NASA skriver ut raketdelar i metall

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 22 mars 2018
Ingenjörer från Marshall Space Flight Center studerar deras senaste 3d-innovation.
Ingenjörerna Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston och Sandy Greene studerar det 3d-skrivna munstycket.

NASA använder 3d-teknik i tillverkning av munstycken till raketmotorer. En metoden som enligt NASA minskar kostnader och antalet steg i den traditionella tillverkningsprocessen.

Ingenjörer på NASA:s Marshall Space Flight Center i Alabama har utvecklat en egen additiv teknik för att tillverka munstycken till raketmotorer. Tekniken, som NASA nu patenterat och licenserat kallas för Laser Wire Direct Closeout. Tekniken använder en deponeringsprocess för energiredning för att tillverka komponenter.

Munstycket måste tåla temperaturen som förbränningsprocessen vid en avfyrning innebär.

– Motivet till bakom teknikskiftet var att utveckla en process som eliminerar flera av stegen i den traditionella tillverkningsprocessen, säger Paul Gradl, ingenjör på Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

För att munstycket ska klara trycket som uppstår när raketen avfyras, krävs att komponenterna kring motorn tål extrema temperaturer. Tidigare har detta automatiskt inneburit ett högre pris och en komplex tillverkning. Brandtester visar att munstycket tål förbränningskammarens höga tryck och temperaturer i mer än 1 040 sekunder.

– Det som gör utvecklingsprojektet unikt är att  vi använde tre separata och toppmoderna tillverkningsteknologier tillsammans för att bygga ett bättre munstycke, säger Preston Jones, chef för Engineering Directorate.

Se hur NASA testar sitt munstycke:

 

 

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D