Trendspaning på 3D Centers invigning

Ulf Qviberg, vd, och Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Vikten av smart design och trender i branschen stod i fokus under 3D Centers första invigningsdag. I centrum stod även en genomgång av HP Jet Fusion och en sneakpeak av tillverkarens kommande 3d-skrivare i fullfärg.

Den nya lokalen är på 700 kvadratmeter och ligger mitt emot den gamla på 150 kvadratmeter.

Den 7-8 mars bjöd 3D Center in till invigning av deras nya lokal. Som tidigare är de placerade centralt i Västervik, Småland. Här kommer 3D Center ha möjligheten att arbeta på ett helt nytt sätt med företag i branschen, eftersom företagen nu kommer kunna hyra in sig på tid i 3D Centers befintliga 3d-skrivare. Detta är ett sätt som Ulf Qviberg, vd på 3D Center, ser positivt på då kunden kan testa och se om det är en maskin som kan passa dem.

– Vi ville göra något lite extra i denna lokalen för att främja branschen. Vi kommer till exempel ha olika projektrum som vi hyr ut, helst till företag kring additiv tillverkning, så vi kan ta del av varandras kunskaper, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

Dagen startade med en genomgång av 3D Centers senaste produktsatsning, HP Jet Fusion 4200, som 3dp tidigare skrivit om. Casper Rosén, servicechef på 3D Center, visade hur produktionsprocessen går till – från designfil till produkt.

– Fördelarna med den nya skrivaren är främst att företag kommer kunna skriva ut utan stödmaterial runt objektet, vilket med hjälp av en smart design kan spara tid och pengar, säger Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Casper Rosén demonstrerar produktionsprocessen i HP Jet Fusion 4200.

Dammsugare som enkelt tar bort polymerpulvret från de färdiga produkterna.

Den första invigningsdagen bjöd även på mingel i de nya lokalerna och flera namnkunniga talare inom vitt skilda områden av additiv tillverkning. Teddy Larsson, vd på s3Di, visade olika hjälpmedel för effektiv design inom additiv tillverkning. Yves Jamers, HP Jet Fusion Channel manager Nordic, presenterade HP:s fyra nya 3d-skrivare, som blir branschens första skrivare med 3D-utskriftsteknik för tillverkning i fullfärg.

Jet Fusion 300/500 består av fyra nya 3d-skrivare, två som skriver ut i svart och vitt och två i fullfärg. De första skrivarna kommer börja levereras om några månader.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

Trender och framtid inom 3d

Ulf Qviberg, vd på 3D Center, pratade om sin syn på trender inom additiv tillverkning.

– I framtiden kommer fler produkter att vara specialanpassade och i mindre serier. Det kommer också att bli allt vanligare med interna strukturer i produkter, vilket gör att additiv tillverkning och avverkande bearbetning som fräsning i kombination kommer bli vanligare, berättar Ulf Qviberg.

Ikea släpper en hand utskriven i 3d.

En annan trend inom additiv tillverkning är de satsningar som storföretagen Ikea och Adidas står för. Ikea lanserar inom kort en 3d-skriven väggdekoration och Adidas använder teknik för att scanna och skriva ut specialanpassade sulor till skor. Ulf tror också att det längre fram i tiden kommer att bli allt vanligare med integrerad elektronik i plastdetaljer.

Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s, var också på plats och talade om möjligheterna som finns med smart design i olika programvaror och vad det kan innebära för företag. Han berättade bland annat om ett företag som gjort besparingar genom att skriva ut reservdelar till skrivbord istället för att slänga dem och köpa helt nya.

– Det finns så många olika möjligheter. Alla delar som kan skrivas samtidigt i HP Jet Fusion 4200 behöver inte vara likadana. Det

Pär Nobring från r.a.p.s visade upp en 3d-utskriven griptång för robotar som ett av deras nya fokusområden.

ger en helt annan flexibilitet i tillverkningen. I många fall kan man även skriva ut reservdelar och slippa onödiga och höga kostnader, säger Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s.

3D Centers invigningen fortsätter under torsdagen den 8 mars. Ta del av upplägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.