Nyförvärv ska bidra till utveckling av digital fabrik

Från vänster: Ditar Isai, ordförande på Wilron Holding AB, David Mörk, vd på Wilron Holding AB och Henrik Lundell, vd på Prototal Industries AB.

Servicebyrån Prototal fortsätter i samma bana som förra året och värvar nu Premould, Premould CAM och Preshape. En satsning som ska bidra till deras renodling av digital tillverkning av plastkomponenter.

I juni 2017 fick Prototal en ny ägare, WilRon Holding, och i december köpte de upp GT Prototyp Ystad. Sen dess har Prototals verksamhet utvecklats till en digital fabrik med inriktning på plastkomponenter. Nu tar företaget ännu ett steg och adderar ytterligare tre bolag till verksamheten: Premould AB, Premould CAM AB och Preshape AB. Därmed blir Prototals samlade maskinpark för additiv tillverkning störst i Europa.

–Vi på Prototal är mycket nöjda med förvärven. Uppköpen är en naturlig utveckling i vårt förändringsarbete med intensivt fokus på digital produktion av plastkomponenter. Förvärven av dessa bolag stärker vår lokala närvaro i Jönköpingsregionen och vi fortsätter stolt med vårt bygge av ett högteknologiskt center inom plastproduktion, berättar Henrik Lundell, vd på Prototal.

Samtliga tre bolag kommer bidra med spetskompetenser till Prototal. Premould arbetar inom framställning av formsprutningsverktyg, Premould CAM är en aktör inom digitalisering och automation av NC-bearbetning och Preshape jobbar med vakuumgjutning av plastkomponenter.

– Efter renodlingen av verksamheten lägger vi nu fokus på att skapa industriellt ledarskap inom våra prioriterade teknikområden. Genom förvärven konsolideras unik kompetens för vårt fortsatta arbete med att skapa en digitala fabrik för plastkomponenter, säger David Mörk, vd på Prototals ägarbolag WilRon Holding.

Prototal omsätter 270 miljoner kronor och har 160 anställda på fyra orter, varav huvudfabriken i Jönköping har 70 anställda. Bolaget tillverkar prototyper och serieprodukter inom plast.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: