Papperskonst kan forma framtidens bandage

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 april 2018

 

Kirigami-mönster i gummifilm. Bild: MIT

Forskare vid universitetet MIT har inspirerats av kirigami-teknik för att skapa en elastisk film för bandage, värmedynor och bärbar elektronik. Filmen har tagits fram med hjälp av 3d-teknik och ska förbättra vidhäftning och böjbarhet. 

Forskningsingenjörer vid det amerikanska universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, har funnit en lösning för att behålla vidhäftningsförmåga i bandage, bärbar elektronik och värmedynor. Genom att använda kirigami-teknik, som innebär att man skär eller limmar för att öka rörligheten i ett material, har de lyckats ta fram produkter som sitter stadigt trots rörelser.

Ruike Zhao.

– Denna typ av produkter är vanliga och används ofta i vardagen. Men när du försöker fästa dem på platser som armbågar och knän vilket kräver böjningsrörelse, lossnar de lätt, säger Ruike Zhao postdoktoral medarbetare vid MIT och huvudförfattare bakom rapporten Kirigami enhances film adhesion.

För att ta fram en hållbar konstruktion började forskarna att skriva ut formar med hjälp av 3d-teknik. Därefter fylldes formarna med elastomerer, alltså en flytande gummilösning. När lösningen härdats och tagits ur formen skars snitt i den, vilket är det steg som påminner om kirigami-tekniken. Enligt forskarna ska metoden fungera oavsett om filmen är gjord av mjuk polymer eller hård metall.

– I de flesta fall gör människor snitt i en struktur för att göra den töjbar. Vi är den första gruppen som med en systematisk studie som har upptäckt att en kirigami-design kan förbättra materialets vidhäftning, säger Ruike Zhao.

För att testa filmens flexibilitet fästes en film med snitt och en utan på en persons knä. Denne fick sedan böja sitt ben ett flertal gånger. Resultatet visade att filmen med slits satt kvar efter 100 böjningar, medan den utan slits lossnade direkt. Enligt Ruike beror detta på att Kirigami-tekniken gör att filmen endast töjs ut i mitten, medan resten förblir stilla.

Kirigami-tekniken gör att bara en del av bandaget töjer sig medan det andra förblir orörligt.

– De nuvarande filmerna består enbart av elastomerer. Vi vill prova att byta till geler som kan diffundera medicin i direkt huden. Det är vårt nästa steg, säger Ruike Zhao.

 

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype