3DVerkstan utökar med kolfiberskrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 mars 2018
Mark Two har en byggvolym på 320 x 132 x 154 millimeter och en lagerhöjd på 100 mikrometer.

3DVerkstan blir svensk återförsäljare av Markforgeds desktopskrivare Mark Two. – Med skrivaren kan man ersätta många detaljer som annars hade behövt tillverkas i metall, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Den nordiska distributören av 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs adderar nu en ny serie skrivare till produktportföljen. Serien heter Mark Two och är en desktopskrivare för professionellt bruk, tillverkad av det amerikanska bolaget Markforged.

–Vi är i dagsläget återförsäljare av välkända SLA-skrivare och FDM-skrivare, men den teknik som finns i Mark Two tillför något nytt. Den kan förstärka utskrifterna med kontinuerlig kolfiber, glasfiber eller kevlar, vilket kan ersätta många detaljer som egentligen hade gjorts i aluminium eller andra metaller, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Tekniken bygger på Markforgeds egenutvecklade fiberkomposit Onyx och består av en polyamid med mikroskopiska kolfiberbitar. I Mark Two används även CFF, Continuous Filament Fabrication, vilket innebär att långa trådar av kolfiber placeras parallellt med modellmaterialet Onyx, alternativt med Tough Nylon. Detta leder till att komponenten blir mångdubbelt starkare än vanliga plastdetaljer, berättar Daniel Ljungstig.

– Vi har bevakat Mark Two en tid för att se hur den mottagits i andra länder och vad slutkunder tycker om skrivaren. Innan vi bestämde oss för att ta in den, testade våra ingenjörer skrivaren utförligt för att säkerställa våra egna, högt ställda krav på användarvänlighet, driftsäkerhet och prestanda, säger Daniel Ljungstig.

Den typiska kunden är verksam i tillverkande industri och i produktutveckling inom en rad olika områden, menar Daniel Ljungstig. Det kan vara funktionella prototyper, produktionshjälpmedel som jiggar och fixturer eller lättviktiga robot-gripdon som inte får lämna märken. Framför allt lämpar den sig väl för företag i industrisektorn där det ställs extra höga krav på hög styvhet och hållfasthet.

– Vi är jätteglada över att vi har fått Markforged Mark Two och vi har många industriella kunder som behöver denna typen av skrivare, avslutar Daniel Ljungstig.

Skrivaren kommer visas upp i 3DVerkstans monter A01:72 under Underhållsmässan som äger rum 13-16 mars. 3DVerkstan har också ett showroom i centrala Stockholm dit intresserade företag kan höra av sig för tidsbokning eller demonstration.

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage