Ny standard för Powder Bed Fusion-tekniker

Den nya standarden ska kvalitetssäkra 3d-utskrifter i metall. Foto: Wikimedia Commons

En ny internationell standard ska stödja den växande användningen av metall i additiva tillverkningsprocesser, för att säkra kvalitetsprodukter inom en rad olika industrier.

Standarden, som snart publiceras som F3303, är utvecklad av ASTM (American Society for Testing and Materials) och beskriver metoder för kvalificerande maskiner och processer med hjälp av laser eller elektronstråle Powder Bed Fusion (PBF) teknik. ASTM är den amerikanska motsvarigheten av ISO, som är en svensk standardiseringsinstitution.

I den nya standarden beskrivs även de relaterade steg som krävs för att konfigurera och styra digital data. Genom att säkerställa att processen kan ske stegvis och vara repeterbar, säkerställer standarden en viss kvalitet i slutprodukten.

ASTM International tillkännagav även nyligen ett antal nya partners – EWI, Auburn University och NASA – i samarbete med ett Additive Manufacturing Center of Excellence, som kommer att stödja utvecklingen av standarder inom området.

För mer information om ASTM International standarder för additiva tillverkningsteknologier, besök ”Global Leader in Additive Manufacturing Standards”.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: