Papperskonst kan forma framtidens bandage

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 april 2018

 

Kirigami-mönster i gummifilm. Bild: MIT

Forskare vid universitetet MIT har inspirerats av kirigami-teknik för att skapa en elastisk film för bandage, värmedynor och bärbar elektronik. Filmen har tagits fram med hjälp av 3d-teknik och ska förbättra vidhäftning och böjbarhet. 

Forskningsingenjörer vid det amerikanska universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, har funnit en lösning för att behålla vidhäftningsförmåga i bandage, bärbar elektronik och värmedynor. Genom att använda kirigami-teknik, som innebär att man skär eller limmar för att öka rörligheten i ett material, har de lyckats ta fram produkter som sitter stadigt trots rörelser.

Ruike Zhao.

– Denna typ av produkter är vanliga och används ofta i vardagen. Men när du försöker fästa dem på platser som armbågar och knän vilket kräver böjningsrörelse, lossnar de lätt, säger Ruike Zhao postdoktoral medarbetare vid MIT och huvudförfattare bakom rapporten Kirigami enhances film adhesion.

För att ta fram en hållbar konstruktion började forskarna att skriva ut formar med hjälp av 3d-teknik. Därefter fylldes formarna med elastomerer, alltså en flytande gummilösning. När lösningen härdats och tagits ur formen skars snitt i den, vilket är det steg som påminner om kirigami-tekniken. Enligt forskarna ska metoden fungera oavsett om filmen är gjord av mjuk polymer eller hård metall.

– I de flesta fall gör människor snitt i en struktur för att göra den töjbar. Vi är den första gruppen som med en systematisk studie som har upptäckt att en kirigami-design kan förbättra materialets vidhäftning, säger Ruike Zhao.

För att testa filmens flexibilitet fästes en film med snitt och en utan på en persons knä. Denne fick sedan böja sitt ben ett flertal gånger. Resultatet visade att filmen med slits satt kvar efter 100 böjningar, medan den utan slits lossnade direkt. Enligt Ruike beror detta på att Kirigami-tekniken gör att filmen endast töjs ut i mitten, medan resten förblir stilla.

Kirigami-tekniken gör att bara en del av bandaget töjer sig medan det andra förblir orörligt.

– De nuvarande filmerna består enbart av elastomerer. Vi vill prova att byta till geler som kan diffundera medicin i direkt huden. Det är vårt nästa steg, säger Ruike Zhao.

 

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1