De prisas för 3d-utskriven lampa

Vinnare Lunds universitet framtidens innovationer

Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson vann pris för sitt projekt N’Light. Här bredvid Jens Schubert som också vann pris för sitt projekt.

Lunds universitet och Sparbanken Skåne delade nyligen ut pris för framtidens innovationer. Ett av de totalt sex vinnande projekten bestod av en 3d-tillverkad lampa.

Under prisutdelningen ”Framtidens innovationer” fick tre studentprojekt och tre lärarprojekt motta totalt 200 000 kronor. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer vid universitetet. I år registrerades 85 bidrag, varav ett fåtal valdes ut för att pitcha för en namnkunnig jury.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Ett av vinnarprojekten var N’light, additivt tillverkade belysningsarmaturer, av Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson.

– LED-tekniken har skapat en problematik vad gäller traditionell tillverkning av belysningsarmaturer. Komplexiteten i produktionen har ökat och de olika versioner man måste producera i dag för att ge kunden samma valmöjligheter som med traditionella ljuskällor har ökat över tiofalt, säger Henrik Nilsson, tidigare student vid Lunds universitet.

Enligt Henrik är det just det som gör deras projekt unik, att kunden kan kontrollera utseendet på belysningsarmaturen in i minsta detalj. Eftersom den dessutom kan produceras direkt för order krävs inget distributionslager.

– Vi valde additiv tillverkning eftersom det vi vill bygga kan inte byggas med traditionella metoder. Vad gäller uppbyggnaden av våra lampor har vi en helt ny design och konstruktion. N’light är lika mycket en metod som en produkt och den ena kan inte existera utan den andra. För att vidareutveckla söker vi nu någon att arbeta med eller som vill gå på pilotprojekt, berättar Henrik Nilsson.

Vinnarna bestod av tre av lärarprojekt och tre av studentprojekt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Månadens krönika: ”Serieproduktion inom metal AM”

– Genom att tänka nytt öppnas möjligheter. Går det till exempel att slå ihop flera delar till en, och på så sätt få en produkt med bättre egenskaper? Så skriver Alexander Sakratidis, månadens krönikör från Digital Metal.

Publicerat av: 

Robotar i fokus för Digital Metal

Digital Metals nya koncept ska eliminera manuellt arbete i den additiva tillverkningsprocessen. – De flesta additiva tillverkningsteknikerna visar en låg nivå av automation. Vårt mål är att förändra det, säger Ralf Carlström, vd Digital Metal.

Publicerat av: 

Futuristisk design med 3d-teknik

Industridesignern Nicole Hone har skapat futuristiska vattenväxter genom 3d-skrivare och digitala verktyg. – Det kan bli fördelaktigt för museer, nöjesparker och filmer, skriver Nicole på sin hemsida. 

Publicerat av: 

AMEXCI och 3DVerkstan kunskapsboostar företag

AMEXCI och 3DVerkstan går samman för att utveckla innovationsutbildning inom additiv tillverkning. – Utbildning är det enklaste sättet att exponeras för nya idéer och utforska potentialen i tekniken, säger Nicklas Ekstrand på 3DVerkstan. 

Publicerat av: 

Swerea IVF blir en del av RISE

Den svenska forskningskoncernen Swerea IVF, för industriell förnyelse och hållbar tillväxt, slår nu samman en större del av verksamheten med det statligt ägda forskningsinstitutet Research Institutes of Sweden, RISE. 

Publicerat av: 

Olsson Ruby i tåligare version

3DVerkstan släpper en ny version av munstycket Olsson Ruby. – Fördelarna är många, särskilt inom bil- och flygindustrin där 3d-tryckmaterial som klarar höga temperaturer kan ersätta metalldelar, säger Anders Olsson som uppfunnit munstycket.

Publicerat av: 

Fokus på metallprinting under AM-Dagen

3dp.se välkomnar till årets upplaga av heldagskonferensen AM-Dagen. En konferens om additiv tillverkning för industrin. Nu presenterar vi delar ur årets program samt de första talarna!

Publicerat av: