De prisas för 3d-utskriven lampa

Vinnare Lunds universitet framtidens innovationer

Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson vann pris för sitt projekt N’Light. Här bredvid Jens Schubert som också vann pris för sitt projekt.

Lunds universitet och Sparbanken Skåne delade nyligen ut pris för framtidens innovationer. Ett av de totalt sex vinnande projekten bestod av en 3d-tillverkad lampa.

Under prisutdelningen ”Framtidens innovationer” fick tre studentprojekt och tre lärarprojekt motta totalt 200 000 kronor. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer vid universitetet. I år registrerades 85 bidrag, varav ett fåtal valdes ut för att pitcha för en namnkunnig jury.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Ett av vinnarprojekten var N’light, additivt tillverkade belysningsarmaturer, av Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson.

– LED-tekniken har skapat en problematik vad gäller traditionell tillverkning av belysningsarmaturer. Komplexiteten i produktionen har ökat och de olika versioner man måste producera i dag för att ge kunden samma valmöjligheter som med traditionella ljuskällor har ökat över tiofalt, säger Henrik Nilsson, tidigare student vid Lunds universitet.

Enligt Henrik är det just det som gör deras projekt unik, att kunden kan kontrollera utseendet på belysningsarmaturen in i minsta detalj. Eftersom den dessutom kan produceras direkt för order krävs inget distributionslager.

– Vi valde additiv tillverkning eftersom det vi vill bygga kan inte byggas med traditionella metoder. Vad gäller uppbyggnaden av våra lampor har vi en helt ny design och konstruktion. N’light är lika mycket en metod som en produkt och den ena kan inte existera utan den andra. För att vidareutveckla söker vi nu någon att arbeta med eller som vill gå på pilotprojekt, berättar Henrik Nilsson.

Vinnarna bestod av tre av lärarprojekt och tre av studentprojekt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]