lördag 13 augusti – vecka 32
Vikten av smart design och trender i branschen stod i fokus under 3D Centers första invigningsdag. I centrum stod även en genomgång av HP Jet Fusion och en sneakpeak av tillverkarens kommande 3d-skrivare i fullfärg.
Den 7-8 mars bjöd 3D Center in till invigning av deras nya lokal. Som tidigare är de placerade centralt i Västervik, Småland. Här kommer 3D Center ha möjligheten att arbeta på ett helt nytt sätt med företag i branschen, eftersom företagen nu kommer kunna hyra in sig på tid i 3D Centers befintliga 3d-skrivare. Detta är ett sätt som Ulf Qviberg, vd på 3D Center, ser positivt på då kunden kan testa och se om det är en maskin som kan passa dem.
– Vi ville göra något lite extra i denna lokalen för att främja branschen. Vi kommer till exempel ha olika projektrum som vi hyr ut, helst till företag kring additiv tillverkning, så vi kan ta del av varandras kunskaper, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.
Dagen startade med en genomgång av 3D Centers senaste produktsatsning, HP Jet Fusion 4200, som 3dp tidigare skrivit om. Casper Rosén, servicechef på 3D Center, visade hur produktionsprocessen går till – från designfil till produkt.
– Fördelarna med den nya skrivaren är främst att företag kommer kunna skriva ut utan stödmaterial runt objektet, vilket med hjälp av en smart design kan spara tid och pengar, säger Casper Rosén, servicechef på 3D Center.
Den första invigningsdagen bjöd även på mingel i de nya lokalerna och flera namnkunniga talare inom vitt skilda områden av additiv tillverkning. Teddy Larsson, vd på s3Di, visade olika hjälpmedel för effektiv design inom additiv tillverkning. Yves Jamers, HP Jet Fusion Channel manager Nordic, presenterade HP:s fyra nya 3d-skrivare, som blir branschens första skrivare med 3D-utskriftsteknik för tillverkning i fullfärg.
Jet Fusion 300/500 består av fyra nya 3d-skrivare, två som skriver ut i svart och vitt och två i fullfärg. De första skrivarna kommer börja levereras om några månader.
Ulf Qviberg, vd 3D Center.
Trender och framtid inom 3d
Ulf Qviberg, vd på 3D Center, pratade om sin syn på trender inom additiv tillverkning.
– I framtiden kommer fler produkter att vara specialanpassade och i mindre serier. Det kommer också att bli allt vanligare med interna strukturer i produkter, vilket gör att additiv tillverkning och avverkande bearbetning som fräsning i kombination kommer bli vanligare, berättar Ulf Qviberg.
En annan trend inom additiv tillverkning är de satsningar som storföretagen Ikea och Adidas står för. Ikea lanserar inom kort en 3d-skriven väggdekoration och Adidas använder teknik för att scanna och skriva ut specialanpassade sulor till skor. Ulf tror också att det längre fram i tiden kommer att bli allt vanligare med integrerad elektronik i plastdetaljer.
Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s, var också på plats och talade om möjligheterna som finns med smart design i olika programvaror och vad det kan innebära för företag. Han berättade bland annat om ett företag som gjort besparingar genom att skriva ut reservdelar till skrivbord istället för att slänga dem och köpa helt nya.
– Det finns så många olika möjligheter. Alla delar som kan skrivas samtidigt i HP Jet Fusion 4200 behöver inte vara likadana. Det
Pär Nobring från r.a.p.s visade upp en 3d-utskriven griptång för robotar som ett av deras nya fokusområden.
ger en helt annan flexibilitet i tillverkningen. I många fall kan man även skriva ut reservdelar och slippa onödiga och höga kostnader, säger Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s.
3D Centers invigningen fortsätter under torsdagen den 8 mars. Ta del av upplägget här.
Hanna Jangenfeldt | hanna.jangenfeldt@agi.se| 8. mars, 2018
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige