Trendspaning på 3D Centers invigning

Ulf Qviberg, vd, och Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Vikten av smart design och trender i branschen stod i fokus under 3D Centers första invigningsdag. I centrum stod även en genomgång av HP Jet Fusion och en sneakpeak av tillverkarens kommande 3d-skrivare i fullfärg.

Den nya lokalen är på 700 kvadratmeter och ligger mitt emot den gamla på 150 kvadratmeter.

Den 7-8 mars bjöd 3D Center in till invigning av deras nya lokal. Som tidigare är de placerade centralt i Västervik, Småland. Här kommer 3D Center ha möjligheten att arbeta på ett helt nytt sätt med företag i branschen, eftersom företagen nu kommer kunna hyra in sig på tid i 3D Centers befintliga 3d-skrivare. Detta är ett sätt som Ulf Qviberg, vd på 3D Center, ser positivt på då kunden kan testa och se om det är en maskin som kan passa dem.

– Vi ville göra något lite extra i denna lokalen för att främja branschen. Vi kommer till exempel ha olika projektrum som vi hyr ut, helst till företag kring additiv tillverkning, så vi kan ta del av varandras kunskaper, säger Ulf Qviberg, vd på 3D Center.

Dagen startade med en genomgång av 3D Centers senaste produktsatsning, HP Jet Fusion 4200, som 3dp tidigare skrivit om. Casper Rosén, servicechef på 3D Center, visade hur produktionsprocessen går till – från designfil till produkt.

– Fördelarna med den nya skrivaren är främst att företag kommer kunna skriva ut utan stödmaterial runt objektet, vilket med hjälp av en smart design kan spara tid och pengar, säger Casper Rosén, servicechef på 3D Center.

Casper Rosén demonstrerar produktionsprocessen i HP Jet Fusion 4200.

Dammsugare som enkelt tar bort polymerpulvret från de färdiga produkterna.

Den första invigningsdagen bjöd även på mingel i de nya lokalerna och flera namnkunniga talare inom vitt skilda områden av additiv tillverkning. Teddy Larsson, vd på s3Di, visade olika hjälpmedel för effektiv design inom additiv tillverkning. Yves Jamers, HP Jet Fusion Channel manager Nordic, presenterade HP:s fyra nya 3d-skrivare, som blir branschens första skrivare med 3D-utskriftsteknik för tillverkning i fullfärg.

Jet Fusion 300/500 består av fyra nya 3d-skrivare, två som skriver ut i svart och vitt och två i fullfärg. De första skrivarna kommer börja levereras om några månader.

Ulf Qviberg, vd 3D Center.

Trender och framtid inom 3d

Ulf Qviberg, vd på 3D Center, pratade om sin syn på trender inom additiv tillverkning.

– I framtiden kommer fler produkter att vara specialanpassade och i mindre serier. Det kommer också att bli allt vanligare med interna strukturer i produkter, vilket gör att additiv tillverkning och avverkande bearbetning som fräsning i kombination kommer bli vanligare, berättar Ulf Qviberg.

Ikea släpper en hand utskriven i 3d.

En annan trend inom additiv tillverkning är de satsningar som storföretagen Ikea och Adidas står för. Ikea lanserar inom kort en 3d-skriven väggdekoration och Adidas använder teknik för att scanna och skriva ut specialanpassade sulor till skor. Ulf tror också att det längre fram i tiden kommer att bli allt vanligare med integrerad elektronik i plastdetaljer.

Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s, var också på plats och talade om möjligheterna som finns med smart design i olika programvaror och vad det kan innebära för företag. Han berättade bland annat om ett företag som gjort besparingar genom att skriva ut reservdelar till skrivbord istället för att slänga dem och köpa helt nya.

– Det finns så många olika möjligheter. Alla delar som kan skrivas samtidigt i HP Jet Fusion 4200 behöver inte vara likadana. Det

Pär Nobring från r.a.p.s visade upp en 3d-utskriven griptång för robotar som ett av deras nya fokusområden.

ger en helt annan flexibilitet i tillverkningen. I många fall kan man även skriva ut reservdelar och slippa onödiga och höga kostnader, säger Pär Nobring, vd och säljare på r.a.p.s.

3D Centers invigningen fortsätter under torsdagen den 8 mars. Ta del av upplägget här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: