3d-skrivare av mänsklig vävnad prisas för god design

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 10 april 2018

CELLINK vinner prestigefullt pris för 3d-skrivare av mänsklig vävnad. Enligt Semcon, som står bakom designen av 3d-skrivaren, är priset en kvalitetsstämpel för god design.

Svenska bioskrivarföretaget Cellinks 3d-skrivare BIO X, som 3dp skrivit om tidigare, var ett av de vinnande bidragen i designtävlingen Red Dot Award 2018 i kategorin  produktdesign. Skrivaren, som lanserades under förra året, använder ett biobläck för att skriva ut mänsklig vävnad. Skrivaren används bland annat i forskning för att kunna göra tester på mänsklig vävnad istället för på djur eller människor.

Hector Martinez
Hector Martinez.

– Att få ta emot detta pris är ett kvalitetsstämpel som visar att genom att designa en produkt tillsammans med sin kund och sätta dennes behov i centrum verkligen lönar sig. Det har varit ett hårt arbete för vårt team av hårdvaru-, mjukvaru- och vävnadsingenjörer, säger Hector Martinez, grundare och utvecklingsansvarig på Cellink.

De som ligger bakom skrivarens design är teknikutvecklingsföretaget Semcon.

– Red Dot är en kvalitetsstämpel för god design och ett prestigefullt pris att vinna. I de båda vinnande projekten har kunder med hög ambitionsnivå kommit till Semcon och litat på vår designexpertis, säger Martin Andersson, affärsansvarig för design på Semcon.

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage