Stratasys släpper material med hög kemisk motståndskraft

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 17 april 2018
Foto: Business Wire
Ett beslag tillverkat med Antero 800NA (PEKK). Beslaget används för montering av hydraulkomponenter i en luftvinge.

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en PEKK-termoplast som enligt Stratasys ska överträffa andra termoplaster med sin höga kemiska motståndskraft. 

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en ny PEKK-termoplast, Antero 800NA, som enligt Stratasys ska klara av att utsättas för kolväten, så som bränslen och smörjmedel, liksom många syror. Materialet ska också ha en låg rökutveckling vid förbränning, vilket gör att den kan användas i slutna utrymmen och känsliga miljöer.

Fortus_450mc_1
Antero 800NA kommer att erbjudas med en initial tjocklek av 0,25 millimeter, men andra tjocklekar kommer att tillkomma.

Materialet är främst framtaget för applikationer inom bland annat flyg- rymd- och fordonsindustri och olje- och gasindustrin. Antero 800NA är den första på marknaden i raden av en planerad materialfamilj av PEKK-baserade material. För Fortus 450mc system kommer det krävas en hårdvaruuppgradering (Nylon 12CF ).

 

Vad är PEKK?

PEKK står för Eter-keton-ketonplast och tillhör gruppen delkristallina plaster. Dessa plaster mjuknar inte på samma sätt som till exempel ABS-plaster (amorf plast), utan övergår från fast till flytande form vid smältpunkten. De klarar vanligtvis belastningar vid en förhöjd temperatur bättre och är inte lika känsliga för spänningssprickbildning och kemikalieresistens som de amorfa plasterna.

 

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1
Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2
Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo
3devo förvandlar restpulver till filament

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage
Nordens första testbädd för 3D-printad betong