NASA skriver ut raketdelar i metall

Ingenjörer från Marshall Space Flight Center studerar deras senaste 3d-innovation.

Ingenjörerna Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston och Sandy Greene studerar det 3d-skrivna munstycket.

NASA använder 3d-teknik i tillverkning av munstycken till raketmotorer. En metoden som enligt NASA minskar kostnader och antalet steg i den traditionella tillverkningsprocessen.

Ingenjörer på NASA:s Marshall Space Flight Center i Alabama har utvecklat en egen additiv teknik för att tillverka munstycken till raketmotorer. Tekniken, som NASA nu patenterat och licenserat kallas för Laser Wire Direct Closeout. Tekniken använder en deponeringsprocess för energiredning för att tillverka komponenter.

Munstycket måste tåla temperaturen som förbränningsprocessen vid en avfyrning innebär.

– Motivet till bakom teknikskiftet var att utveckla en process som eliminerar flera av stegen i den traditionella tillverkningsprocessen, säger Paul Gradl, ingenjör på Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

För att munstycket ska klara trycket som uppstår när raketen avfyras, krävs att komponenterna kring motorn tål extrema temperaturer. Tidigare har detta automatiskt inneburit ett högre pris och en komplex tillverkning. Brandtester visar att munstycket tål förbränningskammarens höga tryck och temperaturer i mer än 1 040 sekunder.

– Det som gör utvecklingsprojektet unikt är att  vi använde tre separata och toppmoderna tillverkningsteknologier tillsammans för att bygga ett bättre munstycke, säger Preston Jones, chef för Engineering Directorate.

Se hur NASA testar sitt munstycke:

 

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: