AT-LAB sätter fokus på metall

laboratorium

AT-LAB har valt att fokusera på 3d-utskrifter i metalliska material.

Karlstads universitets projekt AT-LAB startar ett nytt laboratorium som ska öka kunskapen om 3d-utskrifter i metalliska material. Målet är att det ska bli en mötesplats för akademin och företag i Norra Mellansverige. 

Karlstads universitets projekt AT-LAB öppnar i april upp ett nytt laboratorium. Meningen med laboratoriet är att öka kunskapen kring 3d-utskrifter av metalliska material. Projektet finansieras av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet.

Pavel Krakhmalev, projektledare för AT-LAB.

– Syftet är att det ska vara en mötesplats mellan akademin och företag i Norra Mellansverige. Det långsiktiga målet är att implementera additiv tillverkning i regional industriproduktion, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet och projektledare för AT-LAB.

I samarbete med klusterorganisationen IUC Stål och Verkstad kommer det finnas en nära samverkan med näringslivet. Företag ska bland annat kunna använda laboratoriets resurser för att utveckla modeller i CAD-design, tillverka prototyper, delta i workshops och nätverka. Enligt Pavel Krakhmalev kommer AT-LAB ha maskiner som täcker hela produktionsprocessen.

– Nu inviger vi på AT-LAB den nya 3d-skrivaren AM400 Renishaw och blir därmed det första laboratoriet i Sverige med denna unika utrustning, säger Pavel Krakhmalev.

En del av AT-LAB:s team.

Mattias Säfström, vd på industriklustret IUC Stål och Verkstad, ser flera fördelar med projektet.

– För oss inom IUC Stål och Verkstad är det mycket betydelsefullt att vi får möjlighet att testa denna nya teknik som ligger i framkant inom vårt område. Det är en stor fördel för våra medlemsföretag att satsningen sker här i Värmland, säger Mattias Säfström.

Laboratoriet invigs på Karlstads universitet den 5 april.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: