AT-LAB sätter fokus på metall

laboratorium

AT-LAB har valt att fokusera på 3d-utskrifter i metalliska material.

Karlstads universitets projekt AT-LAB startar ett nytt laboratorium som ska öka kunskapen om 3d-utskrifter i metalliska material. Målet är att det ska bli en mötesplats för akademin och företag i Norra Mellansverige. 

Karlstads universitets projekt AT-LAB öppnar i april upp ett nytt laboratorium. Meningen med laboratoriet är att öka kunskapen kring 3d-utskrifter av metalliska material. Projektet finansieras av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet.

Pavel Krakhmalev, projektledare för AT-LAB.

– Syftet är att det ska vara en mötesplats mellan akademin och företag i Norra Mellansverige. Det långsiktiga målet är att implementera additiv tillverkning i regional industriproduktion, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet och projektledare för AT-LAB.

I samarbete med klusterorganisationen IUC Stål och Verkstad kommer det finnas en nära samverkan med näringslivet. Företag ska bland annat kunna använda laboratoriets resurser för att utveckla modeller i CAD-design, tillverka prototyper, delta i workshops och nätverka. Enligt Pavel Krakhmalev kommer AT-LAB ha maskiner som täcker hela produktionsprocessen.

– Nu inviger vi på AT-LAB den nya 3d-skrivaren AM400 Renishaw och blir därmed det första laboratoriet i Sverige med denna unika utrustning, säger Pavel Krakhmalev.

En del av AT-LAB:s team.

Mattias Säfström, vd på industriklustret IUC Stål och Verkstad, ser flera fördelar med projektet.

– För oss inom IUC Stål och Verkstad är det mycket betydelsefullt att vi får möjlighet att testa denna nya teknik som ligger i framkant inom vårt område. Det är en stor fördel för våra medlemsföretag att satsningen sker här i Värmland, säger Mattias Säfström.

Laboratoriet invigs på Karlstads universitet den 5 april.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: