Papperskonst kan forma framtidens bandage

 

Kirigami-mönster i gummifilm. Bild: MIT

Forskare vid universitetet MIT har inspirerats av kirigami-teknik för att skapa en elastisk film för bandage, värmedynor och bärbar elektronik. Filmen har tagits fram med hjälp av 3d-teknik och ska förbättra vidhäftning och böjbarhet. 

Forskningsingenjörer vid det amerikanska universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, har funnit en lösning för att behålla vidhäftningsförmåga i bandage, bärbar elektronik och värmedynor. Genom att använda kirigami-teknik, som innebär att man skär eller limmar för att öka rörligheten i ett material, har de lyckats ta fram produkter som sitter stadigt trots rörelser.

Ruike Zhao.

– Denna typ av produkter är vanliga och används ofta i vardagen. Men när du försöker fästa dem på platser som armbågar och knän vilket kräver böjningsrörelse, lossnar de lätt, säger Ruike Zhao postdoktoral medarbetare vid MIT och huvudförfattare bakom rapporten Kirigami enhances film adhesion.

För att ta fram en hållbar konstruktion började forskarna att skriva ut formar med hjälp av 3d-teknik. Därefter fylldes formarna med elastomerer, alltså en flytande gummilösning. När lösningen härdats och tagits ur formen skars snitt i den, vilket är det steg som påminner om kirigami-tekniken. Enligt forskarna ska metoden fungera oavsett om filmen är gjord av mjuk polymer eller hård metall.

– I de flesta fall gör människor snitt i en struktur för att göra den töjbar. Vi är den första gruppen som med en systematisk studie som har upptäckt att en kirigami-design kan förbättra materialets vidhäftning, säger Ruike Zhao.

För att testa filmens flexibilitet fästes en film med snitt och en utan på en persons knä. Denne fick sedan böja sitt ben ett flertal gånger. Resultatet visade att filmen med slits satt kvar efter 100 böjningar, medan den utan slits lossnade direkt. Enligt Ruike beror detta på att Kirigami-tekniken gör att filmen endast töjs ut i mitten, medan resten förblir stilla.

Kirigami-tekniken gör att bara en del av bandaget töjer sig medan det andra förblir orörligt.

– De nuvarande filmerna består enbart av elastomerer. Vi vill prova att byta till geler som kan diffundera medicin i direkt huden. Det är vårt nästa steg, säger Ruike Zhao.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: