Modehus eliminerar sömmar med hjälp av 3d-utskrift

En av kapporna som ingår i den nya kollektionen för Balenciagas höst- och vinterkollektion 2018.

Inför en ny höst- och vinterkollektion har modehuset Balenciaga använt en 3d-skrivare för att eliminera sömmar i jackor.

Det råder ingen tvekan om att 3d-skrivare kan vara till nytta för framtidens modeskapare. Demna Gvasalia, kreativ direktör för modehuset Balenciaga, har nyligen använt 3d-skrivare i sina kreationer. I sin kollektion för höst- och vinter 2018 kommer jackor nästan helt utan sömmar att visas upp på catwalken.

Så hur har Gvasalia gått tillväga? Genom att skanna modellernas kroppar med 3d-skanner kunder plaggen ritas upp på modellen i ett CAD-program. Detta för att uppnå de fina skräddarsömmar och den dramatiska figur på plagget som Gvasalia är känd för. Kläderna skrevs sedan ut med hjälp av en 3d-skrivare och göts till ett slags skumliknande material. För att sätta samman kreationerna, i detta fall jackorna, placerades textil av exempelvis tweed ovanpå skummet. Eftersom tyget klibbar samman med skummaterialet minimeras den manuella arbetsinsatsen.

Modellen Unia Pakhomova bär en replika av sitt eget huvud under Guccis catwalk.

– För första gången utarbetade jag passformen digitalt på en bärbar dator. Vi 3d-skannade kroppen och justerade formerna i filen, sen 3d-skrev vi dem och producerade rätt formar. Tyget trycks sätts ihop med skum innebär att det bara finns två sömmar på sidan plus vid öppningen för ärmarna, säger Demna Gvasalia i en intervju med modemagasinet Vouge.

Men Balenciaga är inte ensamma om att anamma 3d-tekniken. Den 21 februari använde Guccis designer Alessandro Michele sig av 3d-utskrifter under modehusets visning av sin höst- och vinterkollektion. Den skapade stor uppmärksamhet – då modellerna beträdde catwalken med en 3d-skriven kopia av sitt eget huvud under armen.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: