AT-LAB sätter fokus på metall

laboratorium

AT-LAB har valt att fokusera på 3d-utskrifter i metalliska material.

Karlstads universitets projekt AT-LAB startar ett nytt laboratorium som ska öka kunskapen om 3d-utskrifter i metalliska material. Målet är att det ska bli en mötesplats för akademin och företag i Norra Mellansverige. 

Karlstads universitets projekt AT-LAB öppnar i april upp ett nytt laboratorium. Meningen med laboratoriet är att öka kunskapen kring 3d-utskrifter av metalliska material. Projektet finansieras av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet.

Pavel Krakhmalev, projektledare för AT-LAB.

– Syftet är att det ska vara en mötesplats mellan akademin och företag i Norra Mellansverige. Det långsiktiga målet är att implementera additiv tillverkning i regional industriproduktion, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet och projektledare för AT-LAB.

I samarbete med klusterorganisationen IUC Stål och Verkstad kommer det finnas en nära samverkan med näringslivet. Företag ska bland annat kunna använda laboratoriets resurser för att utveckla modeller i CAD-design, tillverka prototyper, delta i workshops och nätverka. Enligt Pavel Krakhmalev kommer AT-LAB ha maskiner som täcker hela produktionsprocessen.

– Nu inviger vi på AT-LAB den nya 3d-skrivaren AM400 Renishaw och blir därmed det första laboratoriet i Sverige med denna unika utrustning, säger Pavel Krakhmalev.

En del av AT-LAB:s team.

Mattias Säfström, vd på industriklustret IUC Stål och Verkstad, ser flera fördelar med projektet.

– För oss inom IUC Stål och Verkstad är det mycket betydelsefullt att vi får möjlighet att testa denna nya teknik som ligger i framkant inom vårt område. Det är en stor fördel för våra medlemsföretag att satsningen sker här i Värmland, säger Mattias Säfström.

Laboratoriet invigs på Karlstads universitet den 5 april.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Stratasys släpper elastiskt material

Protech gav mässbesökarna under Elmia Subcontractor möjligheten att känna och klämma på Stratasys senaste materialnyhet. – Du kan göra en massa olika saker, säger Protechs Johan Nyström.

Publicerat av: 

Protolabs vill växa i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Acron: ”Att minimera stödmaterialet är något att ta tag i”

Acron upplever ett stort intresse för additiv tillverkning i metall. Men ett surt äpple att bita i är att hitta lösningar för att avlägsna stödmaterialet. – Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”. Och det kan man, säger Kenny Johansson, vd Acron.

Publicerat av: 

Prototal visar upp spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap…

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i 3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: