Nyförvärv ska bidra till utveckling av digital fabrik

Från vänster: Ditar Isai, ordförande på Wilron Holding AB, David Mörk, vd på Wilron Holding AB och Henrik Lundell, vd på Prototal Industries AB.

Servicebyrån Prototal fortsätter i samma bana som förra året och värvar nu Premould, Premould CAM och Preshape. En satsning som ska bidra till deras renodling av digital tillverkning av plastkomponenter.

I juni 2017 fick Prototal en ny ägare, WilRon Holding, och i december köpte de upp GT Prototyp Ystad. Sen dess har Prototals verksamhet utvecklats till en digital fabrik med inriktning på plastkomponenter. Nu tar företaget ännu ett steg och adderar ytterligare tre bolag till verksamheten: Premould AB, Premould CAM AB och Preshape AB. Därmed blir Prototals samlade maskinpark för additiv tillverkning störst i Europa.

–Vi på Prototal är mycket nöjda med förvärven. Uppköpen är en naturlig utveckling i vårt förändringsarbete med intensivt fokus på digital produktion av plastkomponenter. Förvärven av dessa bolag stärker vår lokala närvaro i Jönköpingsregionen och vi fortsätter stolt med vårt bygge av ett högteknologiskt center inom plastproduktion, berättar Henrik Lundell, vd på Prototal.

Samtliga tre bolag kommer bidra med spetskompetenser till Prototal. Premould arbetar inom framställning av formsprutningsverktyg, Premould CAM är en aktör inom digitalisering och automation av NC-bearbetning och Preshape jobbar med vakuumgjutning av plastkomponenter.

– Efter renodlingen av verksamheten lägger vi nu fokus på att skapa industriellt ledarskap inom våra prioriterade teknikområden. Genom förvärven konsolideras unik kompetens för vårt fortsatta arbete med att skapa en digitala fabrik för plastkomponenter, säger David Mörk, vd på Prototals ägarbolag WilRon Holding.

Prototal omsätter 270 miljoner kronor och har 160 anställda på fyra orter, varav huvudfabriken i Jönköping har 70 anställda. Bolaget tillverkar prototyper och serieprodukter inom plast.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: