3D Meetup lockade 3d-entusiaster

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 17 april 2018
Jonathan Lundström är en av sex personer som ligger bakom eventet 3Dmeetup. Till vardags arbetar han med mjukvaruutveckling och är administratör för facebookgruppen 3d Skrivare Sverige.

I helgen samlades hundratals 3d-entusiaster på mässan 3D Meetup Sverige. Under två dagar kunde besökarna gå på föreläsningar, workshops och möta både små och stora aktörer inom den additiva tillverkningsbranschen. 

Den 14-15 april samlades hundratals 3d-entusiaster på Sundspärlan i Helsingborg för andra upplagan av 3D Meetup Sverige. Under två dagar kunde besökare gå på föreläsningar, workshops och möta både små och stora aktörer inom den additiva tillverkningsbranschen. Målgruppen var 3d-entusiaster i alla åldrar.

– Det sitter tusentals personer som älskar 3d-printing runt om i Sverige – men de ses sällan fysiskt. Därför bestämde vi år 2016 att vi ville starta detta för att träffa dessa människor, berättar Jonathan Lundström, som är en av de drivna eldsjälarna bakom eventet.

Under den första mässan som hölls förra året lockade man runt 300 besökare. I år har siffran ökat och under den första mässdagen kom över 400 besökare. Eventet har i år även attraherat folk från hela världen inkluderat youtube-profiler som Daniel Norée, 3DMN, Thomas Sanladerer, Simon Sörensen (RCLifeOn) och Anton Månsson (3D Print – Tech Design).

– Hela tanken är att erbjuda en miljö där folk kan ha trevligt och njuta av tekniken samtidigt som de kan gå på workshops, föreläsningar och delta i tävlingar. Privatpersoner har kunnat hyra en bordsplats och ta med sin skrivare hit. Genom att företagen kan sälja sina produkter på plats så finns det möjlighet för användarna att testa produkterna direkt, få hjälp och ge feedback, säger Jonathan Lundström.

Teamet bakom 3D Meetup är väldigt nöjda med årets mässa och ser ljust på framtiden.

– Målet är att vidareutveckla och locka ännu fler 3d-entusiaster till nästa år, säger Jonathan Lundström.

Bland de tjugotal utställare som deltog fanns både företag och privatpersoner – och en och annan robot. Företag som ställde ut var bland annat 3DVerkstan, Creative Tools, Scan 3D Innovations, add:north, 3d Prima, Creedo, 3d-Grottan Autodesk med flera. Ta del av vårt mingelreportage från mässan nedan.

 

Marcus Örngren tillsammans med sin robot Robyn som är sammansatt av 3d-utskrivna delar.

Ett projekt som drog ögonen till sig var den 3d-utskrivna roboten Robyn, sammansatt av Marcus Örngren. Förutom att röra sig likt en människa har Marcus integrerat tal och hörsel i roboten. Projektet är en hobby som grundar sig i problemlösning, både praktiskt och tekniskt och som delas via Marcus youtube-kanal.

– Det här är ett open-source projekt som heter InMoov. Hela idén är grundad av fransmannen Gael Langevin som skapat den första 3d-utskrivna robotarmen från open-source programvara, berättar Marcus Örngren.

Bondtechs team på plats under 3Dmeetup. Martin Bondéus till vänster.

Svenska uppstartsföretaget Bondtech visade upp sina matare för 3d-skrivare, som 3dp även skrivit om tidigare.

– Mataren för filamentet har två drivhjul som greppar materialet på båda sidor. Detta ökar tillförlitligheten och gör det möjligt att köra materialet mycket fortare. Många företag idag som tillverkar 3d-skrivare köper våra produkter och implementerar i sina maskiner. Det kan förvandla en billigare desktopskrivare till en industrimaskin som man vet kommer slutföra arbetet med ett bra resultat, berättar Martin Bondéus.

 

Sanjay Mortimer, chef E3D.

Engelska E3D visade upp olika produkter för skrivare, allt från skrivarhuvuden till filament.

– Det är mer avslappnat än många andra event och det tycker vi är väldigt trevligt. Vi har vårt huvudsäte i Storbritannien men säljer och levererar även internationellt, säger Sanjay Mortimer, chef för E3D.

En annan utställare med fokus på större 3d-utskrifter var BLB Industries. Det är ett Värnamo-baserat företag som tillverkar både små och stora 3d-skrivare som distribueras runtom i världen. På scenen stod bland annat en 3d-utskriven stol från företaget.

Jacob Lundin, delägare och Emmelie Rylander representerade BLB Industries på plats.
Jonas Forssell.

Förutom företag som visade upp sina produkter fanns även privatpersoner som visade upp sina 3d-utskrivna uppfinningar. Bland dessa var Jonas Forssells automatiska gräsklippare och 3d-skrivare som hängs upp med trådar.

– Jag har använt gravitationen för att hålla 3d-skrivaren på plats. Så fästet är egentligen bara tre trådar och totalt sett kostar skrivaren 310 kronor. Tanken var att den skulle användas för att skriva ut delar till en robotgräsklippare. Den gräsklippare jag har med idag är den åttonde versionen, berättar Jonas Forssell.

Pär Nobring var på plats och för r.a.p.s. Enligt Pär har eventet varit kontaktskapande och visat på en bra blandning av makers och företagare.

– Det senaste för r.a.p.s är att vi har sålt en bioplotter till VTT, ett tekniskt research-center i Finland. Det motsvarar det svenska RISE, Research Institutes of Sweden. Den blev installerad strax före påskveckan och det är olika forskare som ska använda den. Ett exempel är att man gör en cellodling och sedan skriver ut en lever, berättar Pär Nobring.

 

Här kan du se fler bilder från mässan.

 

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage