NASA skriver ut raketdelar i metall

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 22 mars 2018
Ingenjörer från Marshall Space Flight Center studerar deras senaste 3d-innovation.
Ingenjörerna Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston och Sandy Greene studerar det 3d-skrivna munstycket.

NASA använder 3d-teknik i tillverkning av munstycken till raketmotorer. En metoden som enligt NASA minskar kostnader och antalet steg i den traditionella tillverkningsprocessen.

Ingenjörer på NASA:s Marshall Space Flight Center i Alabama har utvecklat en egen additiv teknik för att tillverka munstycken till raketmotorer. Tekniken, som NASA nu patenterat och licenserat kallas för Laser Wire Direct Closeout. Tekniken använder en deponeringsprocess för energiredning för att tillverka komponenter.

Munstycket måste tåla temperaturen som förbränningsprocessen vid en avfyrning innebär.

– Motivet till bakom teknikskiftet var att utveckla en process som eliminerar flera av stegen i den traditionella tillverkningsprocessen, säger Paul Gradl, ingenjör på Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

För att munstycket ska klara trycket som uppstår när raketen avfyras, krävs att komponenterna kring motorn tål extrema temperaturer. Tidigare har detta automatiskt inneburit ett högre pris och en komplex tillverkning. Brandtester visar att munstycket tål förbränningskammarens höga tryck och temperaturer i mer än 1 040 sekunder.

– Det som gör utvecklingsprojektet unikt är att  vi använde tre separata och toppmoderna tillverkningsteknologier tillsammans för att bygga ett bättre munstycke, säger Preston Jones, chef för Engineering Directorate.

Se hur NASA testar sitt munstycke:

 

 

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF