Stratasys släpper material med hög kemisk motståndskraft

Foto: Business Wire

Ett beslag tillverkat med Antero 800NA (PEKK). Beslaget används för montering av hydraulkomponenter i en luftvinge.

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en PEKK-termoplast som enligt Stratasys ska överträffa andra termoplaster med sin höga kemiska motståndskraft. 

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en ny PEKK-termoplast, Antero 800NA, som enligt Stratasys ska klara av att utsättas för kolväten, så som bränslen och smörjmedel, liksom många syror. Materialet ska också ha en låg rökutveckling vid förbränning, vilket gör att den kan användas i slutna utrymmen och känsliga miljöer.

Fortus_450mc_1

Antero 800NA kommer att erbjudas med en initial tjocklek av 0,25 millimeter, men andra tjocklekar kommer att tillkomma.

Materialet är främst framtaget för applikationer inom bland annat flyg- rymd- och fordonsindustri och olje- och gasindustrin. Antero 800NA är den första på marknaden i raden av en planerad materialfamilj av PEKK-baserade material. För Fortus 450mc system kommer det krävas en hårdvaruuppgradering (Nylon 12CF ).

 

Vad är PEKK?

PEKK står för Eter-keton-ketonplast och tillhör gruppen delkristallina plaster. Dessa plaster mjuknar inte på samma sätt som till exempel ABS-plaster (amorf plast), utan övergår från fast till flytande form vid smältpunkten. De klarar vanligtvis belastningar vid en förhöjd temperatur bättre och är inte lika känsliga för spänningssprickbildning och kemikalieresistens som de amorfa plasterna.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: