NASA skriver ut raketdelar i metall

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 22 mars 2018
Ingenjörer från Marshall Space Flight Center studerar deras senaste 3d-innovation.
Ingenjörerna Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston och Sandy Greene studerar det 3d-skrivna munstycket.

NASA använder 3d-teknik i tillverkning av munstycken till raketmotorer. En metoden som enligt NASA minskar kostnader och antalet steg i den traditionella tillverkningsprocessen.

Ingenjörer på NASA:s Marshall Space Flight Center i Alabama har utvecklat en egen additiv teknik för att tillverka munstycken till raketmotorer. Tekniken, som NASA nu patenterat och licenserat kallas för Laser Wire Direct Closeout. Tekniken använder en deponeringsprocess för energiredning för att tillverka komponenter.

Munstycket måste tåla temperaturen som förbränningsprocessen vid en avfyrning innebär.

– Motivet till bakom teknikskiftet var att utveckla en process som eliminerar flera av stegen i den traditionella tillverkningsprocessen, säger Paul Gradl, ingenjör på Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

För att munstycket ska klara trycket som uppstår när raketen avfyras, krävs att komponenterna kring motorn tål extrema temperaturer. Tidigare har detta automatiskt inneburit ett högre pris och en komplex tillverkning. Brandtester visar att munstycket tål förbränningskammarens höga tryck och temperaturer i mer än 1 040 sekunder.

– Det som gör utvecklingsprojektet unikt är att  vi använde tre separata och toppmoderna tillverkningsteknologier tillsammans för att bygga ett bättre munstycke, säger Preston Jones, chef för Engineering Directorate.

Se hur NASA testar sitt munstycke:

 

 

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage