan passa dem.

– Vi ville göra något lite extra i denna lokalen för att främja branschen. Vi kommer till exempel ha olika projektrum som vi hyr ut, helst till företag kring additiv tillverkning, så vi kan ta del av varandras kunskaper, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

Dagen startade med en genomgång av 3D Centers senaste produktsatsning, HP Jet Fusion 4200, som 3dp tidigare skrivit om. Casper Rosén, servicechef på 3D Center, visade hur produktionsprocessen går till – från designfil till produkt.

– Fördelarna med den nya skrivaren är främst att företag kommer kunna skriva ut utan stödmaterial runt objektet, vilket med hjälp av en smart design kan spara tid och pengar, säger Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Casper Rosén demonstrerar produktionsprocessen i HP Jet Fusion 4200.

Dammsugare som enkelt tar bort polymerpulvret från de färdiga produkterna.

Den första invigningsdagen bjöd även på mingel i de nya lokalerna och flera namnkunniga talare inom vitt skilda områden av additiv tillverkning. Teddy Larsson, vd på s3Di, visade olika hjälpmedel för effektiv design inom additiv tillverkning. Yves Jamers, HP Jet Fusion Channel manager Nordic, presenterade HP:s fyra nya 3d-skrivare, som blir branschens första skrivare med 3D-utskriftsteknik för tillverkning i fullfärg.

Jet Fusion 300/500 består av fyra nya 3d-skrivare, två som skriver ut i svart och vitt och två i fullfärg. De första skrivarna kommer börja levereras om några månader.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

Trender och framtid inom 3d

Ulf Qviberg, vd på 3D Center, pratade om sin syn på trender inom additiv tillverkning.

– I framtiden kommer fler produkter att vara specialanpassade och i mindre serier. Det kommer också att bli allt vanligare med interna strukturer i produkter, vilket gör att additiv tillverkning och avverkande bearbetning som fräsning i kombination kommer bli vanligare, berättar Ulf Qviberg.

Ikea släpper en hand utskriven i 3d.

En annan trend inom additiv tillverkning är de satsningar som storföretagen Ikea och Adidas står för. Ikea lanserar inom kort en 3d-skriven väggdekoration och Adidas använder teknik för att scanna och skriva ut specialanpassade sulor till skor. Ulf tror också att det längre fram i tiden kommer att bli allt vanligare med integrerad elektronik i plastdetaljer.

Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s, var också på plats och talade om möjligheterna som finns med smart design i olika programvaror och vad det kan innebära för företag. Han berättade bland annat om ett företag som gjort besparingar genom att skriva ut reservdelar till skrivbord istället för att slänga dem och köpa helt nya.

– Det finns så många olika möjligheter. Alla delar som kan skrivas samtidigt i HP Jet Fusion 4200 behöver inte vara likadana. Det

Pär Nobring från r.a.p.s visade upp en 3d-utskriven griptång för robotar som ett av deras nya fokusområden.

ger en helt annan flexibilitet i tillverkningen. I många fall kan man även skriva ut reservdelar och slippa onödiga och höga kostnader, säger Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s.

3D Centers invigningen fortsätter under torsdagen den 8 mars. Ta del av upplägget här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: