De prisas för 3d-utskriven lampa

Vinnare Lunds universitet framtidens innovationer

Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson vann pris för sitt projekt N’Light. Här bredvid Jens Schubert som också vann pris för sitt projekt.

Lunds universitet och Sparbanken Skåne delade nyligen ut pris för framtidens innovationer. Ett av de totalt sex vinnande projekten bestod av en 3d-tillverkad lampa.

Under prisutdelningen ”Framtidens innovationer” fick tre studentprojekt och tre lärarprojekt motta totalt 200 000 kronor. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer vid universitetet. I år registrerades 85 bidrag, varav ett fåtal valdes ut för att pitcha för en namnkunnig jury.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Ett av vinnarprojekten var N’light, additivt tillverkade belysningsarmaturer, av Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson.

– LED-tekniken har skapat en problematik vad gäller traditionell tillverkning av belysningsarmaturer. Komplexiteten i produktionen har ökat och de olika versioner man måste producera i dag för att ge kunden samma valmöjligheter som med traditionella ljuskällor har ökat över tiofalt, säger Henrik Nilsson, tidigare student vid Lunds universitet.

Enligt Henrik är det just det som gör deras projekt unik, att kunden kan kontrollera utseendet på belysningsarmaturen in i minsta detalj. Eftersom den dessutom kan produceras direkt för order krävs inget distributionslager.

– Vi valde additiv tillverkning eftersom det vi vill bygga kan inte byggas med traditionella metoder. Vad gäller uppbyggnaden av våra lampor har vi en helt ny design och konstruktion. N’light är lika mycket en metod som en produkt och den ena kan inte existera utan den andra. För att vidareutveckla söker vi nu någon att arbeta med eller som vill gå på pilotprojekt, berättar Henrik Nilsson.

Vinnarna bestod av tre av lärarprojekt och tre av studentprojekt.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: