3DVerkstan utökar med kolfiberskrivare

Mark Two har en byggvolym på 320 x 132 x 154 millimeter och en lagerhöjd på 100 mikrometer.

3DVerkstan blir svensk återförsäljare av Markforgeds desktopskrivare Mark Two. – Med skrivaren kan man ersätta många detaljer som annars hade behövt tillverkas i metall, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Den nordiska distributören av 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs adderar nu en ny serie skrivare till produktportföljen. Serien heter Mark Two och är en desktopskrivare för professionellt bruk, tillverkad av det amerikanska bolaget Markforged.

–Vi är i dagsläget återförsäljare av välkända SLA-skrivare och FDM-skrivare, men den teknik som finns i Mark Two tillför något nytt. Den kan förstärka utskrifterna med kontinuerlig kolfiber, glasfiber eller kevlar, vilket kan ersätta många detaljer som egentligen hade gjorts i aluminium eller andra metaller, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Tekniken bygger på Markforgeds egenutvecklade fiberkomposit Onyx och består av en polyamid med mikroskopiska kolfiberbitar. I Mark Two används även CFF, Continuous Filament Fabrication, vilket innebär att långa trådar av kolfiber placeras parallellt med modellmaterialet Onyx, alternativt med Tough Nylon. Detta leder till att komponenten blir mångdubbelt starkare än vanliga plastdetaljer, berättar Daniel Ljungstig.

– Vi har bevakat Mark Two en tid för att se hur den mottagits i andra länder och vad slutkunder tycker om skrivaren. Innan vi bestämde oss för att ta in den, testade våra ingenjörer skrivaren utförligt för att säkerställa våra egna, högt ställda krav på användarvänlighet, driftsäkerhet och prestanda, säger Daniel Ljungstig.

Den typiska kunden är verksam i tillverkande industri och i produktutveckling inom en rad olika områden, menar Daniel Ljungstig. Det kan vara funktionella prototyper, produktionshjälpmedel som jiggar och fixturer eller lättviktiga robot-gripdon som inte får lämna märken. Framför allt lämpar den sig väl för företag i industrisektorn där det ställs extra höga krav på hög styvhet och hållfasthet.

– Vi är jätteglada över att vi har fått Markforged Mark Two och vi har många industriella kunder som behöver denna typen av skrivare, avslutar Daniel Ljungstig.

Skrivaren kommer visas upp i 3DVerkstans monter A01:72 under Underhållsmässan som äger rum 13-16 mars. 3DVerkstan har också ett showroom i centrala Stockholm dit intresserade företag kan höra av sig för tidsbokning eller demonstration.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: