3DVerkstan utökar med kolfiberskrivare

Mark Two har en byggvolym på 320 x 132 x 154 millimeter och en lagerhöjd på 100 mikrometer.

3DVerkstan blir svensk återförsäljare av Markforgeds desktopskrivare Mark Two. – Med skrivaren kan man ersätta många detaljer som annars hade behövt tillverkas i metall, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Den nordiska distributören av 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs adderar nu en ny serie skrivare till produktportföljen. Serien heter Mark Two och är en desktopskrivare för professionellt bruk, tillverkad av det amerikanska bolaget Markforged.

–Vi är i dagsläget återförsäljare av välkända SLA-skrivare och FDM-skrivare, men den teknik som finns i Mark Two tillför något nytt. Den kan förstärka utskrifterna med kontinuerlig kolfiber, glasfiber eller kevlar, vilket kan ersätta många detaljer som egentligen hade gjorts i aluminium eller andra metaller, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Tekniken bygger på Markforgeds egenutvecklade fiberkomposit Onyx och består av en polyamid med mikroskopiska kolfiberbitar. I Mark Two används även CFF, Continuous Filament Fabrication, vilket innebär att långa trådar av kolfiber placeras parallellt med modellmaterialet Onyx, alternativt med Tough Nylon. Detta leder till att komponenten blir mångdubbelt starkare än vanliga plastdetaljer, berättar Daniel Ljungstig.

– Vi har bevakat Mark Two en tid för att se hur den mottagits i andra länder och vad slutkunder tycker om skrivaren. Innan vi bestämde oss för att ta in den, testade våra ingenjörer skrivaren utförligt för att säkerställa våra egna, högt ställda krav på användarvänlighet, driftsäkerhet och prestanda, säger Daniel Ljungstig.

Den typiska kunden är verksam i tillverkande industri och i produktutveckling inom en rad olika områden, menar Daniel Ljungstig. Det kan vara funktionella prototyper, produktionshjälpmedel som jiggar och fixturer eller lättviktiga robot-gripdon som inte får lämna märken. Framför allt lämpar den sig väl för företag i industrisektorn där det ställs extra höga krav på hög styvhet och hållfasthet.

– Vi är jätteglada över att vi har fått Markforged Mark Two och vi har många industriella kunder som behöver denna typen av skrivare, avslutar Daniel Ljungstig.

Skrivaren kommer visas upp i 3DVerkstans monter A01:72 under Underhållsmässan som äger rum 13-16 mars. 3DVerkstan har också ett showroom i centrala Stockholm dit intresserade företag kan höra av sig för tidsbokning eller demonstration.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: