Trendspaning på 3D Centers invigning

Ulf Qviberg, vd, och Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Vikten av smart design och trender i branschen stod i fokus under 3D Centers första invigningsdag. I centrum stod även en genomgång av HP Jet Fusion och en sneakpeak av tillverkarens kommande 3d-skrivare i fullfärg.

Den nya lokalen är på 700 kvadratmeter och ligger mitt emot den gamla på 150 kvadratmeter.

Den 7-8 mars bjöd 3D Center in till invigning av deras nya lokal. Som tidigare är de placerade centralt i Västervik, Småland. Här kommer 3D Center ha möjligheten att arbeta på ett helt nytt sätt med företag i branschen, eftersom företagen nu kommer kunna hyra in sig på tid i 3D Centers befintliga 3d-skrivare. Detta är ett sätt som Ulf Qviberg, vd på 3D Center, ser positivt på då kunden kan testa och se om det är en maskin som kan passa dem.

– Vi ville göra något lite extra i denna lokalen för att främja branschen. Vi kommer till exempel ha olika projektrum som vi hyr ut, helst till företag kring additiv tillverkning, så vi kan ta del av varandras kunskaper, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

Dagen startade med en genomgång av 3D Centers senaste produktsatsning, HP Jet Fusion 4200, som 3dp tidigare skrivit om. Casper Rosén, servicechef på 3D Center, visade hur produktionsprocessen går till – från designfil till produkt.

– Fördelarna med den nya skrivaren är främst att företag kommer kunna skriva ut utan stödmaterial runt objektet, vilket med hjälp av en smart design kan spara tid och pengar, säger Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Casper Rosén demonstrerar produktionsprocessen i HP Jet Fusion 4200.

Dammsugare som enkelt tar bort polymerpulvret från de färdiga produkterna.

Den första invigningsdagen bjöd även på mingel i de nya lokalerna och flera namnkunniga talare inom vitt skilda områden av additiv tillverkning. Teddy Larsson, vd på s3Di, visade olika hjälpmedel för effektiv design inom additiv tillverkning. Yves Jamers, HP Jet Fusion Channel manager Nordic, presenterade HP:s fyra nya 3d-skrivare, som blir branschens första skrivare med 3D-utskriftsteknik för tillverkning i fullfärg.

Jet Fusion 300/500 består av fyra nya 3d-skrivare, två som skriver ut i svart och vitt och två i fullfärg. De första skrivarna kommer börja levereras om några månader.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

Trender och framtid inom 3d

Ulf Qviberg, vd på 3D Center, pratade om sin syn på trender inom additiv tillverkning.

– I framtiden kommer fler produkter att vara specialanpassade och i mindre serier. Det kommer också att bli allt vanligare med interna strukturer i produkter, vilket gör att additiv tillverkning och avverkande bearbetning som fräsning i kombination kommer bli vanligare, berättar Ulf Qviberg.

Ikea släpper en hand utskriven i 3d.

En annan trend inom additiv tillverkning är de satsningar som storföretagen Ikea och Adidas står för. Ikea lanserar inom kort en 3d-skriven väggdekoration och Adidas använder teknik för att scanna och skriva ut specialanpassade sulor till skor. Ulf tror också att det längre fram i tiden kommer att bli allt vanligare med integrerad elektronik i plastdetaljer.

Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s, var också på plats och talade om möjligheterna som finns med smart design i olika programvaror och vad det kan innebära för företag. Han berättade bland annat om ett företag som gjort besparingar genom att skriva ut reservdelar till skrivbord istället för att slänga dem och köpa helt nya.

– Det finns så många olika möjligheter. Alla delar som kan skrivas samtidigt i HP Jet Fusion 4200 behöver inte vara likadana. Det

Pär Nobring från r.a.p.s visade upp en 3d-utskriven griptång för robotar som ett av deras nya fokusområden.

ger en helt annan flexibilitet i tillverkningen. I många fall kan man även skriva ut reservdelar och slippa onödiga och höga kostnader, säger Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s.

3D Centers invigningen fortsätter under torsdagen den 8 mars. Ta del av upplägget här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


CELLINK utmanar cancerceller

Från mänsklig vävnad till fokus på mänskliga cancerceller. – Det viktigaste är att skapa patientnytta världen över, säger Erik Gatenholm, vd för bioskrivarföretaget CELLINK.

Publicerat av: 

De har siktet inställt på metall

3D Systems och GF Machining Solutions ska tillsammans utveckla en ny generation 3d-skrivare. Tillsammans vill de omdefiniera tillverkningsprocessen för komplexa metalldelar.

Publicerat av: 

Ta steget in i framtiden med 3d-utskrivna klackar

Sko eller skulptur? Nu lanseras vad som kanske kan bli morgondagens nya partyskor: 3d-utskrivna och individanpassade ”Myceliumsko”. – Vi konstruerade inte bara en sko utan en historia om kontinuitet och innovation, säger designerparet Ica och Kostika. 

Publicerat av: 

Mammut får tvilling i plast

Materialise har gett sig in på ett 3d-projekt som heter duga. Ta en titt på vad företaget menar är det största projektet med hjälp av SLA-teknik någonsin…

Publicerat av: 

Så hjälper du eleverna att nå de nya läromålen

I juli infördes förändringar i läroplanen för en ökad IT-kompetens i skolan. Konferensen 3dp School, den 16 augusti, ger lärare möjlighet att tanka kunskap om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan hjälpa eleverna att uppnå de nya målen.

Publicerat av: 

Mer matchmaking inom svensk industri

Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige. Inom 3d-tekniken har detta märkts genom ett flertal nystartade innovationslabb. Nu tilldelas Tillväxtverket 20 miljoner för att göra Sverige världsledande inom hållbar industriell produktion. 

Publicerat av: 

Beställ organ via ny molntjänst

3D-Systems lanserar ny on-demand-tjänst för hälsovårdspersonal. – Vi är dedikerade att fortsätta att expandera våra vårdtjänster för att möta marknadens behov, säger Katie Weimer, vice vd för medicinsk utrustning på 3D Systems.

Publicerat av: 

Arkitektkopia utökar sin
3d-satsning

Arkitektkopia kompletterar och utökar i sin satsning på 3d-utskrifter. – Vår målsättning är långsiktigt att bli marknadsledare inom valda kundsegment, säger Arkitektkopias vd Gunnar Duintjer.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Fem universitet tar emot 3d-skrivare av metall

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: