Stratasys släpper material med hög kemisk motståndskraft

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 17 april 2018
Foto: Business Wire
Ett beslag tillverkat med Antero 800NA (PEKK). Beslaget används för montering av hydraulkomponenter i en luftvinge.

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en PEKK-termoplast som enligt Stratasys ska överträffa andra termoplaster med sin höga kemiska motståndskraft. 

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en ny PEKK-termoplast, Antero 800NA, som enligt Stratasys ska klara av att utsättas för kolväten, så som bränslen och smörjmedel, liksom många syror. Materialet ska också ha en låg rökutveckling vid förbränning, vilket gör att den kan användas i slutna utrymmen och känsliga miljöer.

Fortus_450mc_1
Antero 800NA kommer att erbjudas med en initial tjocklek av 0,25 millimeter, men andra tjocklekar kommer att tillkomma.

Materialet är främst framtaget för applikationer inom bland annat flyg- rymd- och fordonsindustri och olje- och gasindustrin. Antero 800NA är den första på marknaden i raden av en planerad materialfamilj av PEKK-baserade material. För Fortus 450mc system kommer det krävas en hårdvaruuppgradering (Nylon 12CF ).

 

Vad är PEKK?

PEKK står för Eter-keton-ketonplast och tillhör gruppen delkristallina plaster. Dessa plaster mjuknar inte på samma sätt som till exempel ABS-plaster (amorf plast), utan övergår från fast till flytande form vid smältpunkten. De klarar vanligtvis belastningar vid en förhöjd temperatur bättre och är inte lika känsliga för spänningssprickbildning och kemikalieresistens som de amorfa plasterna.

 

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1