Ny standard för Powder Bed Fusion-tekniker

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 12 april 2018
Den nya standarden ska kvalitetssäkra 3d-utskrifter i metall. Foto: Wikimedia Commons

En ny internationell standard ska stödja den växande användningen av metall i additiva tillverkningsprocesser, för att säkra kvalitetsprodukter inom en rad olika industrier.

Standarden, som snart publiceras som F3303, är utvecklad av ASTM (American Society for Testing and Materials) och beskriver metoder för kvalificerande maskiner och processer med hjälp av laser eller elektronstråle Powder Bed Fusion (PBF) teknik. ASTM är den amerikanska motsvarigheten av ISO, som är en svensk standardiseringsinstitution.

I den nya standarden beskrivs även de relaterade steg som krävs för att konfigurera och styra digital data. Genom att säkerställa att processen kan ske stegvis och vara repeterbar, säkerställer standarden en viss kvalitet i slutprodukten.

ASTM International tillkännagav även nyligen ett antal nya partners – EWI, Auburn University och NASA – i samarbete med ett Additive Manufacturing Center of Excellence, som kommer att stödja utvecklingen av standarder inom området.

För mer information om ASTM International standarder för additiva tillverkningsteknologier, besök ”Global Leader in Additive Manufacturing Standards”.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1