Stratasys släpper material med hög kemisk motståndskraft

Foto: Business Wire

Ett beslag tillverkat med Antero 800NA (PEKK). Beslaget används för montering av hydraulkomponenter i en luftvinge.

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en PEKK-termoplast som enligt Stratasys ska överträffa andra termoplaster med sin höga kemiska motståndskraft. 

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en ny PEKK-termoplast, Antero 800NA, som enligt Stratasys ska klara av att utsättas för kolväten, så som bränslen och smörjmedel, liksom många syror. Materialet ska också ha en låg rökutveckling vid förbränning, vilket gör att den kan användas i slutna utrymmen och känsliga miljöer.

Fortus_450mc_1

Antero 800NA kommer att erbjudas med en initial tjocklek av 0,25 millimeter, men andra tjocklekar kommer att tillkomma.

Materialet är främst framtaget för applikationer inom bland annat flyg- rymd- och fordonsindustri och olje- och gasindustrin. Antero 800NA är den första på marknaden i raden av en planerad materialfamilj av PEKK-baserade material. För Fortus 450mc system kommer det krävas en hårdvaruuppgradering (Nylon 12CF ).

 

Vad är PEKK?

PEKK står för Eter-keton-ketonplast och tillhör gruppen delkristallina plaster. Dessa plaster mjuknar inte på samma sätt som till exempel ABS-plaster (amorf plast), utan övergår från fast till flytande form vid smältpunkten. De klarar vanligtvis belastningar vid en förhöjd temperatur bättre och är inte lika känsliga för spänningssprickbildning och kemikalieresistens som de amorfa plasterna.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: