Acron investerar i metallskrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 20 mars 2018
Acron-metall-Kenny-Johansson
Kenny Johansson, vd på Acron.

Servicebyrån Acron investerar sju miljoner i en 3d-skrivare för metall. – Vi blir nu en komplett leverantör av både plast- och metalldetaljer, säger Acrons vd Kenny Johansson.

I december förra året kunde 3dp berätta att servicebyrån Acron startat en ny tjänst för 3d-utskrifter i metall. Redan då såg de stor potential i tekniken, något som även ligger till grund för deras senaste investering – en egen metallskrivare. Valet föll på M2 Multilaser från Concept Laser och metoden som används är DMLM – Direct Metal Laser Melting. Konkret innebär det att ett metallpulver smälts samman lager för lager med laser. Överblivet material kan återanvändas i framtida utskrifter.

– Jag har följt utvecklingen av olika maskiner under lång tid och redan för cirka åtta år sedan började vi bevaka utvecklingen i övriga Europa. Concept Laser och deras M2 Multilaser är den maskin som bäst uppfyller de krav som vi ställer på en 3d-skrivare för metall, både vad gäller användarvänlighet och maskinens prestanda, säger Kenny Johansson till 3dp.

3d-skrivna metalldetaljer.

Investeringen innebär att Acron kommer kunna leverera detaljer i både plast och metall. För kunderna betyder det närhet till tillverkningen och en högre servicegrad, menar Kenny Johansson.

– Bara 3d-skrivaren med kringutrustning hamnar på cirka sju miljoner kronor. Det är en del av en satsning som startade för drygt tre år sedan. Totalt har vi investerat runt 22 miljoner kronor, med bland annat två nya SLS-maskiner för polyamid och en sänkgnist för att kunna ta hand om och efterbearbeta 3d-skrivna metallkomponenter och verktygsdelar, säger Kenny Johansson.

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team