SLM-konferensen med forskning i fokus

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 20 mars 2018

Additive_intelligence_4.0_conference

Den 18 april slås portarna upp till konferensen Additive Intelligence 4.0, på Scandic i Mölndal. Arrangemanget, som är gratis för besökare, är ett samarbete mellan Swerea IVF AB och SLM Solutions Group AG. I samband med den poster session som kommer hållas på Swerea IVF i Mölndal, anordnas också en rundvandring i nya labbet för additiv tillverkningslabbet vid Swerea IVF.

Additive Intelligence 4.0 är, enligt arrangörerna, en konferens som kommer att ge möjlighet för industrin att ta del av den senaste forskningen inom additiv tillverkning av metalliska material, med ett starkt fokus på selektiv lasersmältningsprocessen. Under konferensen kommer representanter för olika industrisektorer presentera hur de tror att den additiva tillverkningen kommer att påverka deras verksamheter. Besökare kommer också kunna ta del av framtida utmaningar och möjligheter inom metallpulver för additiv tillverkning, samt den senaste tekniken gällande realtidsprocesser för övervakning och detektering av inre defekter.

– Under rundvandringen i nya labbet för additiv tillverkning kommer besökarna få ta del av både kommersiella system, som redan finns ute på marknaden, och sådana som utvecklats av Swerea IVF tillsammans med våra samarbetspartners, säger Seyed Hosseini, gruppchef för Additiv Tillverkning vid Swerea IVF, som hoppas att Additive Intelligence 4.0 ska bli en sporre för svenska företag:

– Målet med konferensen är att sprida information och att inspirera fler företag till att undersöka möjligheterna med additiv tillverkning, för att så småningom använda tekniken själva. Framträdandena kommer därför vara en blandning av tekniskt ingående diskussioner och mer övergripande presentationer.

Moderator för Additiv Intelligence 4.0 kommer vara Prof. Eduard Hryha, direktör på Kompetenscentrum för additiv tillverkning vid Chalmers Tekniska Högskola, som den senaste tiden byggt upp en forskningsarena med starkt fokus på materialutveckling av metalliska pulver för olika additiva tillverkningsprocesser.

Swerea IVF är ett forskningsinstitut som arbetar på uppdrag av offentliga institutioner och enskilda företag. Bolaget erbjuder forsknings- och konsulttjänster inom tillverkningsindustrins kärnområden och är idag en ledande forskningspartner inom additiv tillverkning i Sverige.

Lübeck-baserade SLM Solutions Group AG är en leverantör av metallbaserad additivtillverkningsteknik. Bolaget fokuserar på utveckling, montering och försäljning av maskiner och integrerade systemlösningar inom området för selektiv lasersmältning. SLM Solutions har 360 anställda i Tyskland, USA, Singapore, Ryssland, Indien och Kina. Produkterna används globalt av kunder, särskilt inom flygindustrin, energi, sjukvård och bilindustrin.

Mer information om konferensen finns på Additive Intelligence 4.0 webbplats.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1