3d-teknik i framkant på Malmö stad

Uppe på femte våningen i Malmö stadshus tronar lokaler som för tankarna till skolans träslöjd. Det är här, i modellverkstaden, som ett team om sex personer sammanstrålar för att ta fram ett Malmö i miniatyr. Svarvar och fräsar samsas med bandsågar och hyvelbänkar. Men här finns också modernare inslag. Nämligen 3d-skrivare för tillverkning i plast och i pulver.

Miso_Iric_3d_utvecklare_Malmö_stad

Miso Iric, 3d-utvecklare på Malmö stad.

Modellverkstaden har i uppdrag att ta fram modeller av byggnader och landskap inför Malmö stads olika byggprojekt. Modellerna används som verktyg för planerarna på Stadsbyggnadskontoret och på andra förvaltningar i stadshuset, och tillverkas med kort varsel och till relativt låg kostnad jämfört med tidigare, i och med att antalet arbetade timmar per enhet beskurits.

– Den största beställaren är Malmö stads planavdelning. I samband med befintliga uppdrag skriver vi också ut till externa uppdragsgivare som byggföretag och arkitektkontor, berättar Miso Iric, som är utbildad lantmätare och mätingenjör i fotogrammetri.

Björn_Fröding_modelltekniker_Malmö_stad

Björn Fröding, modelltekniker och ansvarig för modellverkstaden på Malmö stad, framför Point Hyllie.

Arbetet med 3d-utskrifter startade 2009. Björn Fröding, modelltekniker och ansvarig för modellverkstaden, hade tidigare jobbat enbart med manuella tillverkningsmetoder. Kollegan Miso Iric fick i uppdrag att undersöka möjligheterna för att skriva ut de digitala modellerna, och insåg att de redan hade tillgång till de programvaror som krävdes. Tillsammans började de lägga grunden till en alldeles egen metod för utskrifter i 3d.

Kreativa utskrifter i större skala
Jag hade arbetat med kartering av 3d-modeller, och började skissa på metoder för att snabba upp processer för 3d-utskrift, berättar Miso Iric.

3d_teamet_Malmö_stad_turning_torso

Delar av 3d-teamet, med Turning Torso i förgrunden.

Idag har teamet två typer av skrivare till hjälp: plastskrivare och pulverskrivare. Skrivarna används tillsammans med fräsar för att producera med plast, glas, trä och brons. Pulverskrivarna används också för utskrifter av realistiska 3d-modeller i pulver och färg samtidigt. Som kompletterande verktyg använder de roterande fräsmaskiner för massivt trä samt två laserskärare för beskärning i 2d. Modellerna pusslas därefter samman och sätts ihop för att bygga volym.

Pulverskrivare_3d_3_Malmö_stad

Pulverskrivarna går för högtryck i modellverkstaden.

– Genom att använda pulverskrivare, där pulvret läggs emellan som stöd, kan vi skriva ut fem plattor samtidigt, utan att behöva ta hänsyn till kopplingar och stöd, säger Miso Iric.

Eftersom plastskrivare ej möjliggör utskrifter av stora ytor, till exempel terräng, har Miso utvecklat en egen metod för att skriva ut i stor skala. Enheterna läggs samman och hålls ihop med hjälp av egentillverkade kopplingar. Därmed blir det möjligt att skriva ut fyra plattor samtidigt, som sedan knäcks och pusslas ihop. Arbetssättet var från början unikt, men har på senare år spridit sig likt ringar på vattnet.

Ultimaker_plastskrivare_Malmö_stad

Utskrift av husmodeller i plast.

– Jag tror att Malmö stad ligger i framkant på den här fronten. Vi har varit runt på en del mässor men ser sällan större modeller av städer och terräng. När vi ställde ut modellen av Västra Hamnen på en mässa i Paris var det många besökare som höjde på ögonbrynen. Att en så stor modell var utskriven i fullfärg gav en wow-effekt. Nu har både Oslo, Stockholm och Landskrona valt att arbeta med liknande metoder.

Skillnaden mellan då och nu
Tidigare tillverkades alla modellerna manuellt. Idag är det behovet som styr. Arbetet i modellverkstaden kännetecknas ofta av snabbt uppkomna behov. Fördelen, menar Miso, är en ökad flexibilitet och möjligheter till serietillverkning. De moderna skrivarna gör också att vi numera kan kombinera utskrifter i olika material.

Point_Hyllie_3d_modell_Malmö_stad

3d-utskriven modell med kalbrottet i Limhamn i bakgrunden, i plast och i gips.

