Papperskonst kan forma framtidens bandage

 

Kirigami-mönster i gummifilm. Bild: MIT

Forskare vid universitetet MIT har inspirerats av kirigami-teknik för att skapa en elastisk film för bandage, värmedynor och bärbar elektronik. Filmen har tagits fram med hjälp av 3d-teknik och ska förbättra vidhäftning och böjbarhet. 

Forskningsingenjörer vid det amerikanska universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, har funnit en lösning för att behålla vidhäftningsförmåga i bandage, bärbar elektronik och värmedynor. Genom att använda kirigami-teknik, som innebär att man skär eller limmar för att öka rörligheten i ett material, har de lyckats ta fram produkter som sitter stadigt trots rörelser.

Ruike Zhao.

– Denna typ av produkter är vanliga och används ofta i vardagen. Men när du försöker fästa dem på platser som armbågar och knän vilket kräver böjningsrörelse, lossnar de lätt, säger Ruike Zhao postdoktoral medarbetare vid MIT och huvudförfattare bakom rapporten Kirigami enhances film adhesion.

För att ta fram en hållbar konstruktion började forskarna att skriva ut formar med hjälp av 3d-teknik. Därefter fylldes formarna med elastomerer, alltså en flytande gummilösning. När lösningen härdats och tagits ur formen skars snitt i den, vilket är det steg som påminner om kirigami-tekniken. Enligt forskarna ska metoden fungera oavsett om filmen är gjord av mjuk polymer eller hård metall.

– I de flesta fall gör människor snitt i en struktur för att göra den töjbar. Vi är den första gruppen som med en systematisk studie som har upptäckt att en kirigami-design kan förbättra materialets vidhäftning, säger Ruike Zhao.

För att testa filmens flexibilitet fästes en film med snitt och en utan på en persons knä. Denne fick sedan böja sitt ben ett flertal gånger. Resultatet visade att filmen med slits satt kvar efter 100 böjningar, medan den utan slits lossnade direkt. Enligt Ruike beror detta på att Kirigami-tekniken gör att filmen endast töjs ut i mitten, medan resten förblir stilla.

Kirigami-tekniken gör att bara en del av bandaget töjer sig medan det andra förblir orörligt.

– De nuvarande filmerna består enbart av elastomerer. Vi vill prova att byta till geler som kan diffundera medicin i direkt huden. Det är vårt nästa steg, säger Ruike Zhao.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: