Forskningssamarbetet mellan GKN Aerospace Sweden och Högskolan Väst får en ny inriktning. Tanken är att ta steget in i vad GKN menar är nästa stora nyckelteknologi – additiv tillverkning med laser som energikälla.
GKN Aerospace Swedens samarbete med Högskolan Väst kommer nu ha full fokus på digital produktion. Arbetet är ytterligare ett steg i ett planerat långsiktigt forskningssamarbete, enligt Peter Emvin, teknisk doktor inom additiv tillverkning och teknologiplanering på GKN.
GKN siktar nu på automatiserad produktion med zero defects (noll fel) och hög kvalitet. Processerna som repeteras ska vara så exakta som möjligt, vilket kräver digitalisering. För att kunna hantera denna omställning behövs en hel del kompetens. Detta leder till ännu större behov av utbildning och fortbildning bland annat genom arbetsintegrerat lärande, menar Peter Emvin.
– I samverkan med Högskolan Väst har vi utvecklat en metod för lasersvetsning. Detta blev en nyckelteknologi som fördes in i vår produktion. Lasersvetsningen har gett oss affärer som idag bidrar med en årlig omsättning i företaget på ungefär en miljard kronor. Nu är vi på väg att ta steget fullt ut in i nästa nyckelteknologi: Additiv tillverkning med laser som energikälla. Där finns potential till fler stora affärer, säger Peter Emvin.
Förra året kunde 3dp berätta att Högskolan Väst beviljats 11,5 miljoner från KK-stiftelsen och lika mycket från företag. Kapitalet har delvis gått till att starta en ny forskningsmiljö som ska genomföra insatser enligt KK-stiftelsens alla programformer. På Högskolan Väst har denna forskningsmiljö fått namnet KK-miljön Primus, vars huvudsakliga syfte är att utveckla forskningen inom tillverkningsmetoder med hjälp av 3d-skrivarteknik.
– Finansieringen från KK-stiftelsen ökar högskolans mandat att styra och profilera sin forskning. Det innebär i sin tur att vi ser möjligheter att snabbare få igenom forskningsprojekt som blir värdefulla för exempelvis oss, berättar Peter Emvin.
GKN tar industrins behov med sig in i den akademiska miljön, menar Lennart Malmsköld, biträdande prefekt på Högskolan Väst och programchef för KK-miljön Primus programchef.
– Jag känner inte till några liknande exempel där ett företag har flyttat in i den akademiska miljön på samma vis som GKN har gjort hos oss. Här har de en hel avdelning med ett tjugotal anställda specialister. Det är unikt för Sverige, säger Lennart Malmsköld som är biträdande prefekt på Högskolan Väst och programchef för KK-miljön Primus.