– Björn sketchar och tar fram lösningar för 3d-modellerna. Om han kör fast hoppar jag in och bygger upp en automatiserad process. Mitt jobb är att förenkla ritningen och se till att modellen håller samman, så att den går att skriva ut. För att säkerställa och effektivisera produktionen utvecklar jag egna script till programvaran, med stöd av spelmotorer och andra programvaror. För att spara material har jag också utarbetat tekniker som möjliggör utskrifter av ihåliga material, berättar Miso Iric.

Limhamn_gamla_cementfabriken_3d_utskrift

Modell av Limhamn, området där cementfabriken en gång stod.

3d-teamet växer
3d-teamet, som är ett samarbetsprojekt mellan olika avdelningar på Stadsbyggnadskontoret, omfattar idag sex medlemmar med kompletterande kompetenser. Förutom Björn och Miso ingår också samordnaren Viktoria Timpka, 3d-producenten Barzan Abdi samt 3d-visualiserarna Paul Stewart och Jonathan Higgins.

Jonathan_Higgins_3d_visualiserare_Malmö_stad

3d-visualiseraren Jonathan Higgins är det senaste tillskottet i 3d-teamet.

Paul Stewart jobbar med att skapa visualiseringar åt stadens plan- och bygglovsarkitekter. Ibland sker visualiseringen endast på datorskärmen, andra gånger skrivs de ut med skrivare eller visas i VR- och AR-miljöer, ofta som ett sätt att visa upp Malmö stads byggprojekt för allmänheten.

Paul Stewart_3d_visualiserare_Malmö_stad

Paul Stewart, 3d-visualisarare, demonstrerar en VR-tur i Limhamnsområdet.

– Mitt jobb som mätningsingenjör och 3d-producent är att skapa underlag i form av 3d-modeller: terrängmodeller, modeller över befintlig byggnad, planerad byggnad etc. Det inkluderar i princip alla fasta objekt i Malmö stad och som har en X-, Y-, Z-koordinat. Att arbeta med de faktiska koordinaterna för objekt gör att jag har ökad förståelse för bildhantering av modellerna, berättar Barzan Abdi, vars deltagande i 3d-teamet har kommit att innebära ett lyft:

Barzan_Abdi_Malmö_stad

Barzan Abdi, 3d-tekniker på Malmö stad.

– Att vi får in kompetenser från fler avdelningar i huset har inneburit att vi är fler som kan ta uppdrag. Beställningarna ökar i antal, och kommer från fler håll. Nu när vi är fler som kan hantera processen kommer det att gå fortare, tror Miso Iric, som menar att arbetet är lustdrivet:

– Vi har väldigt kul på jobbet. Många säger att vi mest håller på och leker, skrattar han.

Det här är 3d-teamet:

Björn Fröding, modellbyggare
Ansvarig för modellverkstaden. Ursprungligen arbetade han enbart manuellt – i material som plast och trä. För att hänga med i utvecklingen kring 3d-teknik har han vidareutbildat sig på LTH.

Miso Iric, 3d-utvecklare
Bearbetar 3d-data och tar fram lösningar och automatiserade flöden för att förbereda digitala modeller för utskrift.

Barzan Abdi, 3d-producent
Jobbar med 3d-produktionen av Malmö stads geografiska data.

Jonathan Higgins, 3d-visualiserare 
GIS-ingenjör med uppdrag att förbereda modellerna för utskrift.

Paul Stewart, 3d-visualiserare
Modellerar, presenterar och visualiserar digitala 3d-miljöer interaktivt på olika plattformar och system, till exempel som stillbildsrenderingar, virtual reality och augmented reality.

Viktoria Timpka, samordnare
Samordnar teamets arbete och hanterar strategiska frågor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: 

De lägger i nästa växel

Additive Industries och 3rd Dimension Industrial 3D Printing ingår partnerskap. 3rd Dimension la nyligen sin första beställning hos Additive Industries på den uppmärksammade metallskrivaren MetalFAB1.

Publicerat av: 

Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Publicerat av: 

Flera spännande talare klara för AM-Dagen

Den 5 december är det dags för AM-Dagen, 3dp.se:s årliga konferens om 3d-utskrivna slutprodukter för svenska teknikföretag inom bland annat fordons, flyg- och verkstadsindustri. Nu är ännu fler talare klara för dagen!

Publicerat av: 

Ford prisas för 3d-verktyg

Ford vinner samtliga pris för additiv tillverkning i Automotive Innovation Awards Competition. Detta efter att ha tillverkat verktyg för fordon med hjälp av additiv tillverkning.

Publicerat av: